pametno.rs

Huawei P40 Lite - cena, specifikacije, recenzija

Huawei je i službeno predstavio kralja srednje klase - Huawei P40 Lite, pametni telefon koji još jednom nastoji osvojiti srca korisnika kao što su to već činile prošle verzije iz Huaweijeve P Lite serije.

Huawei P40 Lite - cijena, specifikacije, recenzija

Huawei P40 Lite - specifikacije

Huawei P40 Lite redovno pripada najiščekivanijim mobilnima godine, a kako pripada srednjem rangu pametnih telefona tako je i cenom pristupačniji većem broju ljudi.

Preglede specifikacija započinjemo sa onim što najviše zanima nove Huawei kupce. Ima li P40 Lite Google Play Store, Gmail i ostale Google servise? Odgovor je - nema. Huawei P40 Lite koristi Huawei prodavnicu (Huawei AppGallery) koja svakim danom ima sve više i više aplikacija, a pritom je većina korisnika izuzetno zadovoljna radom aplikacija.

A sada se okrećemo dizajnu, hardveru i softveru kojim je Huawei P40 Lite opremljen. 6,4-inčni ekran rezolucije 1080 x 2310 nešto je veći nego od prošlih modela, a povećanjem ekrana povećava se i zadovoljstvo kod gledanja serija ili filmova. Pokretačku snagu daje procesor Kirin 810 koji se lepo slaže sa 6 GB RAM-a i Android 10 operativnim sistemom.

Unutrašnja memorija je 'zapela' pri 128 GB što je postao standard kod mobilnih srednje klase, ali možeš je proširiti do max 256 GB. Sve to prati i baterija kapaciteta 4200 mAh, koja podržava brzo punjenje. Ako je verovati Huaweiju fast charging dovodi bateriju od 0 do 70% za samo 30 minuta.

Naravno, svaki novi model u pravilu donosi i bolju kameru. Već smo navikli da su Pro modeli iz P serije u vrhu mobilnih telefona sa najkvalitetnijom kamerom, a odličan kvalitet pružaju i kamere na Huawei P40 Lite. Sa zadnje strane nalazi se četverostruka kockasta kamera (2+2) sa glavnim senzorom od 48 MP. Tu su još i ultraširoka (8 MP), makro (2 MP) i dubinska (2 MP).

Huawei P40 Lite quad kamera

Selfie kamera ima 16 MP, podržava HDR i snima 1080p video sadrže pri 30 fps. I stražnja i prednja kamera su među najboljima u svom cenovnom rangu.

Huawei P40 Lite - cena

Huawei P40 Lite bi se na tržištu trebao pojaviti 23. marta, ali dobra je stvar što već sada znamo njegovu cenu. On bi se trebao prodavati po preporučenoj ceni od 299 evra.

Ova cena odmah po izlasku svrstava Huawei P40 Lite među najpoželjnije mobilne srednje klase. Primera radi, prošlogodišnji Huawei P30 Lite i nakon godinu dana košta oko 25.000 dinara. 

Huawei P40 Lite - recenzija

Na prvi pogled Huawei P40 Lite je mobilni bez mane. Ima sve ono što pametni telefon srednje klase treba imati, a svi prosečni korisnici će biti i više nego zadovoljni njegovim radom.

Huawei P40 Lite dizajn

Za kompletnu recenziju trebaćemo pričekati trenutak da se P40 Lite nađe u rukama korisnika, ali u startu mu je potencijal velik. Međutim, problem bi mu mogla stvarati i cela plejada mobilnih istog ranga, a jeftinije cene poput super popularnih: Xiaomi Note 8 Pro i Samsung Galaxy A50.

Drugi problem koji će prosečni srpski korisnici teško prevladati je nepostojanje Google servisa. Koliko god korisnici hvalili Huawei AppGallery, i dalje je mnogima život bez Google Storea gotovo nezamisliv. A da je tako u većem delu sveta, pokazuje i činjenica da Huawei u 2020. očekuje 20% manju prodaju pametnih telefona u odnosu na prošlu godinu.