Ostali članci

Predstavljeni Google Pixel 8 i Pixel 8 Pro - ovo su specifikacije i cena

Google je nedavno predstavio najnovije verzije svojih moćnih flagship pametnih telefona. Osma iteracija donosi ažurirane kamere, nove senzore, napredniji AI - ali i veću cenu.

Google Pixel 8 i Google Pixel 8 Pro specifikacije i cijena

Dizajn

Novi Google pametni telefoni dizajnom ne odskaču puno od Pixel 7 i Pixel 7 Pro. Razlike leže u blago zaobljenijim uglovima, ravnim ekranima, metalnim bočnim šinama mat teksture i sjajnim staklom sa zadnje strane.

Pixel 8 ima 6.2-inčni AMOLED ekran FHD+ rezolucije i formata 20:9 - to ga čini mrvicu manjim od Pixela 7. Ekran sa brzinom osvežavanja od 120 Hz i podrškom za HDR10+ od loma i ogrebotina štiti Corning Gorilla Glass Victus. Pixel Pro verzija ima pak 6.7-inčni Super AMOLED ekran kojeg takođe štiti Corning Gorilla Glass Victus 2, a ima brzinu osvežavanja koja se automatski prilagođava između 1 Hz i 120 Hz.

Kamere

Kao i prošle godine, osnovni Pixel model ima dve stražnje kamere - glavna kamera od 50 MP sa digitalnim zumom do 8x te ultraširoka kamera od 12 MP sa novim načinom Macro Focus za snimanje izbliza. Selfie kamera ima 10.5 MP.

Kamere na Google Pixel 8 Pro dobile su malo veću nadogradnju. Glavna kamera ima 50 MP s 2x optičkim zumom, telefoto ima 48 MP, optički zum od 5x i Super Res Zoom od 30x, a ultraširoka kamera 48 MP. Tu je i prednja kamera od 10.5 MP sa autofokusom.

Novi Pixeli koriste poboljšani AI za mnoštvo novih funkcija softvera kamere. Na primer, tu je funkcija "Best take" koja omogućava spajanje sličnih slika kako bi dobio fotografiju u koju se dodaje svačija najbolja poza. Google je takođe predstavio Magic Editor za fotografije i Magic Eraser za video, koji koriste napredne algoritme za poboljšanje ukupne kvalitete vaših slika i videa.

Pixel 8 Pro podiže stvari na viši nivo sa Video Boost tehnologijom koja obećava isporuku HDR+ i poboljšanu gradaciju boja za video u rangu profesionalnog. Takođe ima funkciju Night Sight Video koja omogućava snimanje kvalitetnih videozapisa čak i u uslovima slabog osvetljenja.

google pixel 8

Hardver

Ispod haube nalazi se moćan Googleov procesor Tensor G3, a pokreće ga AI 10 puta složeniji od modela korišćenog na Pixelu 6. Bolje filtrira neželjene pozive, briše pozadinske zvukove iz video snimaka, pomaže pozive učiniti glasnijima, prevodi stranice i čita ih naglas, radi sažetke stranica u Chrome pregledniku...

Za memoriju se brine 8 GB RAM-a te 128 GB ili 256 GB na Pixel 8, odnosno 12 GB RAM-a te 128 GB, 256 GB, 512 GB ili 1TB na Pixel 8 Pro. Od softvera tu je najnoviji Android 14 za kojeg Google obećava čak 7 godina podrške i ažuriranja.

Pixel 8 dolazi sa baterijom od 4575 mAh, dok Pixel 8 Pro ima bateriju od 5050 mAh. Oba bi uređaja trebala izdržati do 72 sata na jednom punjenju sa uključenom funkcijom Extreme Battery Saver. Ukoliko koristiš punjač od 30 W, uređaje ćeš napuniti do 50 % za tri sata.

Cena

Cena za Pixel 8 iznosi 699$, odnosno čak 999$ za Pixel 8 Pro. Prodaja kreće 12.10.

Povezani proizvodi