pametno.rs

ADAC test: Najbolje letnje gume u 2020

Ponovno prvi donosimo rezultate ADAC testa letnjih guma za 2020. godinu sa kojima ćeš se lakše pripremiti za nadolazeću zamenu guma. Proveri koje su to najbolje letnje gume ove godine, a koje gume ipak ne bi trebao stavljati na svoj automobil.

Najbolje i najlošije ljetne gume ADAC testiranje

ADAC tradicionalno rezultate testiranja letnjih guma donosi nešto ranije, a kao i inače letnje gume su testirane u 5 kategorija: ponašanje na suvoj cesti, na mokroj cesti, potrošnja guma, potrošnja goriva i nivo buke. Za 2020. godinu testirane su letnje gume u kategorijama:

  • 225/40 R18
  • 235/55 R17

Najbolje letnje gume 225/40 R18

U ovoj je kategoriji testirano je 16 letnjih guma najpoznatijih brendova. 4 su se gume pokazale najboljima sa ocenom vrlo dobro, 1 je dobila ocenu dovoljan dok su sve ostale ušle u sredinu kao dobre letnje gume. Pohvalno je kako ni jedna od letnjih guma nije pala na testiranju i time dobila ocenu nije preporučljivo.

Recimo kako gume dimenzija 225/40 R18 stavljamo na automobile poput Audi A3, Hyundai i30, VW Golf, Škoda Octavia, Kia Ceed, Opel Astra i slično.

1. Continental Premium Contact 6

Na prvom mestu, odnosno na deobi prvog mesta, kao najbolja letnja guma u 2020. našla se Continental Premium Contact 6. Ona se ubedljivo najboljom pokazala na mokroj cesti (što donosi 40% ukupnog rezultata), ali je ipak na suvom malo zaostala za najboljima u toj kategoriji. Zato je za područja sa češtim letnjim pljuskovima Continental idealna opcija.

Potrošnja samih guma je na niskom nivou (ponovno deoba prvog mesta), potrošnja goriva je takođe vrlo dobra, a jedini stvarni minus ako ga možemo tako nazvati je činjenica da je Continental Premium Contact 6 najbučnija od svih testiranih guma.

Continental Premium Contact 6 cena: od 11.444 RSD

Ljetna guma Continental Premium Contact 6

2. Michelin Pilot Sport 4

Na takođe prvom mestu našla se i letnja guma Michelin Pilot Sport 4. Ona je imala nešto ujednačenije rezultate po svim kategorijama. Treća na mokroj cesti, među boljima na suvoj cesti i prvo mesto po potrošnji guma

Uz to, pri samom vrhu je i po pitanju potrošnje goriva kao i u krugu letnjih guma sa najmanjom bukom pa možemo zaključiti kako je Michelin Pilot Sport 4 jedna odlična all-round letnja guma koja će te 'pokrivati' u svim situacijama. 

Michelin Pilot Sport 4 cena: od 14.199 RSD

Ljetna guma Michelin Pilot Sport 4

3. Goodyear Eagle F1 Asymetric 5

Još jedan dobro poznati brend guma našao se među najboljim letnjim gumama ove godine. Goodyear Eagle F1 Asymetric 5 skupio je nešto manju ukupnu ocenu nego prve dve gume, ali svejedno ulazi u kategoriju vrlo dobrih letnjih guma.

Goodyear Eagle F1 Asymetric 5 ima treći najbolji rezultat na suvoj cesti, dok je na mokroj najlošiji od guma koje su dobile oznaku vrlo dobre. Kao i sve sa ove liste, i ova letnja guma ima nisku potrošnju, a izrazito je blagonaklona i prema potrošnji goriva što je svakako dodatan plus. Nivo buke je u granicama normale. 

Goodyear Eagle F1 Asymetric 5 cena: od 11.450 RSD

Ljetna guma Goodyear Eagle F1 Assymetric 5

4. Maxxis Victra Sport 5

Jedina letnja guma koja na listi najboljih letnjih guma u 2020. godini ne pripada premium brendovima je Maxxis Victra Sport 5. Maxxis je proizvođač čije se gume svrstavaju u srednju klasu pa je samim time i cena nešto niža.

Na testiranjima se Maxxis Victra Sport 5 pokazala kao kvalitetna letnja guma u svim kategorijama gde se uvek držala pri samom vrhu. Jedini manji nedostatak je nešto veća potrošnja goriva koja dolazi sa ovim modelom. Ipak, za Maxxis Victra Sport 5 letnju gumu moraćeš izdvojiti i do 2.000 dinara manje po gumi nego kod gore spomenutih premium brendova.

Maxxis Victra Sport 5 cena: od 10.382 RSD

Ljetna guma Maxxis Victra Sport 5

Najlošije letnje gume 225/40 R18

Kao i na svim testiranjima, neka guma mora zauzeti i poslednje mesto. Za pohvalu je već i sama činjenica kako ni jedna od testiranih guma nije skroz podbacila, a tek je jedna dobila ocenu dovoljan i time prihvatila titulu najlošije letnje gume u 2020. godine.

1. Rotalla Setula S-Pace RU01

Rotalla je najmanji poznati brend guma, pripada onoj najjeftinijoj opciji budžet guma pa možda i nije toliko iznenađenje što su se plasirali na poslednje mesto. Zanimljivo Rotalla Setula S-Pace RU01 se pokazala najboljom po pitanju potrošnje gorive, kao i potrošnje samih guma. 

