pametno.rs

Prednosti i nedostaci robota usisivača

Sigurno ste kao mali maštali da vas u budućnosti očekuju roboti  (po mogućnosti u malo vedrijem tonu nego onom u Terminatoru). Pa, ta je budućnost napokon došla. Recimo.

Robot usisivač

Izvor: Peter Kaminski/Flickr

Šta je robot usisivač?

Ako ste kao većina ljudi, od obavljanja kućnih poslova pada vam mrak na oči. Možda bi te razveselila pomisao da imaš malog robota koji će čistiti umesto tebe.

Robot usisivač za sada može ulepšati pod tvog doma , ali i to je početak. Reč je o automatskom usisavaču opremljenom senzorima, a kojeg možeš programirati da ti usisava dom. Uređaj je zamišljen tako da vreme koje bi inače proveo usisavajući kuću, sada možeš provesti u nekog drugoj aktivnosti.

Prednosti robota usisivača

Najveća prednost ovakvog uređaja je ušteda vremena.

Robota programirate i pustite da radi dok se vi bavite nečim bitnijim. Uređaj čak može čistiti dok ste na poslu, tako da vas dočeka spremljena kuća kada se vratite.

Prednost robota usisivača je i to što može dopreti do skučenih mesta gde klasični usisivač ne može. Na primer, umesto da pomerate trosed, robot usisivač će se zavući ispod njega i pokupiti prašinu.

Roboti su i tiši od klasičnih usisivača. Tradicionalni usisivači proizvode oko 90 decibela buke, dok roboti usisivači u proseku stvaraju oko 60 decibela.

Osim toga, zahtevaju i manje brige. Zaboravite na menjanje kesa kao kod nekih tradicionalnih usisivača. 

Nedostaci robota usisivača

Robotu usisivaču baterija traje izuzetno kratko - u proseku samo oko 2 sata.

U pravilu su 2 sata dovoljna za usisavanje prostora, ali to zavisi o veličini vaše kuće. Zbog nepravilnog hoda i pomeranja po podu, robotu usisivaču trebaće više vremena da usisa nego klasičnom usisivaču. A ako se još radi i o velikoj prostoriji, tada 2 sata nisu dovoljna da robot usisivač obavi posao. 

Osim toga, potrebno je nekoliko sati da se baterija uređaja napuni, pa bi pauze između čišćenja jedne prostorije mogle da potraju.

Robot usisivač lako može da zapne za nameštaj ili se u njemu mogu zaglaviti tkanine (npr. zavesa) ili druge manje stvari koje se mogu naći na podu.

Pre nego što uključite robota usisivača, pokupite sa poda sve manje predmete koji bi mogli da mu smetaju.

Roboti usisivači ne mogu čistiti mesta kao što su stepenice pa ćete za njih svejedno morati izvaditi dobri stari tradicionalni usisivač.

Iako su simpatični, roboti usisivači koštaju i po nekoliko desetina hiljada dinara i mogu biti u istom cenovnom rangu kao i napredne verzije tradicionalnih usisivača.

Ako imate kućne ljubimce, korišćenje robota usisivača može biti mali problem. Neke će životinje lako uplašiti, dok bi ga druge mogle ometati u radu.

Robot usisivač i kućni ljubimci

Izvor: Andy Miccone/Flickr

Zaključna razmatranja

Robot usisivač više deluje kao zabavna igračka nego koristan kućni aparat. Ako ne volite da usisavate, može delovati jako primamljivo.

Ali jedno je sigurno - za sada roboti usisivači ne mogu da zamene tradicionalne usisivače.

Robotu usisivaču potrebno je više vremena da obavi posao, dugo usisava veći prostor, manji predmeti ga mogu ometati u radu i ne može usisavati površine poput stepenica. 

Kupite robota ako:

  • živite u malom stanu
  • volite male gadgete koji vam olakšavaju svakodnevicu  
  • nije problem da izdvojite nekoliko desetina hiljada dinara

Za veće prostore i temeljno čišćenje tradicionalni usisivači još uvek su kućnii aparat broj jedan.