Ostali članci

Zaboravi na loš zvuk televizora uz ovo jednostavno rešenje - soundbar!

Ako ti se ne sviđa zvuk tvog televizora, a ne želiš ulagati u sistem kućnog bioskopa, veoma je jednostavno rešenje. Donosimo ti 7 stvari koje trebaš znati pre kupovine soundbara.

Soundbar

1. Kome je soundbar namenjen?

Jedno moramo odmah raščistiti - soundbar nije i nikada neće biti adekvatna zamena pravim zvučnicima. Iako postoje modeli vrhunskog kvaliteta, većina soundbarova ipak je svega nekoliko nivoa iznad zvučnika tvog TV-a.

Soundbar je namenjen korisnicima koji žele kvalitetniji zvuk od onog s njihovog televizora, a ne treba im celi 5.1 ili 7.1 sistem zvučnika.

Problem sa savremenim televizorima je taj što postaju sve tanji, a to znači da u njima ima sve manje mesta za kvalitetne drivere. Slika je fenomenalna, a zvuk k'o na radiju u staroj peglici.

Soundbar ne može biti jednostavniji - izvadiš ga iz kutije, spojiš na televizor i odmah možeš uživati u poboljšanom zvuku. Nema žica, nema instalacija.

Stvar se svodi na ovo: ako želiš istinski doživljaj kućnog bioskopa, tada je bolje da odabereš kompletan sistem zvučnika. Soundbar, koliko god kvalitetan bio, teško može zameniti zvučnike.

Međutim, za nezahtevne korisnike koji žele na jednostavan način unaprediti svoj televizor, soundbar je fenomenalan izbor. 

2. Kakav soundbar želiš?

Postoje dve vrste soundbarova -  klasični soundbar u obliku poluge ili tzv. soundbase

Klasični soundbar duguljastog je oblika. Obično se postavlja ispred televizora, a može se montirati i na zid. Ovaj soundbar atraktivnog je izgleda, no može se dogoditi da blokira signal od televizora ako se nalazi ispred njega. 

Soundbase je u obliku kutije koja se stavlja ispod televizora. Odlično je rešenje ako imaš malo prostora na raspolaganju.

Očiti problem je veličina, odnosno težina televizora. Iako je ovakav soundbar robusniji i izdržljiviji upravo zbog svoje namene da se televizor stavlja na njega, pre kupovine obavezno proveri do koliko kilograma može izdržati. 

Ovakvi modeli soundbarova često su većih dimenzija, a to znači da u njih stanu veći driveri. A veći driveri često znače i bolji zvuk.

Međutim, u stvarnom životu nemaš velikog izbora - soundbase prava je retkost i uglavnom ćeš birati između štapićastih zvučnika.

Takođe postoji aktivni i pasivni soundbar.

Aktivni soundbar je onaj s početka priče - samo ga spojiš na televizor i spreman je za upotrebu. Pasivni soundbar više nalikuje tradicionalnom zvučniku, odnosno potrebno je spojiti ga na poseban receiver. 

S obzirom na to da receiver zahteva dodatan trošak, a jedino što ti treba je malo bolji zvuk dok slušaš muziku i gledaš Netflix, opredeli se za aktivni soundbar.

3. Subwoofer - da ili ne?

Subwoofer

Mali zvučnici unutar soundbara jednostavno nisu sposobni reprodukovati efekte niskih frekvencija koji zvuče kao grmljavina dok ih slušaš u bioskopu.

Zbog toga soundbar često dolazi sa posebnim, po pravilu bežičnim, subwooferom. Možeš ga staviti bilo gde u sobi kako bi dobio što bolji zvuk.

S obzirom na to da soundbar ne može dostići kvalitet kao pravi set zvučnika, kombinacija sa subwooferom dobar je kompromis da se iz uređaja izvuče najbolje. Zato preporučujemo kupovinu soundbara sa subwooferom.

4. Surround soundbar?

U većini slučajeva se ne radi o pravom surround zvuku, već njegovoj imitaciji. Lažni surround može dati osećaj dubine ili prostranosti, ali uspešnost toga jako varira među proizvođačima.

Neki high-end modeli mogu analizirati akustiku prostora u kojem se nalaze i prilagoditi zvučne talase kako bi te zavarali da slušaš više zvučnika postavljenih po prostoriji.

Nažalost, osim ako nisi spreman izdvojiti nekoliko hiljada dinara, zaboravi na soundbar sa pravim surround zvukom.

No, budući da je osnovni zadatak soundbara malo poboljšati katastrofalni zvuk tvog TV-a, taj podatak te ne bi trebao iznenaditi. 

5. Bluetooth

Ako voliš slušati muziku na svom pametnom telefonu, soundbar s Bluetooth opcijom omogućiće ti da ga koristiš kao Bluetooth zvučnik i preko njega slušaš svoju omiljenu muziku. 

Većina modela soundbara dolaze s ovom opcijom, pa po pravilu nemaš o čemu razmišljati pre kupovine. 

6. Pazi na ulaze

Ako je spajanje na televizor sve što ti treba, tada soundbar treba imati jedino HDMI ulaz.

U slučaju da na soundbar nameravaš spajati Blu-ray, DVD player, igrajuću konzolu ili neki drugi uređaj, tada će ti trebati više takvih ulaza. Ako imaš stariji uređaj, npr. stariji televizor ili stereo receiver, soundbar treba imati analogni RCA ulaz. 

Neki modeli soundbara imaju i USB ulaz. U tom slučaju možeš na USB stick staviti svoju omiljenu muziku i reprodukovati je pomoću soundbara.

7. Šta je potrebno od dodataka?

Osnovni dodatak je daljinski kojim ćeš upravljati jačinom zvuka. 

Neki modeli soundbara imaju i displej s prednje strane, no u većini slučajeva radi se o čistoj površini. Možda će ti na prvu biti neobično što nećeš moći videti koliki je tačno nivo glasnoće, no dokle god ti je slušanje prijatno, to je nebitno.

Pojedini modeli soundbara uz subwoofer dolaze s još nekoliko dodatnih zvučnika. Oni se stavljaju na drugi kraj prostorije kako bi se stvorio surround zvuk. Međutim, ako već imaš više zvučnika, verujemo da je pametnije uložiti u kućni bioskop. 

Na kraju, postoje modeli koji imaju ugrađeni Blu-ray ili DVD player. O prednostima Blu-raya u odnosu na DVD već smo pisali, a na tebi ostaje odluka ad li je to nešto što ti zaista treba.

Na kraju svega ovoga odlučio si da je soundbar prava stvar za tebe? Zašto ne bi pogledao ponudu prodavnica u našoj kategoriji "Soundbar" i pronašao ne samo savršen model, nego i u kojoj prodavnici ga možeš kupiti po najpovoljnijoj ceni.

 

Povezani članci: 

Povezani proizvodi
JBL Bar 2.1 soundbar
2 ponude
Stavi u listu želja
Sony HT-RT4 soundbar
1 ponuda
Stavi u listu želja
Blaupunkt LS175 soundbar
1 ponuda
Stavi u listu želja
LG SJ2 soundbar

LG SJ2 soundbar

od 12.999 din
3 ponude
Stavi u listu želja