Ostali članci

5 najboljih VR headsetova

Poželeli ste da skočite na Mesec? Da odete na Safari afričkim prostranstvima? Da se popnete na Himalaje ili da ronite s ajkulama? Da budete najbolji savetnik za kupovinu baš kao Pametno.rs? Sada možete sve to. I još mnogo više.

VR headset za virtualnu stvarnost

Virtuelna realnost već je duboko ušla u naše živote. Mogućnost da stavite 'kacigu' na glavu i otplovite tamo, tamo daleko primamljiva je deci, odraslima, bakama i dekama. Ali koji headset pruža najbolje VR iskustvo?

1. HTC Vive

Gotovo svi stručnjaci slažu se kako je HTC Vive trenutno najbolji VR headset koji se nalazi na tržištu. Kako bi uživali u čarima virtuelne realnosti, osim samog headseta naravno, trebaće vam i moćni računar.

A kada kažemo moćno, to stvarno i mislimo. 

  • Grafička kartica: NVIDIA GeForce® GTX 970 / AMD Radeon™ R9 290 ili novija
  • Procesor: Intel i5-4590 / AMD FX 8350 ili jači
  • RAM: minimalno 4 GB
  • Video izlaz: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 ili noviji
  • USB ulaz: USB 2.0 ili noviji
  • OS: Windows 7 SP1

Kako bi se u potpunosti uverili da li podržava vaš računar VR, HTC je omogućio i besplatno testiranje računara.

A glavna prednost koja HTC Vive izdvaja iz mora drugih VR headsetova je mogućnost korišćenja u prostoru. Senzore mora da postavite na povišeno mesto, kako bi napravili pravougaonik i osigurali vam prostor za kretanje u realnom svetu, koje će se projektovati u virtuelnom.

HTC Vive

Naravno, uzmite u obzir kako će vam za takvu vrstu igrice trebati i dovoljno velika prostorija u kojoj se možete neometano kretati. Ali svakako se isplati. Doživljaj je puno realniji od samog sedenja u stolici i pomeranja glavom u svim smerovima.

U igrama koristite i bežične kontrolere koji su prilično veliki i izdržljivi pa će vrlo verovatno preživeti i slučajan dodir sa zidom prilikom hodanja po vašoj prostoriji. Mana je dosta žica koje se spajaju s računarom pa mogu da smetaju prilikom najnapetijih situacija tokom igre.

Što se tehničkih specifikacija tiče, HTC Vive radi na rezoluciji 2160 x 1200 (1080 x 1200 za svako oko), brzini osvežavanja slike od 90 Hz i s uglom gledanja od 110 stepeni. Za vrhunsku sliku brine se OLED ekran.

Cena: 800 $

2. Oculus Rift

Oculus Rift započeo je celu trku oko virtuelne realnosti. I zaista, kada spomenete VR headset, Oculus Rift prvi pada na pamet. Počeo je kao kickstarterov projekat, a dodatnu je pažnju dobio onoga trenutka kada je Mark Zuckerberg objavio kako Facebook za dve milijarde dolara kupuje Oculus.

Oculus Rift ima rezoluciju od 2160 x 1200, što mu daje oko 233 miliona piksela u sekundi pri frekvenciji osvežavanja od 90 Hz. Ove tehničke karakteristike, kao i kod Vivea, zahtevaju i računar koje ih može pratiti.

Preporučene specifikacije računara za Oculus Rift
Grafička kartica NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290 ili novija
Procesor Intel i5-4590 ili jači
RAM 8GB +
Video izlaz kompatibilni HDMI 1.3
USB 3 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0
OS Windows 7 SP1 64-bit ili noviji

Kao što i sami možete da vidite, za korišćenje Oculus Rifta, trebaće vam i nešto snažniji računar, pre svega po pitanju radne memorije i količine USB ulaza. 

Ono u čemu Oculus Rift zaostaje za HTC-om je nemogućnost kretanja u prostoru. Sve što možete je da sednete ili da stojite i vrtite se u krug kako bi uživali u 360° vidnom polju. Druga stvar je nepostojanje kontrolera s kojim možete da igrate igrice. Umesto toga Oculus Rift dolazi s Xbox kontrolerima, a tek za kasnije ove godine najavljeni su originalni Oculus Touch kontroleri koji će igrače uvlačiti dublje u svet VR-a.

Oculus Rift headset

Oculus Rift i HTC Vive trenutno vode veliku bitku na VR tržištu, a ako vas zanima koji je zaista bolji, najbolje da pročitate naš sledeći članak

Ono što ćemo mi zaključiti u ovom članku je da oba pripadaju premium VR headsetovima pa ćete njihovim izborom sigurno uživati u čarima VR sveta. 

