pametno.rs

Apple AirPods 1.0, 2.0 i Pro - evo koje Apple slušalice odabrati (specifikacije i cena)

Možeš da biraš između Apple AirPods 2.0 i Pro verzija, s obzirom da Apple više ne prodaje prvu, 1.0 verziju slušalica. Međutim, neke prodavnice možda još uvek imaju zalihe, a moguće ih je pronaći i polovne.

apple airpods

Rešimo prvo šta ova tri modela slušalica imaju zajedničko.

Sve tri verzije moguće je spojiti sa iPhone-om ili Apple pametnim satom u samo jednom koraku i možeš ih odmah početi koristiti. Svi modeli takođe imaju senzore koji automatski prepoznaju kada ih nosiš kako bi odmah započela reprodukcija zvuka i odgovaranje na dolazne pozive.

AirPods 1.0 i 2.0 imaju identičan dizajn te imaju opciju puštanja muzike i preskakanja pesama brzim duplim dodirom prsta. AirPods Pro su malo drugačijeg izgleda, a dolaze i sa malo naprednijim opcijama upravljanja.

Ne zaboravimo spomenuti da sva tri modela dolaze u prepoznatljivoj Apple beloj boji.

A sada razlike.

Dizajn

Spomenuli smo dizajn - AirPods Pro imaju silikonske umetke koji dolaze u tri različite veličine kako bi odgovarale svakom korisniku. Pro model takođe ima i sertifikat IPX4 koji garantuje otpornost na vodu i znoj, a tu su i dva mikrofona koji blokiraju buku te dodatni senzor na dnu koji omogućava napredniju kontrolu.

Upravljanje

AirPods 1.0 i 2.0 koristiš dvostrukim dodirom, na levoj ili desnoj slušalici zavisno od toga šta želiš napraviti - pokrenuti Siri, pustiti muziku, preskočiti pesmu, odgovoriti na poziv itd.

Na AirPods Pro modelu dovoljan je samo jedan dodir za pokretanje i pauziranje te odgovaranje na poziv. Dvostrukim dodirom možeš preskočiti pesmu, a sa tri vratiti se jednu pesmu unazad. Ako stisneš i držiš komandu, menjaš između aktivacije i deaktivacije blokiranja buke tako da možeš čuti okruženje u kojem se nalaziš dok slušaš muziku.

apple airpods pro

Zvuk

AirPods Pro obećavaju kvalitetniji zvuk od druga dva modela slušalica. Automatski prilagođavaju visoke i srednje frekvencije muzike obliku tvog uha, a takođe imaju driver koji optimizuju kvalitet zvuka i uklanja pozadinsku buku. Što se tiče druge dve verzije AirPodsa, nema razlike u zvuku između njih.

Sa AirPods Pro dobićeš čak 3.5 sati razgovora i 4.5 sati reprodukcije zvuka. To možeš podići na 5 sati ako isključiš opciju blokiranja buke. Druge dve verzije AirPodsa isporučiće ti 3 sata razgovora i 5 sati reprodukcije zvuka.

Procesor

AirPods 2.0 i AirPods Pro imaju procesor H1, za razliku od prve verzije slušalica koje imaju čip W1. H1 omogućuje dvostruko brže spajanje Appleovih uređaja i AirPods, duplo više vremena za razgovor, 1.5 puta bržu vezu za telefonske pozive te 30% manje vreme odziva za gaming.

Zahvaljujući tom procesoru moguća je podrška za Siri, koju stare AirPods slušalice nemaju.

Bežična kutija za punjenje

I nove i stare AirPods pune se u bežičnoj kutiji u kojoj ih držiš dok ti ne trebaju. Međutim, sa AirPods Pro pojavila se mogućnost bežičnog punjenja te kutije. Nova kutija podržava standard punjenja Qi na bežičnoj podlozi. Kutiju je moguće kupiti posebno, bez slušalica, i kompatibilna je s AirPods 1.0 i 2.0.

Cena

Cena za Apple Airpods razlikuje se zavisno od toga koji model želiš kupiti: