pametno.rs

Kako pojačati Wi-Fi signal

Upalili ste stream najvažnije utakmice, a on baguje svakih nekoliko sekundi? Najnovija epizoda omiljene serije je izašla, a vi ne možete da je pogledate jer je internet prespor? Kada je najvažnije signal puca, a vaša glava je već napravila udubljenje u zidu od silnih udaraca?

Pojačavanje Wi-Fi signala

Kako ne bi glavom probili zid do komšije i na kraju koristili njegovu bežičnu mrežu, vreme je da napravite nekoliko brzih koraka koji će pojačati vaš Wi-Fi signal.

Lokacija rutera

Prva stvar koju možete da uradite je da postavite ruter na najbolje mesto u svojoj kući. Zvuči toliko jednostavno, a opet mnogi upravo zbog toga imaju velikih problema sa prijemom signala. Zato vas još jednom pitamo: Da li imate ruter na najboljoj mogućoj poziciji? I setite se, nema glupih pitanja, samo postoje glupi odgovori.

Pošto signal usporavaju mnoge prepreke poput zidova, prozora, vrata, ogledala, nameštaja, idealno bi bilo kada bi ruter bio udaljen od njih. Kako bi to značilo da će on lebdeti na sredini sobe, jasno je kako to i nije moguće izvesti. 

Međutim, ako vam odgovara s obzirom na žice i raspored prostorija, pokušajte da ruter postavite na najvišu policu, na sto ili montirajte na zid. Što je dalje od prepreka, signal će biti jači. 

Ako držite ruter na podu, nemojte. Kao i sva elektronska oprema i ruter zaista pati od prekomernog ulaska prašine. Ako vam je to jedina moguća opcija, pronađite način da ga od poda podignete barem na 10-ak centimetara.

Ruter postavite u centralni deo kuće, kako bi signal jednako dolazio do svih prostorija, i obratite pažnju da to bude u otvorenoj prostoriji.

I pre visine, važno je da nađete dobro mesto za ruter u odnosu na celu kuću. Kako sada bežični signal želite u svakoj prostoriji, čak i dok ste na wc-u (nemojte se crveneti, gotovo dve trećine ljudi priznaje tu naviku), najbolje mesto je svakako u centralnom delu kuće

Idealno bi bilo kada bi taj deo bio otvoren, na primer hodnik ili otvorena dnevna soba kako bi signal imao što manje smetnji. Ako smestite ruter u zatvorenu sobu, već ste mu na jedan način blokirali signal.

Kuće na sprat takođe iziskuju posebno uređenje Wi-Fi mreže. Želite li da koristite samo jedan ruter, bez ikakvih pojačivača signala ili drugih rutera, postavite ga na gornji sprat. Na taj način će se signal puno bolje širiti do prizemlja nego obrnuto. 

Antene

Većina današnjih rutera dolazi sa ugrađenim antenama, tako da fizički vi i ne možete da napravite neki preterani pomak. Međutim, neki od njih imaju mogućnost nadogradnje spoljne antene čime ćete bolje usmeriti signal.

Ako vaš ruter poseduje spoljnu antenu, usmerite je vertikalno u vazduh. Ako imate dve antene, obe usmerite ravno prema gore. Pomeranjem svake u jednu stranu nećete dobiti jači, bolji i usmereni signal. 

Antena na ruteru postavljena vertikalno

Preuzeto: apcmag.com

Usmeravanje unutrašnje antene jednostavno se radi usmeravanjem rutera. Zarotirajte ga za nekoliko stepeni u sve strane i pogledajte da li možete da dobijete nešto bolji signal. Kako bi proverili kvalitet signala možete preuzeti neki od programa poput Heatmappera koji će vam pokazati gde se u vašoj kući nalazi najbolji signal. 

Koji ruter koristite?

Možda brzina signala jednostavno ne može biti veća. Puno toga zavisiće i od samog hardvera (rutera i laptopa) koje koristite. Ukoliko u poslednjih nekoliko godina niste menjali ruter (jer zašto bi ako se još nije pokvario ili?) velika je verovatnoća da nećete uživati u velikim brzinama. 

