Ostali članci

ADAC test: najbolje letnje gume 2022.

Kao i svake godine, najveći nemački i evropski autoklub ADAC objavio je rezultate testiranja letnjih auto guma. Saznaj koje su najbolje letnje gume u sezoni 2022.!

auto

Izvor: Freepik

Letnje gume za 2022. godinu ADAC je testirao u dve kategorije:

  • 185/65 R15 88H (koriste ih mala gradska vozila npr. VW Polo i Opel Corsa)
  • 215/60 R16 99V (koriste ih kompakt vozila kao Škoda Karoq i Fiat 500X)

Najbolje letnje gume u kategoriji 185/65 R15 88H

Od 16 testiranih modela, ni jedna nije ocenjena maksimalnom ocenom. Ipak, dobili smo 6 vrlo preporučljivih i 10 preporučljivih, a to znači kako ove godine ni jedna testirana guma u ovoj kategoriji u brzinskoj klasi H do 210 km/h nije pala na ispitu.

Proverimo kojih 6 letnjih guma je vrlo preporučljivo za ovu sezonu.

1. Goodyear EfficientGrip Performance 2

Ova guma se vrlo dobro snalazi na suvim putevima a iznad prosečno na mokrim. Takođe je odlikuje niska potrošnja goriva, a od svih testiranih guma najbolje se iskazala po pitanju trajnosti. Prelaziš li svojim vozilom veliku kilometražu, ovo je guma za tebe.

2. Bridgestone Turanza T005

Ova guma zaostaje za pobednikom samo za 0.1 bodom, najviše iz razloga što je dosta bučna. Ipak, ovaj model je zaslužio najvišu ocenu za vožnju u mokrim uslovima, a takođe se vrlo dobro ponaša na suvom. Takođe ima relativno nisku potrošnju goriva i izdržljiva je. Dakle, još jedan odličan izbor za vozila s velikom kilometražom - pod uslovom da ti ne smeta buka.

3. Michelin Primacy 4

Kao i kod prva dva modela, radi se o vrlo uravnoteženim gumama. Michelin Primacy 4 pokazala je iznadprosečno dobre rezultate na suvom, kao i na mokrom putu, ali i po pitanju dugovečnosti. Ipak, pre kupovine uzmi u obzir i to kako malo više utiče na potrošnju goriva.

4. Pirelli Cinturato P1 Verde

Ovaj model pokazao je najbolje rezultate na suvoj podlozi, ali zadržava iznadprosečne rezultate i u mokrim uslovima. Takođe se pokazala veoma izdržljivom, ali i malčice bučnom.

5. Dunlop Sport BluResponse

Ovaj model pokazuje dobre performanse na suvom, a dobar rezultat beleži i na mokroj podlozi. Takođe je dobar u pogledu istrošenosti. Slabiju ocenu dobio je ponajpre zbog malih slabosti koje ima kod kočenja na mokrom pa dolazi do produženog zaustavnog puta.

6. Giti GitiSynergy H2

Ova guma pak ima iznadprosečno kratak zaustavni put na suvoj podlozi, iako tokom vožnje na suvom pokazuje manje nedostatke u pitanju preciznosti. Ali zato je vrlo preporučljiva na mokrom.

Najbolje letnje gume u kategoriji 215/60 R16 99V

U kategoriji vozila srednje veličine u brzinskoj klasi V do 240 km/h testirano je 18 guma, a njih 5 se ističe kao vrlo preporučljive - ni ovde ni jedna guma nije osvojila najvišu ocenu.

1. Continental PremiumContact 6

Ovaj model gume pokazao je iznadprosečne rezultate na suvoj površini, a takođe je najbolji na mokrom testu. Guma je takođe vrlo izdržljiva, iako je pokazala manje nedostatke kod akvaplaninga.

2. Michelin Primacy 4

I ovoj je gumi akvaplaning slabost, no zato je iznadprosečna na suvom te vrlo preporučljiva na mokrom. Sve u svemu, reč je o vrlo uravnoteženoj gumi koja postavlja standarde u ekonomskim i ekološkim kriterijumima potrošnje goriva i trošenja.

3. Bridgestone Turanza T005

Akvaplaning uistinu je Ahilova peta gumama ove kategorije jer je i ovaj model gume pokazao slabije rezultate u tom kontekstu. Ipak, ponaša se iznadprosečno dobro na suvom pa je vrlo preporučljiva na mokrom. Ujedno je odlikuju i dobra trajnost i niska potrošnja goriva.

4. Dunlop Sport BluResponse

Trajnost nije jača strana ove gume, no zato je vrlo preporučljiva za vožnju po mokroj i suvoj podlozi i izvrsna kod poprečnog akvaplaninga.

5. Toyo Tires Proxes Comfort

Ovo je najtiša guma na testu. S ovim modelom gume očekuj kratak zaustavni put kod suvih uslova na putu, vrlo dobro ponašanje na mokrom putu kao i dugotrajnost. Slabiju ocenu dobila je zbog manjih nedostataka kod preciznosti vožnje na suvom kao i kod uzdužnog akvaplaninga, a takođe jače utiče na potrošnju goriva.

 

Povezani proizvodi