Dosta loša je bila na suvoj cesti, a ocenu joj je srušilo i na zadnje mesto postavilo ponašanje na mokroj cesti. Tu je ostvarila ubedljivo najlošiji rezultat pa dolazimo da zaključka da je Rotalla Setula S-Pace RU01 ili najbolja ili najgora u pojedinim kategorijama.

Ljetna guma Rotalla Setula S-Pace RU01

Najbolje ljetne gume 235/55 R17

U ovoj većoj kategoriji testirano je 12 letnjih guma od čega su takođe 4 gume dobile oznaku vrlo dobro/preporučljivo, dok je jedna ipak u potpunosti podbacila, pala na testiranju i označena kao ne preporučljiva.

Letnje gume dimenzija 235/55 R17 stavljaju se na automobile tipa Audi A7 i Q3, VW Tiguan, Opel Astra GTC, Ford Kuga itd. Po pravilu se radi o SUV vozilima.

1. Michelin Primacy 4

Na sigurnom prvom mestu smestila se dobro poznata letnja guma Michelin Primacy 4. Najbolju moguću ocenu ostvarila je po pitanju potrošnje guma čiji se vek trajanja procenjuje na 46.700 km.

U svim ostalim kategorijama bila je pri samom vrhu, dok je na mokroj cesti takođe ostvarila najbolji rezultat. Dovoljno da bez razmišljanja možemo reći kako je Michelin Primacy 4 najbolja letnja guma ove godine.

Michelin Primacy 4 cena: od 16.725 RSD

Ljetna guma Michelin Primacy 4

2. Bridgestone Turanza T005

I na drugom mestu nalazi se popularna letnja guma, a to je Bridgestone Turanza T005. Druga najbolja na suvoj cesti, treća najbolja na mokrom, druga najbolja po pitanju potrošnje goriva te vrlo dobra po pitanju potrošnje samih guma.

Očito je kako je Bridgestone Turanza T005 zaista kvalitetna letnja guma, odličan all-rounder čijim izborom ne možeš pogrešiti. Stabilna guma sa niskom potrošnjom goriva, teško da možeš tražiti više od toga.

Bridgestone Turanza T005 cena: od 14.193 RSD

Ljetna guma Bridgestone Turanza T005

3. Maxxis Premitra 5

Malo iznenađenje na listi, ali i dokaz da se Maxxis odlično pripremio za ovu letnju sezonu je letnja guma Maxxis Premitra 5. Najjeftinija letnja guma od svih sa liste najboljih, najbolje je rezultate postigla na suvoj cesti. U ostalim kategorijama možemo je svrstati u gornji dio.

Ako želimo tražiti mane, to je nešto lošije ponašanje na mokroj cesti, ali i dalje u kategoriji vrlo dobro te kao i u manjoj dimenziji, nešto veća potrošnja goriva. Ali sa obzirom na cenu, Maxxis Premitra 5 za mnoge bi mogla biti best buy letnja guma u 2020.

Maxxis Premitra 5 cena: od 13.320 RSD

Ljetna guma Maxxis Premitra 5

4. Pirelli Cinturato P7

I na četvrtom mestu se našao opet premium brend, ovoga puta Pirelli sa svojom letnjom gumom Pirelli Cinturato P7. Pirelli ipak nije pokazao all-round odlične karakteristike već ima svojih prednosti i mana. Cinturato P7 tako je ubedljivo najbolja letnja guma na suvoj cesti, ali je pri dnu po potrošnji guma sa samo 36.000 predviđenih kilometara.

Na mokroj cesti je takođe vrlo dobra, ali ipak u malom zaostatku u odnosu na ostale letnje gume iz ove kategorije. No uz sve prednosti i mane i dalje je vrlo preporučljiva i njenom kupovinom sigurno nećeš pogrešiti.

Pirelli Cinturato P7 cena: od 13.439 RSD

Ljetna guma Pirelli Cinturato P7

Najlošija letnja guma 235/55 R17

U obe kategorije, od 28 testiranih letnjih guma tek je jedna pokazala velike nedostatke i time joj je srušena ocena te je dobila oznaku nedovoljno, a samim time i epitet najlošije letnje gume u 2020. godini.

1. Laufenn S-Fit EQ

Kako smo i rekli, najlošija letnja guma u 2020. godini je Laufenn S-Fit EQ. Na suvoj je cesti bila čak i među boljima na testiranju, ali nije prošla na testiranju na mokroj cesti i to je razlog ocene nedovoljan.

I kod potrošnje goriva je bila među lošijima pa možemo zaključiti da Laufenn S-Fit EQ zaista ne bi trebao kupovati ovoga leta. Naročito jer je cena tek nešto niža od one za Maaxis Permitru 5, jednu od najboljih guma ove godine.

Laufenn S-Fit EQ cena: od 15.109 RSD

Ljetna guma Laufenn S-Fit EQ

Bile su ovo najbolje i najlošije letnje gume u 2020. godini prema ADAC testiranju. U nastavku ndelje donećemo ti i rezultate svih testiranih letnjih guma sa svim njihovim prednostima i manama.