pametno.rs

5 načina kako da zaštite oči od ekrana

Osam sati dnevno provedete gledajući u ekran računara na poslu? Nakon toga i kući se uhvatite kako gledate u ekran? Vaše oči sve to trpe.

Sa obzirom da živimo u svetu u kojem odmak od ekrana gotovo da i nije moguć, a sav se posao odvija pomoću računara, izgleda da smo osuđeni na celodnevno gledanje u ekrane.

Čovek koji gleda u monitor računara

Ne postoji ni jedna stvar koja će maksimalno zaštititi vaše oči ili magičan recept za to. Ali zato se možete potruditi da ih sami zaštitite što je više moguće.

1. 20-20-20

Ovo pravilo je najlakša stvar koju možete da uradite kako bi odmorili oči od naprezanja kojem su izložene tokom gledanja u ekran.

Pravilo 20-20-20 pojednostavljeno znači 20 minuta rada, 20 sekundi pauze, 20 minuta rada.

Tokom pauze važno je da pogled usmerite negde u daljinu, poželjno kroz prozor u jednu tačku i 20 sekundi ostanete sa pogledom u daljinu.

Na taj će se način sprečiti blokada očiju kao posledica konstantnog fokusiranja oka na ekran.

2. Trepćite

U jednoj minuti prosečna osoba trepne 16 puta. Međutim, prilikom rada na računaru i gledanja u ekran taj se broj znatno smanjuje (do 5 puta) i dolazi do zamora očnih živaca. Treptanje je prirodna zaštita oka kojom vaše oči dobijaju dovoljno vlage. Baš ono što oku hronično nedostaje prilikom gledanja u ekran.

Ako već ne možete da se naterate na konstantno treptanje, druga je opcija korišćenje veštačkih suza. U protivnom ste osuđeni na crvene i bolne oči.

3. Udaljenost od ekrana

Za umor očiju važna je i udaljenost na kojoj sedite od ekrana. Pravila govore kako bi minimalna udaljenost morala da bude u rasponu ispružene ruke. Znači kada ispružite ruku ne smete sa njom dodirnuti ekran ili ekran postavite na udaljenosti između 50 i 80 cm.

4. Češće pauze

Iako će mnogi pomisliti kako će češće pauze imati negativan efekt na produktivnost, one imaju upravo kontra efekat.

Istraživanje sprovedeno od strane NIOSH-a (The National Institute for Occupational Safety and Health) pokazalo je kako su radnici koji su osim osnovnih pauza za ručak (30 min) i dve pauze od 15 minuta, imali i 4 dodatne pauze od 5 minuta bili znatno produktivniji od svojih kolega.

Šoljica kafe s natpisom pauza

Osim na produktivnost ove mini-pauze imaće veliki uticaj i na vaše oči, koje će se u tih 5 minuta odmoriti od fokusiranja na ekran.

5. Uredite radni prostor

Najveći problem za umaranje očiju od ekrana je preveliko svetlo okoline. Bilo da se radi o spoljnom izvoru svetla (suncu) ili izvoru svetla u prostoriji, bitno je da ono direktno ne tuče u monitor. Najbolje je monitor postaviti bočno od izvora svetlosti jer u tim trenucima dolazi do najmanje refleksije.

Osim toga, na ekranu postavite kontrast, rezoluciju, osvetljenje, veličinu teksta tako da vam najviše odgovara. Ako osetite da vam se oči preterano naprežu, pokušajte sa različitim podešavanjima navedenih parametara.

Čovek u kancelariji zagledan u monitor

Vaše oči maksimalno ispaštaju zbog svakodnevnog i celodnevnog gledanja u ekrane, bilo da se radi o računaru, mobilnom ili televizoru. Kako je zdravlje ipak na prvom mestu, pobrinite se da barem koliko toliko olakšate svojim očima i osigurate dobar vid što duže.