Cena: 600 $

3. PlayStation VR

Još jedan veliki igrač pojavio se u virtuelnoj realnosti. I ima želju da zauzme naslovnice. PlayStation VR najavio je svoj izlazak na tržište u oktobru ove godine, a baziran je primarno prema gejmerima i već postojećim PlayStation korisnicima.

PlayStation VR koristi 5,7" OLED ekran rezolucije 1920 x 1080 (960 x 1080 po oku) s brzinom osvežavanja slike od 120 Hz čime igranje 120 fps igrica postaje moguće. Na taj je način Sony pretekao Oculus Rift i HTC Vive, ali još uvek zaostaje po pitanju rezolucije i ugla gledanja koji kod njega iznosi 100 stepeni.

PlayStation VR

Iako još uvek nije javno dostupan, pa je teško i suditi, PlayStation VR ima najbolju podlogu za produkciju najboljih igrica, a to pokazuju i njihove demo verzije. Ako ste fan PlayStationa, onda će vam najbolji izbor svakako biti ovaj headset.

Sony je dosta uložio i u dizajn pa tako PlayStation VR izgleda najprivlačnije od svih, a i najjednostavniji je po pitanju 'setupa'. Za igru vam neće biti potreban moćni računar. Sve što treba je PlayStation 4 konzola, pa se PS VR može smatrati kao dodatak najpopularnijoj konzoli današnjice.  

Cena: 400 $

4. Samsung Gear VR

Kako pričati o najsavremenijim tehnologijama, a preskočiti Samsung. Samsung Gear VR napravljen je kako bi podržavao pametne telefone, a ne neku od konzola ili moćnih računara. Gear VR kompatibilan je s novijim Galaxy uređajima. 

  • Galaxy S7 i S7 Edge
  • Note 5
  • Galaxy S6 i S6 Edge

Gear VR razvijen je kroz saradnju Samsunga i Oculusa tako da možete biti uvereni u njegov kvalitet. Kao procesor i ekran koristite vaš pametni telefon, tako da ćete sliku gledati na najkvalitetnijem Super AMOLED ekranu rezolucije koju podržava vaš pametni telefon. Ugao gledanja je 96°, nešto manji nego kod ostalih uređaja, ali opet dovoljan za besprekorno uživanje.

Samsung Gear VR

Početak rada je daleko najjednostavniji od svih headsetova. Stavite pametni telefon u kacigu, pritisnite taster i voila. Evo vas u svetu virtuelne realnosti. I što se sadržaja tiče, Samsung se dobro pripremio. Korisnicama je dostupan ceo niz sasvim zadovoljavajućih igrica kao i ostalih sadržaja koje nudi i Oculus.

Cena: 16 000 dinara

5. Google Cardboard

Na petom mestu nalazi se Google Cardboard. Na njega možete da gledate kao ulazni model za isprobavanje virtuelne realnosti. Sve što treba je da stavite svoj mobilni u kartonsku kutiju. Ne, ne šalimo se.

Google Cardboard

Stavite svoj pametni telefon u Cardboard, s rukama ga zadržite na očima i isprobajte svet virtuelne realnosti. Možete da koristite Android aplikacije koje podržavaju VR, kao i da uživate u Google Street Viewu ili Youtubu 360°.

Sve što vaš uređaj treba da ima (osim VR sadržaja) je žiroskop koji će pratiti vaše pokrete glavom. Ako niste sigurni da li želite neki od skupljih i kvalitetnijih VR headsetova, pokušajte s Google Cardboardom i proverite da li je VR za vas.

Cijena: 15 $

Zaključak

Trenutna situacija na tržištu zaista na prvo mesto gura HTC Vive za kojim samo minimalno zaostaje Oculus Rift. To su definitivno dva najbolja headseta današnjice, ali ćete za njih morati da izdvojite pozamašnu svotu novca. Ako želite u virtuelnom svetu da uživate kroz kretanje, izaberite HTC Vive. Ako ćete samo sediti, a cenite jednostavnost, Oculus Rift je izbor za vas.

Na velika vrata iza njih kuca PlayStation VR koji bi vrlo brzo mogao da preuzme naslovne uloge, ali to će pričekati do oktobra ove godine za kada je najavljen izlazak. Izgleda dobro, jednostavan je, ima široki spektar popularnih igrica i za sve korisnike PlayStation konzole mogao bi da bude poklon s neba.

Samsung Gear VR ipak je nešto malo slabiji i drugačiji headset koji će primarno koristiti kvalitet vašeg pametnog telefona. Ako posedujete jedan od onih koji su kompatibilni s headsetom, isprobajte ga i sigurno nećete zažaliti.

Na poslednjem mestu, prvenstveno zbog cene (na svetu postoji još ceo niz boljih headsetova) našao se Google Cardboard. Gledajte na njega kao na ulazak u svet virtuelne realnosti koji će vam pokazati da li je to baš ono što želite. 

Jedno je sigurno. Kada jednom isprobate VR, realnost više neće biti ista. 

Povezani proizvodi