pametno.rs

Obavezna oprema za početnike u fotografiji

Volite fotografiju i kamera na vašem pametnom telefonu više ne zadovoljava vaše potrebe? Ako ste odlučili da istražujete svet DSLR fotografije, saznajte šta će vam trebati od osnovne opreme. 

Oprema za početnike u fotografiji

1. Kamera

Izbor digitalne kamere za početnika pravi je izazov, pogotovo ako je vaše znanje o DSLR kamerama minimalno ili nikakvo. 

Nije da se hvalimo (ok, možda samo malo), ali imamo detaljan vodič za kupovinu digitalnih kamera, uključujući i DSLR kameru. 

Vodič detaljno objašnjava sve osnovne pojmove koje treba da znate kod kupovine novog fotoaparata. Saznajte sve o veličini senzora, žižnoj daljini, ISO osetljivosti, rezoluciji i ostalim karakteristikama digitalnih kamera. 

2. Objektivi

Tri osnovna objektiva su širokougaoni, teleobjektiv i normalni.

Normalni objektiv prikazuje sliku veličine otprilike kao što je vidi ljudsko oko, teleobjektivi se koriste za snimanje udaljenih objekata i često zahtevaju korišćenje u kombinaciji sa stativom, a širokougaoni objektivi imaju široki ugao snimanja pa puno više toga stane u kadar. 

Osim toga, tu je i zoom objektiv koji objedinjuje više objektiva u jednom jer pruža mogućnost snimanja iz različitih uglova, makro objektiv koji omogućava da se u potpunosti približite objektu snimanja i tilt and shift objektiv idealan za fotografisanje arhitekture

Objektivi za kameru

3. Memorijska kartica

Fotografije koje uslikate treba negde i da spremite, a kvalitetna memorijska kartica velikog kapaciteta u ovom je slučaju neophodna.

Srećom, već smo pisali o tome kako izabrati microSD karticu, tako da možete saznati koje vrste memorijskih kartica postoje i šta treba da uzmete u obzir kada ih kupujete. Iznenadili biste se na šta sve treba da pazite osim kapaciteta.

4. Torba

Kakvu torbu ćete izabrati zavisi o vašim navikama i ličnim prioritetima. Ono što svakako trebate uzeti u obzir jeste koliko i kako ćete koristiti kameru i opremu.

Najpopularnija vrsta torbe za fotoaparat je ona koja se nosi preko ramena. U njoj lako možete da prenosite svu opremu, a i istovremeno je lako možete dohvatiti kada vam zatreba. Međutim, torba na jedno rame može dovesti do lošeg držanja, a i nezgodna je ako niste navikli da nosite teret na jednom ramenu.

U tom slučaju ranac je bolji izbor jer ga je jednostavnije nositi i manje će štetiti vašoj kičmi. Ali ako ćete svako malo morati da vadite stvari iz njega, biće nepraktičan. Ako imate stativ, možda neće stati u ranac. Zbog toga pre kupovine mora da znate njegove dimenzije, ili ga ponesite sa sobom u kupovinu.

I ranac i torba moraju se dobro zatvoriti i osigurati da u trenutku nepažnje ne biste ostali bez skupocene opreme. Neka imaju i više pregrada kako biste mogli sigurno spremiti svoje objektive.

5. Stativ

Stativ

U redu, stativ možda nije osnovna oprema kao ostatak s ovog popisa, ali ipak morate da ga imate ako želite da se bavite određenom vrstom fotografije. Npr. stativ je nezamenjiv kod snimanja time-laps videa i kod HDR fotografije, a takođe dobro dođe za fotografisanje pejzaža ili u loše osvetljenim uslovima.

Kvalitetniji stativi izrađeni su od karbonskih vlakana, ali za početak će vam poslužiti i stativi od aluminijuma. Malo su teži, ali su zato jeftiniji.

Neka stativ bude vaše visine da se ne morate stalno saginjati dok fotografišete. Takođe pazite na njegovu veličinu kada se sklopi kako biste ga bez problema spremili u torbu ili ranac. 

Neka stativ bez glave bude težak do 2 kg i neka može da podnese barem 1.5 puta veću težinu od vašeg fotoaparata sa objektivom.

Za početak nemojte kupovati skupoceni stativ dok ne vidite da li ćete ga uopšte koristiti i u kojim uslovima. Tek kada s vremenom dobijete bolju sliku šta vam treba pa kupite stativ koji tačno odgovara vašim potrebama.