pametno.rs

Sve što trebaš znati pre kupovine instant (Polaroid) fotoaparata

Instant fotoaparati postaju sve popularniji među mlađim generacijama. Iako danas možemo okinuti 500 kvalitetnih fotografija sa svojim moblnim telefonom i odmah ih prikačiti na društvene mreže, postoji nešto posebno u automatskoj štampi fotografija koje ti omogućuju instant (Polaroid) kamere.

Instant Polaroid fotoaparat

Što su instant fotoaparati?

Instant fotoaparati su fotoaparati koji odmah po slikanju tu fotografiju i štampaju. Dakle za minut možeš imati fotografiju u fizičkom obliku u svojim rukama. Svi ostali fotoaparati, moblni telefoni i drugi uređaji za fotografisanje zahtevaju i poseban uređaj za štampanje fotografija. Sa instant kamerama, dobićeš all in one.

Instant fotoaparati često se nazivaju i Polaroid fotoaparatima ili kamerama, ali to je iz razloga što je Polaroid najpoznatija marka instant kamera pa su ljudi poistovetili jedno sa drugim. Nešto kao Kindle kod e-čitača knjiga. Međutim, Polaroid nije jedini proizvođač instant fotoaparata o čemu pričamo više u nastavku teksta.

Za korišćenje instant fotoaparata trebaće ti i instant papir na koji će se slika štampati. Svaki proizvođač koristi svoj papir/film i on je određen za tačno određeni model fotoaparata. Tek kada u fotoaparat postaviš ispravan film, možeš početi slikati i štampati fotografije.

Polaroid OneStep+ fotoaparat

Glavne prednosti instant kamera

U svetu DSLR fotoaparata, vrhunskih kamera na mobilnima i svih ostalih čuda tehnologije, instant kamere moraju ponuditi nešto što će ih izdvojiti iz mase i naterati ljude da ih kupe.

Jednostavnost korišćenja

Jednostavnost korišćenja je definitivno najveći plus koji Polaroid fotoaparati imaju nad ostalim modelima. Sve stane u jedan pritisak dugmeta i to je to. Njih će podjednako lako koristiti i mladi i stari. 

Instant slika

Uz pametne telefone, navikli smo da sve fotke odmah pogledamo pa ih i podelimo sa svima poznatima i nepoznatima na Facebooku, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Međutim, nekada sliku baš želimo odmah u fizičkom obliku kao večnu uspomenu na snimljeni trenutak. Instant kamere omogućuju ti baš to.

Posebno iskustvo

Na stranu kvalitet koju ti nude profesionalni aparati, razni filteri, trostruke kamere i sve ostalo što je postalo svakodnevnica u svetu fotografije. Instant fotoaparati pružaju ti ipak neko drugačije, posebno iskustvo. Povratak u prošlost sa velikim osmehom na licu.

Glavne mane instant kamera

Mane instant fotoaparata su već na prvi pogled očite, ali svejedno ćemo ih i malo detaljnije predstaviti kako bi zaista mogao odlučiti da li su Polaroid fotoaparati prava stvar za tebe.

Kvalitet fotografija

Ako ti je kvalitet fotografija najbitniji, onda instant kamere nikako nisu za tebe. Iako postoje Polaroidi koji imaju čak i fotografije pristojnog kvaliteta, sigurno neće nadmašiti one slikane DSLR fotoaparatom ili kvalitetnim moblnim pa potom izrađene u foto studiju.

Cena

Cenu smo mogli staviti i pod prednosti i pod mane instant fotoaparata. Cena samog aparata je sasvim prihvatljiva, obično oko 15.000 dinara. Međutim, film za fotografije je po pravilu dosta skup. Govorimo o ceni od cca 1.500 dinara za 10 slika što na kraju ipak ispadne fini iznos. Međutim, instant fotoaparati ni nisu predviđeni za izradu 500 fotografija pa ako ćeš ih izraditi 10-20 trošak ipak neće biti toliko velik.

Nemogućnost deljenja fotografija

U današnje vreme smo većinu fotografija navikli deliti po društvenim mrežama iste sekunde kada ih i uslikamo (iz 48. pokušaja). Sa Polaroid fotoaparatima, to jednostavno neće biti moguće. Oni su namenjeni da se slikaš za sebe i svoje uspomene, a ne za druge i skupljanje lajkova. A možeš probati i naknadno Polaroid fotku uslikati moblnim pa je zakačiti na Facebook.

Polaroid i Fujifilm - najpopularniji modeli

Kada govorimo o proizvođačima instant fotoaparata, najpoznatiji su svakako Polaroid i Fujifilm Instax. Već smo rekli kako se ustalio naziv Polaroid kamere zbog toga što je Polaroid i najpopularniji proizvođač instant fotoaparata.

Fujifilm pak ima svoju Instax seriju instant fotoaparata i između ta dva brenda moraćeš izabrati kada biraš svoju instant kameru. Fujifilm je ipak nešto jeftiniji, a gotovo je jednako kvalitetan u izradi Polaroid fotografija. Polaroid kamere sa druge strane kupci preferiraju zbog imena i autentičnog iskustva Polaroid fotografija.

Fujifilm Instax Mini 9 je trenutno jedan od najpopularnijih instant fotoaparata. Osim niske cene, Instax Mini 9 može se pohvaliti i mogućnošću snimanja selfija pa ako želiš uslikati svoju fotku, Instax Mini 9 je prava stvar za tebe.

FujiFilm Instax Mini 9 polaroid fotoaparat

Kod Polaroida, najbolja opcija je kupovina Polaroid Originals OneStep+ fotoaparata. Sa ovim ćeš fotoaparatom čak i dobiti mogućnost ručnog postavljanja nekih od podešavanja slikanja pa ćeš moći i uticati na kvalitet/lepotu fotografije.

Da rezimiramo. Instant fotoaparati nisu vrhunac fotografije i kvalitetom postoji bezbroj boljih fotoaparata. Međutim, instant fotoaparati nude zabavu koja će te oduševiti i dati ti sliku u fizičkom obliku u svega nekoliko sekunda. Odlučiš li se za kupovinu instant fotoaparata, sigurni smo da nećeš požaliti.