Ostali članci

Kako očistiti bazen tokom letnjih meseci

Dolazak leta znači i dolazak sezone kupanja. Bazeni se vade iz garaža i postavljaju na dvorišta. A da bi ovaj način rashlađivanja bio prijatan i prihvatljiv, vodu i bazen treba očistiti sa vremena na vreme.

Čišćenje bazena tijekom ljeta

Prvo čišćenje

Nakon zimske pauze, potrebno je odraditi temeljno čišćenje čak i ako je bazen bio čuvan u dobrim uslovima. Prvo šta želiš napraviti je pregledati bazen od mogućih oštećenja nastalih prilikom skladištenja. Pronađeš li kakav problem, brzo rešenje mogla bi biti vodootporna zakrpa.

Utvrdiš li ipak da je sve ok, možeš krenuti s detaljnim čišćenjem. Ako si tokom zime odradio dobar posao sa skladištenjem, sigurno ćeš imati puno manje posla s prvim čišćenjem. Ali u ovim trenucima, trebaš stvarno napraviti 'generalku'. Bazen dobro operi iznutra i spolja kako bi se rešio svih nakupina prašine, paučine i ostalih ostataka zime i stajanja u garaži.

Nakon prvog detaljnog čišćenja, okrećemo se onom važnijem, a to je redovnom održavanju bazena tokom sezone kupanja.

Čišćenje i održavanje bazena možemo rastaviti na dva bitna faktora:

  • Čišćenje vode,
  • Čišćenje bazena.

Čišćenje vode

Sigurni smo kako uopše nije potrebno isticati koliko je važno da voda u bazenu bude čista i zdravstveno ispravna. Najjednostavnija stvar kod čišćenja vode je održavanje njene površine. Uz pomoć mrežice za hvatanje prljavštine pokupićeš ono što se vidljivo nalazi na površini bazena.

Čišćenje površine bazena

To su po pravilu lišće, insekti i ostala prljavština koju vetar nanese u bazen, najčešće tokom noći. Iako mnogo toga zavisi od veličine bazena, taj posao ne bi trebao oduzimati više od par minuta.

Nakon što smo obavili ovaj lakši deo posla, vreme je za hemijsko tretiranje vode. Tu ipak moraš pokazati više umeća i iskoristiti svoje poznavanje hemijskih eksperimenata još iz osnovne škole.

Puno toga će zavisiti i od izvora s kojeg ćeš napuniti svoj bazen. Znamo da finansijska situacija kod nas nije bajna i da zato uvek tražimo što jeftinije rešenje. Zato se često bazeni pune vodom iz reka ili jezera, ali ta voda nije hemijski tretirana i nije baš zdravstveno prihvatljiva.

Nasuprot nje je voda iz vodovoda koja je odmah u startu hemijski obrađena i napuniš li svoj bazen takvom vodom, možeš odmah i uskočiti u njega. A možeš odmah i početi štedeti za novi račun za vodu.

Ako si se ipak odlučio za ovaj jeftiniji način, vreme je da proveriš šta sve trebaš napraviti. Takva voda u startu treba šok-hlorom kako bi se dovela u stanje ispravnosti i prilagodila njena pH vrednost. 

Kasnije tretiranje vode odvija se raznim hemijskim sredstvima, najčešće hlorom. Najjednostavniji način za čišćenje je kupovina hlor tableta. Te tablete potom staviš u raspršivač hlor tablete i voila. Raspršivač pluta po bazenu i odrađuje sav posao.

Raspršivač klor tableta

Uz hlor, postoji velika verovatnost da ćeš morati koristiti i algicide jer su alge najčešći uzrok zagađeonsti vode i bazena. One će se u pravilu pojaviti nakon kiše ili nestankom dovoljne količine algicida u vodi. Zato na tržištu možeš pronaći i tablete koje su miks hlora i algicida, postaviti ih u raspršivač i bićeš miran neko vreme.

Kod čistoće vode veliku ulogu će odigrati i filter bazena. Njega s vremena na vreme moraš proveriti, očistiti ili po potrebi zameniti. Ne postoji pravilo koliko često to treba raditi jer ipak sve zavisi od načina i količine korištenja bazena. Druga opcija je i korišćenje pumpe s filterom koja će vodu održavati čistom i bistrom.

Kontrola vode

Redovna kontrola kvalitete vode ključ je njene zdravstvene ispravnosti. pH vrednost vode trebala bi biti između 7,0 i 7,6 kako bi se ona smatrala 'ispravnom'.

Kontrolu ćeš najlakše obaviti pomoću test trakica koje će ti pokazati pH vrednost vode, vrednosti slobodnog hlora i alkalnosti bazenske vode. Sve ono najvažnije da bi voda u bazenu bila ispravna.

Razmišljaj unapred

Puno ćeš manje posla imati počneš li razmišljati unapred. Zagađenje vode ne možeš sprečiti do kraja, ali možeš uticati na količinu štetnih stvari koje će se u njoj pojaviti.

Za početak, svaku veče obavezno pokrij bazen ceradom kako bi sprečio lišće i ostalu prljavštinu da doleti u bazen. Već s tim napravićeš veliki deo posla i sledećeg jutra od sreće ćeš zahvaliti sam sebi.

Čišćenje bazena

Osim vode, moraš se pobrinuti i za čistoću samog bazena. Bazen se po pravilu čisti posebnim usisivačem koji s dna bazena pokupi svu prljavštinu. Izuzetak je tek prvo čišćenje koje će zahtevati detaljnije ribanje, posebno nakon dužeg ne korišćenja.

I usisavača za bazen ima različitih vrsta pa će izbor ponajviše zavisiti od veličine samog bazena (kao i o kvalitetu istog). Nekima će biti dovoljan ručni usisivač za 2.000 dinara, dok će neki hteti robotski za koji će morati izdvojiti i 20.000 dinara. Kao i uvek, odluka je samo na tebi.

Usisivač za čišćenje bazena

Za koji god da se odlučiš, dobro prouči uputsva za korišćenje i kreni u čišćenje. Potpuno čist bazen biće prava zabava za tebe i tvoju porodicu.

Kratki saveti za kraj

Kako bi u miru uživao u svim blagoslovima koje ti bazen pruža, dajemo ti još nekoliko brzih saveta:

  • Ispod bazena stavi podlogu kako bi zaštitio dno bazena od oštećenja;
  • Uvek budi na oprezu, posebno ako deca koriste bazen. Nemoj ih ostavljati bez nadzora;
  • Vratolomije sačuvaj za more ili neke dublje vode. Cilj je da se rashladiš, ne polomiš;
  • Redovno kontroliši vodu. Bakterije najviše vole upravo takva mesta;
  • A odradiš li sve to, imamo još samo jedan savet. Opusti se i uživaj.
Povezani proizvodi