Ostali članci

Predstavljen Windows 11!

Dolazi nam nova verzija Windows operativnog sistema. Kada će biti dostupna, za koga je besplatna i koje novitete donosi saznaj u nastavku.

windows 11

Windows 11 donosi pojednostavljen korisnički interfejs, novu prodavnicu za softver kao i poboljšane performanse. Postaće dostupan krajem 2021., a za postojeće korisnike Windows 10 operativnog sistema jedanaestica će biti besplatna i moći će se preuzeti kao besplatna nadogradnja.

Jedna od novosti je da su traka zadataka i meni Start centrirani na dnu ekrana. Na meniju će se prikazivati zadnje korišćeni dokumenti, a za njega ćeš moći prikačiti omiljene aplikacije. Prozori i dijaloški okviri od sada će imati zaobljene okvire, a vraćaju se i widgeti koje je Windows 8 neuspešno pokušao popularizovati.

windows 11

Novitet su i tzv. Snap Layouts. Radi se o rasporedu prozora na ekranu koji sami organizujemo, a koji nam se automatski otvori kada ga kasnije pokrenemo preko Snap Layouta. Ako često radiš s više prozora, možeš ih urediti da ti se svaki put otvore na tačno zadatome mestu kako bi lakše nastavio s poslom tamo gde si stao.

Windows 11 oduševiće te ako radiš s više ekrana. On će zapamtiti veličinu svakog otvorenog prozora i ponovo ga aktivirati nakon ponovnog povezivanja. Za ekrane osetljive na dodir dodata je podrška za nove pokrete kao i haptički feedback za upotrebu olovke.

Microsoft Store doživeo je redizajn i sada će podržavati i Android aplikacije. Radi se o tome da Microsoft nastoji da interfejs za rad na Windows OS aplikacijama (npr. Office 365) izgleda isto na različitim platformama.

Nemoj misliti da ćeš jedanaesticu moći koristiti na svom računaru starom 10 godina. Naime, Windows 11 je porastao apetit kada je reč o hardverskim zahtevima, pa će za njegovo pokretanje biti potrebna barem 4 GB RAM-a i 64 GB diska, DX12 grafička kartica s WDDM 2.0 driverom, UEFI s podrškom za Secure Boot, TMP 2.0, internetska veza te Microsoft Account.

Povezani proizvodi