pametno.rs

Xiaomi Redmi 7A - super mobilni za ispod 13.000 din

Kada pričamo o jeftinim mobilnima sa odličnim specifikacijama, Xiaomi je prvi brend koji mnogima padne na pamet. U vrlo kratkom roku ovaj kineski proizvođač je postao popularan izdvojivši se ne samo mobilnim telefonima, nego i nosivom tehnologijom, električnim trotinetima i ostalim primerima jeftine, a kvalitetne potrošačke tehnologije.

xiaomi redmi 7a

Izvor: Xiaomi Official Website

Danas ćemo se usmeriti na segment pametnih telefona koje recenzije često zanemaruju. Možda nemaju pregršt funkcija kao najepši i najnapredniji primerci mobilne tehnologije, ali entry-level mobilni svejedno imaju mnoštvo zanimljivih karakteristika. Jedan od takvih je Xiaomi Redmi 7A.

Dizajn

5.45-inčni HD+ (1440 × 720 px) IPS LCD ekran odnosa 18:9 umotan je u mat plastično kućište koje dolazi u crnoj, plavoj i zlatnoj boji. Kućište je premazano materijalom koji uređaj da štiti od prskanja vode, ali mu nije dodijeljen nikakav službeni IP sertifikat o otpornosti na vodu, stoga sa njime treba pažljivo u blizini vode. Ivice oko ekrana se dosta vidljive, ali ekran i dalje zauzima popriličan deo prednje strane. Sa gornje strane nalazi se 3.5-milimetarski ulaz za slušalice, a sa desne strane su dugmići za glasnoću i paljenje/gašenje mobilnih. Levo su smešteni ulazi za nano-SIM kartice te za memorijsku karticu kojom je moguće proširiti dostupnu memoriju za 256GB.

Hardver i kamera

Ispod haube se nalazi osmojezgarni procesor Snapdragon 439. Kada je reč o memoriji, postoje dve verzije - jedna sa 16GB i druga sa 32GB unutrašnje memorije, u oba slučaja sa 2GB RAM-a. Tu je i baterija od ogromnih 4.000 mAh, jedan od razloga zašto Redmi 7A deluje veliko.

Zadnja kamera ima 12MP i otvor blende f/2.2, dok prednja ima 5MP, kao i mogućnost slikanja portreta sa zamagljenom pozadinom. Reč je o kamerama koje se nikako ne mogu upoređivati sa naprednijim Samsungovim ili Huaweijevim modelima, ali za rang mobilnog na kojem se nalaze, rade izuzetno dobro.

xiaomi redmi 7a specifikacije

Izvor: Xiaomi Official Website/Screenshot

Softver

Ovo je jedna od slabih tačaka na Redmi 7A. Uređaj se bazira na Android 9.0 Pie softveru koji je presvučen MIUI 10.2.1 skinom. To, u kombinaciji sa mnoštvom predinstaliranih aplikacija (tzv. bloatware), ponekad uzrokuje "trzanje" animacija.

Budući da uređaj ima samo 2GB RAM-a i slabiji procesor (iako i dalje izuzetno dobar u kontekstu jeftinijih mobilnih), mobilni bi radio puno tečnije a) da je zadržan čisti stock Android i b) da nema toliko nepotrebnih aplikacija.

Opšti utisak

Sa Xiaomi mobilnim teško da ćeš pogrešiti, a to vredi i u ovom slučaju.

Redmi 7A odličan je izbor za nekoga ko još nije koristio pametni telefon ili za osobu kojoj ne treba "zver" od mobilnog. Ako će završiti u rukama osobe koja voli puno slikati, preporučili bi smo verziju od 32GB ili kupovinu memorijske kartice, budući da se 16GB brzo popuni.

Možda ima malo slobodnog prostora, samo 2GB RAM-a i slabu rezoluciju ekrana, ali zato su procesor, kamera od 4.000 mAh i kamera na odličnom nivou za ovu cenu. A cena za Xiaomi Redmi 7A iznosi između 12.500 do 15.000 dinara.