pametno.rs

Koji SMART televizor kupiti - Android, webOS ili Tizen

Smart TV postao je neizostavan deo svake kuće. Smart opcija više nije luksuz nego sastavni deo gotovo svakog novijeg televizora. Zato smo istražili prednosti i mane najpopularnijih Smart TV platformi Android, webOS i Tizen za sve one koji kreću u potragu za novim pametnim televizorom i nisu sigurni koja opcija je najbolja.

Smart tv- android, webos ili tizen

Smart funkcije na televizoru uveliko mogu doprineti tvom doživljaju gledanja, ali mogu i izazvati probleme i gubljenje živaca ako operativni sistem ne podržava omiljene aplikacije, ako zastajkuje u radu ili se teško spaja sa mobilnim telefonom ili nekim drugim pametnim uređajem koji imaš kući.

Android TV

Često vidimo pitanje, šta izabrati: smart tv ili Android TV? Iako razumemo pitanje, važno je reći da smart televizori i Android televizori nisu dve različite stvari. Svaki Android televizor je ujedno i smart televizor, ali svaki smart televizor nije ujedno i Android televizor. 

Android je operativni sistem preko kog televizor dobija svoje pametne funkcije, isto kao što su to i webOS ili Tizen. Sada kada smo razrešili tu malu dilemu, možemo dalje videti šta zapravo nude Android televizori.

Verovatno već i znaš da je Android zapravo u vlasništvu Googlea, pa se neke od prednosti naziru same po sebi. Android TV imaće najveću bazu aplikacija, a i na njegov će Play Store aplikacije dolaziti najbrže. Samim tim sigurno je kako će ti uvek izbacivati najrelevantniji sadržaj prema tvojim interesima. A veruj, Google poznaje tvoje interese bolje i od tebe samog.

Moramo spomenuti da Google menja svoj Android TV u novi Google TV UI koji bi ti trebao nuditi još bolje sadržaje na tvom početnom ekranu.

Sony android televizor

Druga super stvar kod Android TV-a je ta što on u sebi odmah ima ugrađeni Chromecast pa ćeš u tren oka sadržaj sa svog Android mobilnog telefona ili tableta, streamovati na televizoru. Naravno, možeš spojiti i svoj laptop sa televizorom, jedino šta trebaš je Google Chrome u kom pritisneš Cast to begin.

Ne treba ni reći da ćeš odmah imati pristup i najpopularnijim aplikacijama poput Netflixa, YouTubea, Amazon Primea i mnogih drugih. 

Kao i uvek kada se radi o Androidu, problem može biti neujednačenost performansi zavisno o proizvođaču. Gotovo uvek neko od proizvođača ubaci nešto svoje u operativni sistem kako bi se istaknuli, omogućili 'bolje' performanse ili iz bilo kog drugog razloga. Nažalost, ponekad upravo zbog toga Android TV bude lagano nestabilan sa čestim zamrzavanjima.

Android TV pronaći ćeš na popularnim SonyPhilips, TCL televizorima, a pošto nije vezan direktno uz jednog proizvođača, tako ni izgled neće biti skroz identičan na različitim modelima.

webOS

webOS je smart operativni sistem koji je razvio LG i logično, nalazi se na LG televizorima. Dugo vremena webOS se smatrao najboljim operativnim sistemo na televizorima i definitivno možemo reći kako ni danas nije daleko od toga. 

Zapravo, LG je kreirao svet pametnih televizora kakve danas poznajemo, a od svoje prve verzije nisu preterano menjali način funkcionisanja svojih smart tv-a. Kada imaš dobitnu kombinaciju, ne postoji razlog da radiš prevelike promene u svim budućim verzijama.

LG smart tv

webOS je sada došao do svoje 4.0 verzije koja je krenula početkom septembra.

LG smart televizori u pravilu su i najstabilniji kada se radi o operativnom sistemu, a kao i svi podržavaju velik broj aplikacija (uključujući Netflix) i mogućnost streamovanja sadržaja sa ostalih pametnih uređaja na televizor.

Tizen - Smart Hub

Tizen je operativni sistem koji se javlja na Samsung televizorima, a pronaći ćeš ga ili pod tim imenom ili pod imenom SMART HUB. SMART HUB je zapravo naziv koji se koristi u svim Samsung pametnim uređajima od frižidera do mašina za pranje veša.

Ali vratimo se mi Samsung pametnim televizorima. Samsung je nekako najsličniji LG-evom webOS-u i zadržava tu jednostavnost i lakoću korišćenja. Međutim, u poređenju sa webOS-om i Androidom, Tizen nije toliko 'inteligentan' pa se lako može dogoditi da ti ponudi sadržaje koji te uopšte ne zanimaju. Nešto što se Google nije dogodilo valjda nikada.

Naravno, i Tizen ti omogućuje korišćenje bezbroj aplikacija i sigurno nećeš imati problema sa instalacijom onih najomiljenijih na svoj televizor. A ako tražiš samo pametan televizor, a ne i prepametan, onda je Samsung smart tv super izbor.

Samsung tizen smart hub

Kao i kod većine proizvođača, od modela do modela televizora zavisiće i šta sve tačno može tvoj pametni televizor, ali za sve prosečne korisnike Samsung smart tv i Tizen ostaju veoma poželjni.

Koji smart OS na kraju izabrati?

Pametni televizori postali su naša svakodnevica i pri kupovini novog televizora definitivno više ne pripadaju u neku luksuznu kategoriju. Zato ćemo preskočiti razmišljanje treba li ti smart tv ili ne jer realno, velika je šansa da ćeš ga na kraju svejedno kupiti.

Puno će zavisiti od toga šta zapravo želiš od svog smart tv-a. Ako imaš ideju o gledanju streamova, prenošenja sadržaja sa mobilnog ili laptopa na tv, Android TV je svakako izbor za tebe.

webOS bi preporučili onima koji traže najstabilniji pametni televizor koji će retko kada zakazati. Samsung Tizen je kako smo i rekli, najsličniji upravo LG-u i njihovom webOS-u, tako da između njih i nema prevelike razlike. Recimo samo da je LG možda malko pametniji, ali ni sa Tizenom nećeš pogrešiti. Samsung je i super izbor ukoliko u svom domu već poseduješ neke Samsung smart uređaje. Pa tako recimo na svoj televizor možeš dobiti obaveštenje kada mašina za pranje veša završi s radom. 

Treba spomenuti kako postoji još celi niz proizvođača koji na svoje televizore stavljaju neku svoju verziju smart funkcija. Njihov kvalitet često je upitan i po pravilu vredi dobra stara kolko para tolko muzike. Međutim, kao dodatan televizor ili kao smart tv s kojim ćeš ostati u okviru malog budžeta i oni su dobar izbor.

Imaš pozitivnih ili negativnih iskustava sa nekim od smart televizora? Slobodno ih podeli s nama u komentarima i pomogni drugima u izboru.