pametno.rs

Android 10 - novi Android izlazi sedeće nedelje

Google je neslužbeno potvrdio kako će nova verzija Android operativnog sistema izaći 3.9., a nosiće ime Android 10. Kakve sve novitete donosi ova verzija, koji će je mobilni telefon prvi dobiti i ostale bitne informacije saznaj u nastavku teksta.

Android 10 (Android Q)

Android 10 - nova verzija Android operativnog sistema

Nakon što smo navikli da nam Android u imenima svojih verzija uvek servira kolačiće (Oreo, Marshmallow, Nougat, Pie...), čini se kako je slatkišima došao kraj. Nova verzija koja bi se trebala pojaviti 3.9. nosiće jednostavno ime Android 10. Kao što možeš zaključiti, ovo je deseta verzija Androida, a napustila je ranije osmišljeno ime Android Q.

Prvi mobilni koji će moći iskoristiti nadogradnju na Android 10 su kao i uvek oni iz serije Google Pixel. Neslužbeno je potvrđeno da će njima nadogradnja početi 3.9. pa se zato taj datum i uzima kao verovatni datum izlaska novog Android OS-a.

Android 10 - glavne karakteristike

Privatnost. Kao što se i očekivalo prioritet se u ovoj verziji Androida stavio na privatnost korisnika. Na primere, korisnici će od sada moći odlučivati kada će aplikacija smeti koristiti lokaciju uređaja/korisnika. Do sada smo takođe mogli dozvoliti aplikacijama da koriste ili ne koriste našu lokaciju, ali na generalnom nivou. Sada ćemo moći dopusti aplikaciji korišćenje lokacije samo kada koristimo aplikaciju.

Dark tema. Dark teme postaju sve popularnije pa nije ni čudo da su se u Googleu odlučili da u novoj verziji korisnicima omoguće korišćenje jedne takve teme. Dark teme štede tvoju bateriju i smanjuju štetan utecaj na oči pa ako ti nešto od toga stvara zabrinutost, sada možeš živeti malo mirnije.

Android 10 novi dark mode

Balončići. Još jedan novitet na koji smo polunavikli su balončići, odnosno mali lebdeći krugovi sa ikonama za čavrljanje kakve je koristio Facebook Messenger. Tako će biti i tu. Male okrugle ikone sa profilnom slikom korisnika kako bi brže i jednostavnije došao do određenog razgovora. Naravno sam ćeš moći izabrati koje će aplikacije uopšte imati dopuštanje da se prikazuju na takav način na ekranu tvog mobilnog telefona.

Podrška za preklopne ekrane. Hoće li preklopni ekrani uspeti zaživeti ili ne još ostaje za videti, ali Android 10 će pružati nativnu podršku takvim uređajima. Operativni sistem sam će prepoznati kada se neka aplikacija koristi, a kada ju treba pauzirati (zavisno od toga da li je savijen ekran).

Roditeljska zaštita. Još malo sigurnosti i kontrole, ovoga puta one roditeljske nad mobilnim deteta. Sa Androidom 10, roditelji će moći odobravati aplikacije koje se instaliraju na mobilni, kreirati limite korišćenja kao i postavljati vreme spavanja. Nema više pravim se da spavam, a zapravo sam na mobilnom.

Postoji tu još celi niz novih funkcija od kojih će se većina odvijati u pozadini i neće biti toliko vidljive i opipljive korisnicima, ali će učiniti da tvoj mobilni radi brže, efikasnije i sigurnije. A to je zapravo ono što od njega i želiš.