pametno.rs

Saveti za kupovinu foto objektiva za početnike

Iako početniku može da deluje pomalo zastrašujuće, kupovina foto objektiva zapravo je jednostavna. Opcije je lako suziti kada znaš kakva fotografija te zanima, koje efekte želiš da postigneš i kakvu kameru koristiš.

Osnovni pojmovi

Pre kupovine objektiva, treba se upoznati s osnovnom terminologijom. Bez brige, vrlo je jednostavna. Ono što treba da znaš su žižna daljina (focal point) i otvor objektiva (aperiture).

Sigurno si čuo za žižnu daljinu na nekom drugom mestu, možda na časovima fizike u školi. Žižna daljina meri se u milimetrima, a označava ugao gledanja objektiva. Što je žižna dužina veća, to ćeš bolje moći da slikaš udaljene predmete.

Za snimanje širokih kadrova (npr. pejzaža) treba ti objektiv manje žižne dužine. Da bi se ipak udaljeni predmeti činili bližim, objektiv treba da ima veliku žižnu daljinu. Što je ona veća, to ćeš predmet moći više da približiš.

Otvor objektiva ili blenda govori koliko svetla objektiv može da primi. Označava se slovom f i pripadajućim brojem (npr. f/1.8). Što je broj manji, to je otvor objektiva veći i može da primi više svetla. To je važno kod snimanja u loše osvetljenim uslovima ili po noći.

Otvor objektiva omogućava da kontrolišete dubinu polja (depth of field ili DOF). Dubina polja odnosi se na one slike u kojima je jedan deo jasno osvetljen i oštar, a pozadina je zamagljena. Što je otvor objektiva manji, to je pozadina zamagljenija - i obrnuto.

Vrste objektiva

teleobjektiv

Standardni

Standardni objektiv odličan je za početnike koji tek uče osnove digitalne fotografije. Njegova svestranost omogućava slikanje različitih vrsta fotografija bez potrebe za promenom objektiva. To je moguće zbog toga što je otvor objektiva promenjiv.

Ima ugao gledanja sličan ljudskom oku , zbog čega će odlično uhvatiti snimke svakodnevnice koji ne zahtevaju previše detalja.

Širokougaoni

Širokougaoni objektiv hvata širi pogled mesta pa je zbog toga prvenstveno namenjen slikanju pejzaža i većih grupa ljudi. Osim toga, širokougaonim objektivom možete dobro da snimate prostorije. Ako iznamljujete apartman preko AirBnba? Slikajte ga širokougaonim objektivom!

Ima manju žižnu daljinu, često između 12 i 35 mm. Za početnike je odličan izbor širokougaoni objektiv žižne dužine 35 mm i otvorom blende f/2. Dovoljno je kvalitetan i za fotografisanje pejzaža, ali i kao primarni objektiv na kameri za različite situacije.

Iako se širokougaoni objektiv koristi za slikanje većih prostora, nemojte se bojati da eksperimentišete.

Teleobjektiv

Ultimativni zoom. Ulovićete detalje s velikih udaljenosti bez problema, bilo da pratite utakmicu s tribina, želite savršenu sliku životinje u divljini ili zoološkom vrtu, ili ipak intimni portret nečijeg lica.

Teleobjektivi imaju žižnu dužinu između 70 i 300 mm. Što je žižna dužina veća, to ćete moći da slikate predmete na većoj udaljenosti. Ali, to takođe znači da se otvor objektiva sužava, pri čemu ulazi manje svetla. Ako se nalazite u slabo osvetljenim uslovima, snimci s velikih udaljenosti biće slabijeg kvaliteta.

Postoje teleobjektivi žižne dužine od čak 400 mm. Ako si početnik, zaista nema potrebe da kupuješ takvog monstruma.

Teleobjektivi često se koriste u kombinaciji sa stativom jer korišćenje velikog zuma može ostaviti sliku mutnom ako ruke koje drže foto aparat nisu potpuno mirne.

Makro

Makro objektiv je posebna vrsta objektiva koja omogućava da se predmetu slikanja u potpunosti približite. Idealan je za slikanje sitnih životinjica, cveća ili malih detalja koje nije moguće dobro izoštriti i približiti korišćenjem drugih vrsta.

Makro objektivi takođe mogu dobro poslužiti i pri fotografiji portreta. Subjekt je oštar u prvom planu, a pozadina je fino zamagljena.

Kako izabrati objektiv

tamron objektiv

Ako tek počinjete s digitalnom fotografijom, objektiv ćete izabrati po tome koja vrsta fotografije vas zanima, odnosno u kakvim uslovima i na kojim mestima ćete fotografisati.

Za početak će vam biti dovoljan objektiv koji dobijete uz kupovinu fotoaparata. Reč je o tzv. "kit lens" žižne dužine između 18 i 55 mm i otvorom blende f/3.5-5.6.

Nakon što malo popravite svoje fotografske veštine, znaćete kojom vrstom fotografije biste voeli da se bavite i u skladu s tim izabrati adekvatan objektiv. 

U pravilu fotografi kupuju objektive istog proizvođača čiji fotoaparat imaju. Dakle, uz Canon fotoaparat ide Canon objektiv i sl. Nikon ne možete da stavite na Canon i obrnuto.

Međutim, postoje zamenski objektivi kao što su Sigma i Tamron koji su cenom puno prihvatljiviji, a kvalitetom na nivou koji se može upoređivati s originalnima.

Nekada se radilo o trećerazrednim proizvodima, ali danas, zahvaljujući brojnim inovacijama i ulaganjima u kvalitet, reč je o odličnim proizvodima koji će dobro služiti one koji nemaju ili ne žele da daju nekoliko desetina hiljada dinara za foto objektiv. 

 

I ovo bi moglo da te zanima: