Ostali članci

Stigao je iPhone 15: ovo su specifikacije i cena

Petnaesta generacija najpopularnijeg pametnog telefona na svetu napokon je ugledala svetlo dana - u nastavku saznaj koje su specifikacije i cena za liniju iPhone 15 mobilnoh telefona.

iphone 15 cijena

Posljednja serija Apple mobilnih uređaja očekivano dolazi u četiri varijante - iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Osim osnovnog iPhone 15 u kojem se zadržao prošlogodišnji čip A16 Bionic, ostala tri uređaja imaju novi 3-nanometarskim A17 Pro sa šestojezgarnim CPU-om i šestojezagrnim GPU-om. CPU obećava 10 % veću brzinu u odnosu na prošlogodišnji, a GPU očekuje povećanje brzine od 20 %.

iPhone 15 modeli očekivano imaju USB-C umesto dosadašnjeg Lightning konektora pa ćeš sada USB-C kabelm puniti iPhone, iPad, MacBook i AirPods slušalice - time Apple poštuje evropska pravila koja nalažu da svi novi pametni telefoni moraju imati USB-C priključak za punjenje. Na svim se modelima nalazi i Dynamic Island - izrez na vrhu ekrana za praćenje notifikacija i interakciju sa aplikacijama.

iphone 15 pro cijena

Najveću nadogradnju doživela je kamera. Senzor na glavnoj kameri ima 48 MP (iPhone 14 imao je tek 12 MP) te omogućava različite oblike zuma, a tu je i ultraširoka kamera od 12 MP. iPhone 15 Pro Max dobio je novi 12-megapikselni 5X senzor od 120 milimetara sa periskopskim sočivom.

Ažurirani su i portretni i noćni načini rada, Live Photos i akcijski način rada, a prednja kamera od 12 MP dobila je autofokus i portretno osvetljenje.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus na raspolaganju imaju 128/256/512 GB unutrašnje memorije, dok iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max idu do 1 TB.

Apple je ove godine bio jako tajnovit oko kapaciteta baterija - sve što znamo jeste da bi na svim modelima baterija trebala izdržati čitav jedan dan korišćenja.

Početak prodaje je 22.8., a evo i koliko iPhone 15 košta:

 

 

 

Povezani proizvodi