pametno.rs

Xiaomi Mi A3 - cena, specifikacije, recenzija

Xiaomi Mi A3 predstavljen je pre nekoliko dana, a svakako je jedan od najiščekivanijih pametnih telefona godine. Sa cenom ispod 32.000 dinara, može li još jedan Xiaomi mobilni telefon postati veliki hit?

Xiaomi Mi A3 - cijena, specifikacija

Xiaomi Mi A3 je Android One smartphone što znači da celi radi na Androidu i nema dodataka operativnom sustavu u obliku MIUI interfejsa. Dosadašnji modeli iz iste familije (Mi A1 i Mi A2) odlično su prihvaćeni od strane korisnika baš zbog sada već poznate Xiaomi paradigme visoke kvalitete u budžet verziji.

Xiaomi Mi A3 - specifikacije

Xiaomi Mi A3 dizajnom prati sve svoje prethodnike, ali kao i uvek, novi model dolazi sa nekoliko novih funkcija. Prve se promene vide na ekranu. Xiaomi Mi A3 ima 6,1-inčni OLED ekran u HD+ rezoluciji. Na prvi pogled ovo je čudna odluka jer se odlučilo na smanjenje s 1080p rezolucije na samo 720p, ali valjda ekipa iz Xiaomija zna što radi.

Druga promena, ali opet u negativnom smeru ogleda se u procesoru. Mi A3 ima nešto slabiji procesor nego prošlogodišnji model, ali će taj procesor ipak biti blagonaklon prema bateriji što je svakako vrlo važan detalj. A uz to baterija je i veća, kapaciteta 4030 mAh, pa sa njom ne bi trebao imati problema.

Xiaomi Mi A3 odmah dolazi sa Android 9.0 Pie operativnim sistemom, a osim Snapdragon 665 procesora, ispod haube se nalaze i 4 GB RAM-a te 64 ili 128 GB unutrašnje memorije, zavisno od modela. Svakako treba istaknuti da se unutrašnja memorija može proširiti do 256 GB uz microSD karticu (nešto što Mi A2 nije podržavao).

Kada su kamere u pitanju, tu se vidi možda i najveći napredak. Xiaomi Mi A3 ima, sada već standardnu, trostruku zadnju kameru sa senzorima od 48, 8 i 2 MP. Selfie kamera ima 32 MP s podrškom za AI.

 

Xiaomi Mi A3 - cena

Xiaomi Mi A3 na srpskom se tržištu pojavio s cenom od 32.000 dinara za model sa 64 GB unutrašnje memorije. Napominjemo da su cene aktuelne u vreme pisanja članka, a i činjenicu da ga tek jedna prodavnica ima u svojoj ponudi pa postoji mogućnost daljnjeg rušenja cena kada se pojavi u više prodavnica.

Upoređujemo li ga sa prošlogodišnjim modelom, Xiaomi Mi A3 je odmah u startu nešto skuplji nego što je to bio A2. Trenutno Xiaomi Mi A2 s 32 GB memorije košta 18.200 dinara.

Xiaomi Mi A3 - recenzija

Xiaomi Mi A3 ponovno konkuriše da postane kralj srednje klase pametnih telefona, barem je to želja kineskog proizvođača. Složićemo se da je Mi A3 odličan mobilni srednjeg ranga i da su opet u njega uguran fini harvder za tu cenu.

Međutim, i dalje nas muči činjenica da se rezolucija ekrana vratila na samo HD+ što smo iskreno mislili da je prošlo svršeno vreme ili aorist u svetu mobilnih telefona. Sa trenutnom početnom cenom, Mi A3 je jako blizu Samsung Galaxyu A50, a moramo reći kako nam se taj mobilni ipak čini nešto boljim. Ovo je verojatno prvi put da smo se odlučili za premium brend, ali pretpostavljamo da će cena Mi A3 padati brže od Samsunga pa bi kroz par meseci Mi A3 mogao ipak biti bolji izbor. 

Ipak za kompletnu recenziju treba pričekati još neko vreme dok Xiaomi Mi A3 preplavi tržište i dok se vide sve njegove jake strane, ali i mane. Planiraš li ga kupiti već sada, sigurni smo da nećeš pogrešiti, pogotovo ako ne planiraš gledati puno serija i filmova na svom mobilom.