pametno.rs

5 najboljih rekvizita za trening kod kuće

U zdravom telu, zdrav duh. Ali u novčaniku nema sredstava za teretanu? Ne brinite, postoji ceo niz rekvizita sa kojima možete da uradite odličan trening, a ipak zadržite dinare u novčaniku. Mi vam donosimo 5 najpopularnijih rekvizita za vežbanje kod kuće.

1. Elastične trake

Retko koji rekvizit ima toliko široki obim vežbi kao elastične trake. Ruke, noge, leđa, gotovo svaki deo tela obuhvaćen je ovim popularnim rekvizitom za vežbanje. Trake primarno dolaze u 4 boje koje označavaju jačinu otpora. Princip je jednostavan; Rastezanjem trake stvara se određeni otpor mišićima čime se deluje na povećanje mišićne snage. Preporuka je da se odabere traka dužine oko 2 metra kako bi mogli da izvodite apsolutno sve vežbe.

Elastične trake za vežbanje u tri boje (tri stepena otpora)

Osim celog spektra vežbi, izdvajamo još nekoliko prednosti elastičnih traka:

 • Cena – U proseku cena iznosi oko 600 dinara.
 • Veličina – Elastične trake idealan su rekvizit koji ne zauzima gotovo ništa prostora.
 • Prenosivost – Nadovezano na prethodnu stavku, elastična traka može da ide sa vama gde god da poželite. Na putovanje, na posao, trake će stati u ranac, torbicu pa čak i u džep.

Elastične trake jednako su dobar izbor i za žene i za muškarce, one mlađe i one malo starije. Sa obzirom na odnos cene, mogućnosti i veličine, naš izbor broj 1 za vežbanje kod kuće.

2. Bučice/Tegovi

Bučice i tegovi takođe su odlični rekviziti za vežbanje kod kuće. Sa ovim ćete rekvizitima uticati na mišićnu masu ruku, nogu, ali i na ojačavanje pojedinih delova tela poput npr. leđa. Zašto izabrati baš ove rekvizite?

 • Podesiva težina – Preporučujemo bučice sa podesivom težinom kako biste napredak pratili i sa povećanjem napora. Lako možete upravljati željenom težinom što će na kraju najbolje pratiti vaš razvoj.
 • Jednostavnost korišćenja – Za izvođenje vežbi sa ovim rekvizitima nije potrebno veliko predznanje čime postaje idealan izbor kako za profesionalce tako i za početnike
 • Prostor – Kao i elastične trake, bučice ili tegovi ne zauzimaju puno prostora tako da ih nakon vežbanja možete odložiti na način da vam ne smetaju do sledećeg korišćenja.

Cenom nešto skuplji od elastičnih traka, ali još uvek u pristojnom rangu za početnike. 2 bučice od 2 kg platićete prosečno oko 1 000 dinara. Nešto skuplja varijanta su tegovi sa podesivom težinom, ali isplativiji zbog lakšeg praćenja kasnijeg napretka. Sve u svemu, izbor sa kojim ne možete pogrešiti.

3. Pilates lopta

Pilates lopta je još jedan odličan rekvizit za kućno vežbanje po pristupačnoj ceni. Lopte se mogu pronaći za oko 1.200 dinara pa naviše a osim za vežbanje, idealan su rekvizit za održavanje ravnoteže kao i uspravnog držanja.

U ovom će rekvizitu primarno uživati pripadnice lepšeg pola, ali itekako ga mogu koristiti i muškarci. Pilates lopta se preporučuje za ojačavanje leđnih mišića i za rad na trbušnim mišićima.

Vežbanje je primarna funkcija pilates lopte, ali zašto je ne bi iskoristili za još nekoliko stvari?

 • Dizajnerski dodatak – Izaberite boju, uskladite je s ostalim detaljima u vašem stanu
 • Stolica – Sedeći način života sve više utiče na zdravlje ljudi, zbog toga u slobodnim trenucima koje provodite na računaru iskoristite pilates loptu kao stolicu i barem na trenutak učinite dobro svojim leđima.

Kao nedostatak ćemo navesti veličinu pilates lopte, ne možete samo tako da je sklonite da ne zauzima prostor ili da je ponesete sa sobom na putovanje. Isto tako, postoji ipak manji obim vežbi koje se mogu uraditi pomoću nje u odnosu na prethodna dva rekvizita.

Međutim, pilates lopta i dalje ima puno više prednosti nego mana tako da ponosno može zauzeti treće mesto na našoj listi.

4. Vijače

Vijače su rekviziti koji svojom efikasnošću i kvalitetom treninga zaslužuje i puno više mesto na našoj listi, ali postoji jedan mali problem, a on se zove – komšije. Sumnjamo da imate komšije koji će biti tolerantni na odraslu osobu koja im skače po glavi dok preskače vijaču.

Ali ako živite u kući, vijača je odličan izbor. Neće poraditi na vašoj mišićnoj masi, ali će pomoći u izradi jednog kvalitetnog kardio treninga.

Vijače imaju niz prednost a mi ćemo istaći samo neke od njih:

 • Potrošnja kalorija
 • Poboljšanje koordinacije i ravnoteže
 • Povećanje mišićne snage i izdržljivosti
 • Ne zauzimaju prostor

Osim gore navedenih prednosti, uzmite u obzir kako ćete za mali novac dobiti odličan rekvizit za vežbanje. Najjeftiniji modeli kreću se od početnih 600 dinara što je minimalna investicija za sve ono što ćete dobiti ako se odlučite na vijače.

5. Kettlebell ili girja

Na poslednjem mestu našeg izbora nalazi se kettlebell, poznata još i kao Girja. Možda manje poznati rekviziti početnicima, ali izrazito funckionalan. Girja je još poznata i kao rusko zvono zbog svog izgleda.

Prednosti vežbanja sa kettlebellom su mnogobrojne, a kao glavna se ističe povećanje snage kod sportista i rekreativaca. Kettlebell će biti odličan i za povećanje vaše mišićne mase, izdržljivosti, poboljšanje koordinacije.

Cena raste sa povećanjem kilograma, a manja girja za početnike, težine 4 kg, može se pronaći za oko 1.500 dinara. Važno je napomenuti kako se pre izvođenja vežbi sa girjom važno dobro informisati i saznati osnove pravilnog izvođenja vežbi jer u suprotnom može doći do niza neželjenih posledica.

Ovo je bilo naših 5 najboljih rekvizita za vežbanje kod kuće. Sa obzirom na prikazane cene, svih 5 je moguće nabaviti po ceni jednomesečne članarine za teretanu. Sada više nemate izgovora. Na vama je samo da krenete i poboljšate stanje svoga tela i svog duha.