pametno.rs

Novosti sa Apple eventa: Apple Watch 5, novi iPad, Apple TV Plus i Arcade

Osim nove serije iPhone 11 pametnih telefona, na Apple eventu održanom pre nekoliko dana u San Franciscu predstavljeno je još nekoliko noviteta. O čemu se tačno radi, proveri u nastavku.

Apple Watch 5

Apple Watch 5

Predstavljena peta verzija popularnog Appleovog pametnog sata ne razlikuje se bitno u odnosu na prošlogodišnju verziju, ali usprkos tome tu je nekoliko zanimljivih noviteta.

Besprekoran OLED ekran je zadržan, a sada dolazi sa Aways On displejom tako da su sve informacije koje korisnika zanimaju uvek vidljive i više nema potrebe za podizanjem i okretanjem ruke kako bi se ekran upalio. 

Kada je u pitanju materijal izrade, korisnici će moći izabrati između aluminijuma, nerđajućeg čelika, titanijuma i keramike, a takođe je dostupan raspon atraktivnih narukvica raznih boja za svačiji ukus. Tu su i dve veličine - 44mm i 40 mm te preko 100 različitih izgleda ekrana.

Uz električni i optički merač otkucaja srca, tu su i otpornost na vodu, merač nadmorske visine, kompas, merač brzine i žiroskop za sve avanturiste i one koje vole provoditi vreme u prirodi. Apple Watch dolazi i sa mnoštvom fitness aplikacija (zahvaljujući watchOS6 i App Storeu) te praćenjem različitih aktivnosti poput trčanja, dizanja tegova, joge, plivanja itd. Korisnicama će se svideti mogućnost praćenja menstrualnih ciklusa.

Baterija je uvek slaba tačka u Appleovim proizvodima, a to je nažalost slučaj i sa Apple Watchom koji obećava 18 sati rada na punoj bateriji. Dakle, korisnike i dalje čeka svakodnevno punjenje.

Apple Watch 5 u prodaju dolazi istovremeno sa novim iPhone modelima 20.9, a cene se razlikuju zavisno od veličine modela i materijala. Najjeftinija verzija počinje na $399, dok za belu keramičku verziju treba izdvojiti čak $1.299.

iPad

iPad

Najveća novost kod iPada sedme generacije je veći ekran. Dolazi sa 10.2" Retina ekranom i smanjenim ivicama oko ekrana. Dostupne su tri boje - srebrna, siva i zlatna.

Osim većeg ekrana, korisnike očekuje novi iPadOS, prilagođena verzija iOS 13 platforme za tablete. Neke od novosti sa novim sistemom su početni ekran na kojem se mogu koristiti widgeti te mogućnost stavljanja više aplikacija u prozore oko ekrana. Korisnici mogu na iPad spojiti USB, memorijsku karticu, pa čak i miša, a tu je i pametna tastatura za one sa malo većim budžetom te podrška za pametnu olovku.

Kada je reč o bateriji, Apple obećava do 10 sati surfanja webom.

Apple TV Plus i Arcade

Apple Arcade

Apple TV Plus najavljen je još u martu 2019., a sada je konačno predstavljen završeni proizvod. Radi se o novom streaming servisu dostupnom od 1. novembra za $4.99 mesečno u stotinjak zemalja širom sveta. Svi koji kupe novi iPhone, iPad, Mac ili AppleTV, dobiće besplatnu pretplatu na godinu dana.

Na Apple TV Plusu korisnici će moći gledati ekskluzivne emisije, serije, filmove i dokumentarce poznatih reditelja kao što su JJ Abrams i Steven Spielberg.

Apple Arcade je nova gaming platforma sa više od 100 novih igri. Igre će se moći igrati bez pristupa internetu bez oglasa i kupovine u igrama, a jedan račun moći će deliti 6 članova porodice. Arcade je najavljen za kraj 2019. godine.