Ostali članci

Evo šta treba da znaš kako bi izabrao najbolje sunčane naočare

Osim što pomažu da bolje vidiš i sprečavaju da sunce ošteti tvoje oči, sunčane naočare ujedno su originalan modni dodatak. Ne znaš koji model sunčanih naočara izabrati zavisno od oblika lica, aktivnosti ili boji? Saznaj u nastavku!

Sunčane naočare

Vrste sunčanih naočara

Klasične sunčane naočare su one koje nosimo svaki dan za vreme vožnje, šetnje gradom ili sunčanja na plaži. Nisu zamišljene za zahtevnije aktivnosti, ali efikasno sprečavaju sunce da nas ometa dok obavljamo svakodnevne aktivnosti.

Sportske sunčane naočare prvenstveno su namenjene aktivnostima poput trčanja, planinarenja i vožnje bicikla. Obično su izrađene od laganih, ali izdržljivih materijala i savršeno pristaju licu zahvaljujući specijalnom obliku. Na nekim sportskim sunčanim naočarama čak je moguće menjati stakla kako bi se naočare mogle koristiti u različitim uslovima.

I na kraju, skijaške naočare namenjene su prvenstveno skijašima, ali i svima koji se bave zimskim sportovima. Izrađene su sa ciljem da zaštite od intenzivnog svetla na velikim visinama, koje se često reflektuje od sneg.

Da li su skuplje sunčane naočare bolje?

Skupo ne znači nužno i bolji kvalitet. Na skupim sunčanim naočarama ponekad možete da plaćate samo marku. Međutim, jeftine sunčane naočare "s pijace" sigurno neće zaštititi vaše oči kao što bi trebale.

Sunčane naočare koje nemaju UV zaštitu oštetiće vaše oči još više nego da ih uopšte ne nosite. To jest, sunčane naočare smanjuju jačinu svetla, zbog čega se zenica oka širi. Ako ih nema šta zaustaviti, takvo oko će primiti još više UV zraka.

Posebno su opasne dečije naočare bez UV zaštite jer sa tim ugrožavate vid deteta i povećavate šanse za trajnim oštećenjima.

Kave sunčane naočare trebaju da budu?

Kupite one sunčane naočare koje pružaju 99% ili 100% zaštite od UVA i UVB zraka ili imaju oznaku UV400.

UV400 znači da sunčane naočare štite od zraka svetlosti s talasnom dužinom do 400 nanometara, odnosno zaštita je maksimalna jer zaustavljaju sve UVA i UVB zrake. Iako većina sunčanih naočara, uključujući i one jeftinije, pružaju određenu zaštitu od UV zraka, najefikasnije će biti one kod kojih je ta zaštita apsolutna.

Osim pružanja zaštite od UV zraka, sunčane naočare mogu biti polarizovane. To znači da smanjuju intenzivnu svetlost koja se odbija od npr. puta ili vode zahvaljujući posebnom filmu. S druge strane, s takvim je naočarama smanjena vidljivost LCD ekrana.

Polarizovane naočare odlične su za izležavanje na plaži i gledanje u more, ali ako istovremeno volite da kuckate po svom pametnom telefonu, odlučite se pre za standardne sunčane naočare. Alternativa su sunčane naočare s efektom ogledala, koje reflektuju snažne zrake svetlosti i tako smanjuju količinu zraka koje dolaze u vaše oči. Najpoznatije takve naočare su tzv. "policajke" ili aviator naočare.

Postoje i fotoosetljive naočare. Reč je o naočarama koje se automatski zatamne u prisustvu jake dnevne svetlosti. Ako inače nosite naočare za korekciju vida, a ne želite da nositi sočiva, a nepraktično vam je da imate posebne dioptrijske sunčane naočare, fotoosetljive naočare izvrsna su alternativa.

Fotoosjetljive naočale
Fotoosetljive naočare

Boja naočara nema nikakve veze sa zaštitom od UVA zraka. Sive sunčane naočare neće vas zaštititi ništa bolje od rozih ako nemaju adekvatnu UVA i UVB zaštitu.

Tamne boje kao što su siva, smeđa i zelena najbolje su za svakodnevne aktivnosti i aktivnosti na otvorenom. Cilj tamnijih nijansi sunčanih naočara je da smanje naprezanje oka u srednje do jako osvetljenim uslovima. Sive i zelene naočare neće iskriviti doživljaj boja, dok će smeđe naočare ipak malo uticati na to.

Svetle boje poput žute, narandžaste i roze preporučljive su za srednje do slabo osvetljenu okolinu. Odlično prikazuju kontrast boja i omogućavaju da se okruženje u kojem se nalazite čini svetlijim.

Na nekim sunčanim naočarama menja se intenzitet boje od jakog na vrhu stakla prema slabijem na dnu. Takve su sunčane naočare odlične za vožnju autom jer jači intenzitet na vrhu stakla umanjuju jačinu sunca koje tuče od gore, a slabija boja pri dnu pruža vidljivost za sigurnu vožnju.

Sunčane naočare za tvoj oblik lica

Oblici lica

Osobama sa ovalnim licem pristaje većina sunčanih naočara. Ako imate ovalno lice, pripazite da oblik naočara ne bude prevelik ili premali za vaše lice.

Osobe sa licem u obliku srca imaju naglašene jagodice i usku bradu. Takvom licu odlično pristaju retro sunčane naočare i mačkaste naočare.

Okruglo lice najšire je kod jagodica, a prema čelu i prema bradi se sužava. Jako velike sunčane naočare takvom licu će odlično stajati, kao i četvrtaste i mačkaste naočare.

Četvrtastom licu pristaju pilotske okrugle naočare.

                                   POGLEDAJ PONUDU SUNČANIH NAOČARA

I to je to! Više ne bi trebalo da imaš problema sa izborom kvalitetnih sučanih naočara koje će te dobro štititi i dobro ti stajati.

Povezani proizvodi
Rosse Spector naočare za sunce
1 ponuda
Stavi u listu želja
DKN-3146-4

DKN-3146-4

1.666 din
1 ponuda
Stavi u listu želja
DKN-3146-1

DKN-3146-1

1.666 din
1 ponuda
Stavi u listu želja
DKN-3146-2

DKN-3146-2

1.666 din
1 ponuda
Stavi u listu želja