pametno.rs

iOS 13: sve o najnovijoj verziji Appleovog operativnog sistema

Zajedno sa novim iPhone 11 mobilnim telefonima i ostalim novitetima, Apple je predstavio i najnoviju verziju svog operativnog sistema. Šta donosi novi iOS 13, saznaj u nastavku.

iOS 13

Izvor: Screenshot/Apple Official Website

Najviše se priča o tamnom načinu rada, tzv. dark mode, koji omogućuva da se svetle boje svih menija prebace u crnu i tamno sivu. Uređaju je moguće zadati da tamni način rada pokrene u tačno određeno vreme, primer po noći, i tako smanjiti naprezanje očiju. Ako ti ova opcija zvuči poznato, to je verovatno zato što postoji na Androidu već godinama, ali drago nam je da je i Apple uveo tu korisnu funkciju.

Apple je prigrlio još jednu stavku Android OS-a, a to je tzv. QuckPath tastatura na kojoj umesto tipkanja kližeš prstom po slovima i tako pišeš tekst.

Od drugih zanimljivosti spomenućemo AI tehnologiju koja će automatski ispravljati oči korisnika za vreme korišćenja FaceTime aplikacije tako da izgledaju kao da gledaju u kameru dok ustvari gledaju u ekran. Ažuriran je i FaceID tako da sada možeš licem otključati mobilni i iz drugih uglova, a ne samo direktno gledajući u kameru. Npr. FaceID radiće dok ti mobilni leži na stolu bez potrebe da ga podigneš i staviš ispred svog lica. Samo otključavanje je brže za 30%.

Aplikacije "Find my Phone" i "Find my Friends" Apple je odlučio spojiti u jednu aplikaciju naziva "Find My", a dodata je i funkcionalnost kojom možeš pronaći offline iPhone pomoću drugog iPhone uređaja.

Uređivanje fotki je takođe poboljšano tako da je uvedeno mnoštvo novih stvari koje je moguće uređivati, a upgrade je doživela i kamera, odnosno Portrait mode sa prilagodljivim osvetljenjem i novim monokromatskim načinom slikanja.

Poboljšane su i karte pa sada gradove možeš istraživati u 3D prikazu, možeš uređivati svoj Memoji, a možeš i kontrolisati kako te vide tvoji prijatelji tako da odabereš ime, fotku ili Memoji koji će videti kada im pošalješ poruku ili kada ih, ne daj Bože, nazoveš (#millenialproblems).

iOS 13 kompatibilan je sa iPhone 6S pa nadalje, uključujući i iPhone SE, a više detalja o trinaestici proveri na Appleovim službenim stranicama.