pametno.rs

Xiaomi Redmi K20 Pro (Mi 9T Pro) - cena, specifikacije, datum izlaska

Xiaomi je u okviru svog posebnog brenda Redmi predstavio novi flagship pod imenom Redmi K20 Pro. On bi trebao da bude naslednik Xiaomi Pocophone F1, pa se očekivalo da dođe pod nazivom Pocophone F2 međutim Xiaomi se odlučio za naziv Mi 9T Pro.

Redmi K20 Pro (Pocophone F2)

Dugo najavljivana K20 serija Redmi mobilnih telefona konačno je ugledala svetlo dana. Predstavljeni su K20 i K20 Pro pametni telefoni, ali naglasak stavljamo na K20 Pro jer odnosom cene i kvaliteta ulazi u sam vrh sveta pametnih telefona.

Redmi K20 Pro - ekran

Zahvaljujući svojim specifikacijama Redmi K20 Pro stoji rame uz rame sa nekim od najkvalitetnijih pametnih telefona na tržištu. Krenimo od ekrana. K20 Pro opremljen je 6,39-inčnim AMOLED ekranom u Full HD+ rezoluciji. Odmah ćeš primietiti da sa prednje strane nema selfie kamere, ali ona izlazi iz kućišta kada.

Redmi K20 Pro - performanse

Za performanse se brine Snapdragon 855, a on je uparen sa 6 ili 8 GB RAM-a i 64 - 256 GB unutrašnje memorije, zavisno od modela. Važno je napomenuti kako K20 Pro nema ulaz za microSD karticu pa se količina unutrašnje memorije ne može proširivati. Imaj to na umu kada biraš telefon.

Kako bi korisnik bio zadovoljan svim performansama, one ne smeju crpiti bateriju brzinom munje. Zato Redmi K20 Pro ima bateriju kapaciteta 4000 mAh sa podržanim brzim punjenjem (u pola sata do 60%), koja bi trebala osigurati i više od jednog dana zahtevnog korišćenja. Sve je na kraju zapečaćeno s Android 9.0 Pie operativnim sistemom koji dolazi out of the box.

Redmi K20 Pro - kamere

Šta je smartphone bez dobre kamere? Redmi K20 Pro na sreću ne zna odgovor na to pitanje jer sa zadnje strane poseduje trostruku kameru (48 + 13 + 8 MP). 48 MP kamera koristi Sony IMX586 senzor, a tu su još i ultra-širokougaona kamera od 13 MP i telefoto od 8 MP.

Selfie kamera nije na prvu ruku vidljiva i nalazi se u kućištu pametnog telefona. Iako nisu prvi koji su krenuli sa tim, još uvek nam je čudno videti pametni telefon bez jasno uočljive selfie kamere. Međutim, nakon što izađe iz kućišta, selfie kamera ima 20 MP, podržan HDR i 1080p video kao i bezbroj AI karakteristika na što smo već i navikli kod Xiaomi mobilnih telefona.

Selfie kamera Pocophone F2

Redmi K20 Pro - cena i datum izlaska

I sada dolazimo do najvažnijeg dela kada govorimo o Redmi K20 Pro pametnom telefonu. On bi se na kineskom tržištu trebao pojaviti početkom juna, a ubrzo nakon toga očekuje se i njegova globalna dostupnost, nadamo se što pre i u Srbiji.

Početna cena za Redmi K20 Pro trebala bi biti 37.000 dinara (360 dolara) za najosnovniji model sa 6 GB RAM-a i 64 GB unutrašnje memorije. Još jednom Xiaomi pokazuje da njegovi flagship telefoni ne odlaze cenom u nebo i ostaju u zoni budžet brendova za razliku od npr. OnePlusa koji se već opasno približio premium brendovima i njihovim flagship telefonima.

To posebno potvrđuje i činjenica da je trenutna cena za Xiaomi Pocophone F1 oko 33.000 dinara pa ćeš napredniju i kvalitetniju verziju (Mi 9T Pro) platiti tek nekoliko hiljada dinara više.