Ostali članci

Apple Vision Pro: početak prodaje, cena, specifikacije i još mnogo toga

Nakon nekoliko godina raznih glasina i spekulacija Apple je predstavio svoj prvi virtualni set naočara pod nazivom Vision Pro. Ima jačinu macbook-a, novi operativni sistem VisionOS, mnoštvo inovacija u hardveru ali veliki broj aplikacija prilagođenih virtualnoj realnosti već u samom startu. Dakle, šta Vision Pro može da ponudi?

Apple Vision Pro

izvor: Apple

Specifikacije i veličina displeja

Za početak Apple smatra da je Vision Pro potpuno nova kategorija uređaja koju naziva prostorni računar (spatial computer). Apple koristi neke od mikro-OLED ekrana najveće gustine piksela za Vision Pro sa 23 miliona piksela dostupnih za svako oko na Vision Pro ekranu veličine oko 1.4 inča svaki. Pokreće se Apple-ovim ultrabrzim M2 čipom u dvostrukoj konfiguraciji sa novim namenskim R1 VR koprocesorom i u kombinaciji sa 16 GB RAM-a. Moći će da pokreće sve App Store igre i iPadOS softver bez problema. Takođe mogu se igrati igrice i sa PlayStation 5 DualSense kontrolerom, bez obzira da li je u pitanju NBA, trkačka igra ili pucačina. Štaviše, Unity programeri će moći da naprave namenske igre za Apple Vision Pro.

Dizajn

Pre svega Vision Pro izgleda odlično! Podseća malo na skijaške naočare, okvir izgleda prilično zapanjujuće, izliven u lakoj metalnoj leguri i poseduje 3D pleteni podesiv kaiš koji ide oko glave. Sa spoljašnje strane se nalazi veliki ekran koji automatski projektuje skeniranje vašeg izraza lica u realnom vremenu i sprečava korisnika da izgleda glupo kao kod većine drugih sličnih sprava.

Apple Vision Pro

izvor: Apple

Audio iskustvo

Audio slušalice sa strane pružaju impresivan zvuk dok Vision Pro senzori mapiraju prostoriju za optimalan surround zvuk ili možete da koristite AirPods za dublje audio iskustvo. Apple kaže da Audio Pods imaju dva pojedinačno pojačana drajvera unutar svakog od njih koji mogu da isporuče personalizovani prostorni zvuk koji uzima u obzir glavu korisnika, pa čak i oblik ušiju.

Punjenje i baterija

Rešenje za punjenje za slušalice je takođe veoma elegantno, sa okruglim magnetnim punjačem koji se može pričvrstiti sa strane kako bi isporučio energiju iz spoljašnje baterije. Što se tiče trajanja same baterije van punjača, nažalost neće moći da obezbedi duže od nekoliko sati rada.

Vision Pro Power Cabel

izvor: Apple

Mogu li da koristim Apple Vision Pro sa naočarima?

Za korišćenje Vision Pro-a ne možete nositi naočare ali je Apple obezbedio prostor za umetke za sočiva na recept, slične onima koje vaš očni lekar koristi tokom testova. „Korisnici sa potrebama za korekcijom vida koristiće ZEISS optičke umetke kako bi osigurali vizuelnu vernost i tačnost praćenja oka“, kaže Apple.

Software

Kao što smo već napomenuli Vision Pro dolazi sa novim softverom koji se zove visionOS i navigacija se vrši preko pravca očiju i pokreta ruku. Što se tiče aplikacija moći će da rade sve aplikacije koje su namenjene za iPad a očekuje se i veliki broj aplikacija koje su posebno prilagođene ovom gedžetu.

Vision Pro Software Interface

izvor: Apple

Cena i početak prodaje

Vision Pro naočare će biti dostupne početkom 2024. godine u SAD dok će u ostale zemlje sveta stići u toku 2024. godine i moći će da se isprobaju u prodavnicama. Ukoliko planirate da kupovinu bolje je da krenete odmah da štedite pošto će cena biti vrtoglavih 3499 dolara što je značajno više u odnosu na konkurenciju, pre svega Sony PlayStation VR2 (499$) i Meta Quest Pro (999$). Dok ne stignu u prodaju pogledajte aktuelnu ponudu za virtuelnu realnost.

Povezani proizvodi