pametno.rs

Powerline adapteri - internet putem električnih instalacija

Živcira te stalno nestajanje WiFi signala? Još te više živcira razvlačiti kablove po kući kako bi uređaje spojio na internet? A šta kada bi internet signal prenosile već postojeće električne instalacije u tvojoj kući ili stanu? To je moguće uz powerline adaptere. Šta su, kako rade i kako putem njih prenositi internet signal saznaj u nastavku teksta.

Powerline adapter - internet putem električnih instalacija

Što su powerline adapteri i kako rade?

Powerline adapteri su uređaji koji prenose internets signal putem postojećih električnih instalacija od rutera do uređaja koji se spaja na internet. Powerline adapteri dolaze u paru i uključuju se u strujnu utičnicu u tvojoj kući. Jedan powerline adapter uključuje se u utičnicu u blizini routera te se potom spaja sa ruterom (ethernet kablom ili bežično). Drugi powerline adapter uključuju se u drugu utičnicu u delu kuće u kojem želiš uhvatiti internet te se nakon toga spaja sa željenim uređajem.

U ovom slučaju internet signal ne prenosi se bežično, već postojeće električne instalacije prenose signal od tačke A do tačke B. Isto tako, powerline adapteri nisu zamena za ruter, oni 'ne proizvode' internet signal, već ga samo prenose. Ruter i dalje moraš imati u svojoj kući.

Powerline adapteri dolaze u paru, a najčešće su maksimalno jednostavni za korišćenje. Kroz dva pritiska dugmeta adapteri se uparuju i spremni su za upotrebu.

Zašto i kada koristiti powerline adaptere?

Powerline adapteri najčešći su izbor u velikim kućama kada bežični internet signal ne dolazi do svih mesta ravnomerno. Imaš li u svojoj kući black spots, odnosno mesta u kojima WiFi jednostavno ne radi, powerline adapter mogao bi odraditi posao.

Drugi razlog za korišćenje powerlinea je ako ne želiš Ethernet kablove provlačiti kroz celu kuću. Nije baš zgodno kada ti žice vire iz svakog ugla, a još je nezgodnije štemati celi zid da provučeš internet kabal od rutera do uređaja. Problem nastaje i ako imaš pametni uređaj koji se na internet može spojiti samo putem kabla. Tada ćeš definitivno morati koristiti Ethernet kabal, a u tom će slučaju powerline adapteri biti najbolja opcija.

Powerline adapteri nude i veću stabilnost internet signala od WiFi-a. Znamo da bežični signal često pukne, izgubi se ili mu se magično smanji brzina. To se ništa ne bi trebalo događati sa powerline adapterima. Kod njih bi i signal i brzina trebali uvek biti isti, baš kao da koristiš Ethernet kabal.

Kako radi powerline

Brineš li se za sigurnost ili samo ne želiš da ti komšija tu i tamo posudi malo interneta, powerline adapteri su i sigurnija verzija prenosa internet signala. Sumnjamo da će tvoj komšija krenuti u akciju hakovanja električnih instalacija, struje i svega što treba da bi došao do tvog interneta.

Powerline adapteri - mogući problemi

Kao i kod većine uređaja, i kod powerline adaptera moguće je nekoliko problema. Najčešći je onaj povezan sa lošim električnim instalacijama. Kako bi powerline pravilno radio i električne instalacije u kući moraju biti dobro napravljene. Ako su one loše, powerline adapteri neće funkcionisati. To je ujedno i razlog zašto mnogi nisu zadovoljni ovim uređajem iako problem nije u samom powerlineu.

I sada tu dolazimo do najvećeg problema. Kako znati koliko su ti dobre električne instalacije u kući? Sam ćeš teško doći do odgovora. Ili ćeš morati sa majstorom proveriti koliko su instalacije kvalitetne ili ćeš rizikovati sa kupovinom powerlinea pa videti radi li ili ne.

Drugi problem koji se javlja kod powerline adaptera je brzina internet signala. Tu postoji bezbroj mitova, legendi i ostalih šumova u komunikacijskom kanalu. Pa krenimo odmah redom u razbijanje istih.

Može li powerline imati istu brzinu kao Ethernet kabal? Ne može.

Prenosi li se putem powerlinea signal brže nego putem WiFi-a? Prenosi.

Može li powerline postići brzine koje su navedene u specifikacijama? Ne može.

Sada kada smo to rešili, idemo videti malo detaljnije. Koliko god da je internet veza putem powerline adaptera stabilna i brza, ona ne može nadmašiti ili dostići brzine koje dostiže Ethernet kabal. Isto tako brzina koju proizvođači stave u specifikacije proizvoda je ona maksimalna brzina koju podržava powerline, ali nju ćeš postići, pa, nikada. Na testiranjima powerline adapteri koji imaju max brzinu od 500 Mbps u pravilu prenose 100 Mbps. A najviše će ponovno zavisiti od kvaliteta električnih instalacija.

Jednako kao što nije brži od žičanog spajanja, powerline je brži od bežičnog signala. Ako su svi uslovi za korišćenje powerlinea zadovoljeni. I to je sva mudrost u ovoj priči.

D-Link

Predlažemo da pogledaš i: