Ostali članci

Samsung Galaxy A54 - specifikacije i cena za novog kralja srednjeg ranga

Predstavljen u martu 2023., Samsung Galaxy A54 primamljiva je nadogradnja za manje zahtevne korisnike koji traže pouzdan i lep pametni telefon srednjeg ranga. Elegantni dizajn, pouzdana kamera i izdržljiva baterija neki su od njegovih najvećih aduta - evo o čemu se radi.

Samsung Galaxy A54 specifikacije i cijena

Dizajn i ekran

Sa prednje strane nalazi se 6.4-inčni AMOLED ekran sa ‘Infinity Oselfie kamerom. To znači kako se kamera nalazi u rupi probušenoj na ekranu i nije spojena sa ivicom uređaja. Ekran je FHD+ rezolucije sa dinamičkim osvežavanjem slike do čak 120 Hz i Corning Gorilla Glass 5. Podržava osvetljenje do čak 1000 nita, što je 25 % bolje od prošlogodišnjeg modela.

Najuočljivija razlika u odnosu na prošlogodišnji Samsung Galaxy A53 nalazi se u dizajnu. Konkretno se radi o redizajniranim zadnjim kamerama koje krasi minimalistički dizajn originalno predstavljen na Samsungovoj S23 liniji uređaja u februaru 2023.

Nadograđeni su i materijali korišćeni u izradi telefona pa je na zadnjoj strani korišćeno staklo umesto plastike kako bi se postigao premium osećaj.

Osim standardne bele i crne boje, tu su još i životopisne svetlozelena i svetloljubičasta za korisnike koji žele svež i originalan izgled.

Kamera

Glavna kamera ima 50 MP. To je osetno manje od prošlogodišnjeg A53 čija je glavna kamera imala 64 MP, no uprkos tome kvalitet snimljenih fotografija sa A54 vidljivo je veći. Razlog leži u većem senzoru i poboljšanoj optičkoj stabilizaciji slike koji omogućava snimanje bistrih fotografija i videa punih detalja.

Od opcija snimanja možeš birati između profesionalnog i noćnog načina, slow motiona, hyperlapsea i drugih.

Samsung Galaxy A54 može se pohvaliti izuzetno lepim i detaljnim fotografijama u dobro osvetljenim uslovima. Boje su zasićene u prepoznatljivom Samsungovom stilu što fotografijama daje dodatan nivo životopisnosti.

Tu su još i ultra široka kamera od 12 MP te makro kamera od 5 MP, a spomenimo i prednju kameru od 32 MP.

Hardver i softver

Samsung Galaxy A54

Uređaj pokreće novi Samsungov procesor Exynos 1280 predstavljen tek pre nekoliko nedelja. Od memorije tu je 8 GB RAM-a, dok od unutrašnja memorija može biti između verzije sa 128 GB ili 256 GB, a tu je i opcija proširivanja memorije microSD karticom do 1 TB - izuzetno korisna, ali vrlo retka funkcija na novim pametnim telefonima.

Baterija ima velikih 5.000 mAh, a podržava punjenje od 25 W. To znači da ćeš uređaj od 0 do 100 % napuniti za oko sat i po.

Samsung Galaxy A54 dolazi sa operativnim sistemom Android 13 koji je umotan u dobro poznati Samsung One UI. Potvrđeno je da uređaj očekuju još 4 nadogradnje operativnog sistema te 5 godina sigurnosnih ažuriranja, što znači da ćeš ga moći sigurno koristiti još godinama.

Povezani proizvodi