Sve to zavisi o bežičnim standardima prenosa, a oni se izražavaju slovima koje ste videli mnogo puta, a nikada vam nisu bili jasni. Za početak imamo 802.11. I to ima i vaš ruter. Međutim, slova su ključna. Stariji modeli uz koje ne možete računati na velike brzine su oni koji koriste 802.11b i 802.11g standard.

WiFi standard Frekvencija Brzina Unutrašnji domet Spoljni domet Reverzibilno kompatibilni
802.11a 5 GHz 54 Mbps 35 m 120 m -
802.11b 2,4 GHz 11 Mbps 35 m 140 m -
802.11g 2,4 GHz 54 Mbps 38 m 140 m 802.11b
802.11n 2,4 ili 5 GHz 300 Mbps 70 m 250 m 802.11b/g
802.11ac 5 GHz 1 Gbps 35 m 140 m 802.11b/g/n

Koristi li i vaš ruter ili laptop jedan od ova dva standarda možda je krajnje vreme da razmislite o kupovini novog uređaja. Kod nas je i dalje najrašireniji upravo 802.11g standard. Za veće brzine potrebna vam je nadogradnja na 802.11n standard, dok je najbolji i najnoviji 802.11ac. Kako ne bi ulazili u detalje, predlažemo da sami pogledate razlike između n i ac standarda.

Za uživanje u najvećim brzinama potrebno je da oba uređaja podržavaju najveći mogući standard. Ako vaš ruter emituje 802.11ac standard, tada i laptop, tablet ili pametni telefon moraju da budu 802.11ac kompatibilni.

Koristite li ipak različite standarde (na primer ac na laptopu, a 802.11g na ruteru) i dalje ćete primati signal, ali po brzini slabijeg standarda.

Single band ili dual band ruter?

Još jedna stvar koja utiče na kvalitet signala je frekvencija na kojoj ruter radi. Ako posedujete single band ruter, verovatno se koristi 2,4 GHz frekvencija (osim u slučaju rutera sa 802.11ac standardom, oni koriste frekvenciju 5 GHz). 

Dual band ruteri rade na dve frekvencije- 2,4 i 5 GHz. Kao što smo rekli da je većina sveta još uvek zapela na 11g standardu, oni su single band koji rade na frekvenciji od 2,4 GHz. Ta frekvencija je puno 'zagušenija' i zbog toga dolazi do pada signala. Osim drugih bežičnih uređaja, najveći ometači signala su mikrotalasne rerne i bežični telefoni.

Znači, ako želite da pogledate film na internetu, kokice moraju biti gotove pre njega.

Najočiglednije razlike u ove dve frekvencije:

  1. 2,4 GHz ima širi domet
  2. 2,4 GHz je puno 'zakrčenija' frekvencija i ima više interferencija u odnosu na 5 GHz
  3. 5 GHz ima puno brži prenos

Pojačivači signala

Ruter imate koji imate, dostavio vam ga je operater. Postavili ste ga na jedino mesto na koje ste mogli. Igrali ste se s antenama, ali signal vam je i dalje preslab?

Jedino što vam sada preostaje je kupovina pojačivača signala (WiFi Range Extender). Takav uređaj montirate na poslednje mesto na kom je signal u vašoj kući još uvek jak (80% od ukupnog kvaliteta). 

Postavite li pojačivač signala u domet slabijeg signala on neće moći proširiti njegovu jačinu.

Range Extender tada preuzima signal koji emituje vaš ruter pa ga šalje dalje u jednakoj snazi. Velika prednost pojačivača signala je što nema nepotrebnih kablova, već on prima bežični signal iz rutera jednako kao što ga prima i vaš uređaj.

Kako radi pojačivač wifi signala

Preuzeto: engadget.com

Ako vam smeta slab signal vašeg interneta, odvojite jedno popodne i malo se igrajte. Pogledajte postoji li možda neko bolje mesto u vašoj kući za lokaciju rutera, proverite na kom standardu radi i da li može da se možda koristiti na frekvenciji od 5 GHz. Ako ne prolazi ništa od toga, uvek vam ostaje opcija kupovine pojačivača signala zbog kog više nikada nećete imati najsporiji internet u svojoj gejming ekipi.