pametno.rs

Pravilno održavanje i čišćenje mašine za pranje veša

Svoju prvu mašinu za veš imali ste 15 godina, a danas vam se čini da svako malo morate da kupujete novu? Životni vek mašine moguće je produžiti uz malo truda i nekoliko korisnih trikova za njeno čišćenje.

Čišćenje mašine za veš

Izvor: Flickr

Ako ne čistite mašinu, ne samo da ćete skratiti njen životni vek, već će ona trošiti i više energije i smanjiti efikasnost pranja veša.

Najčešći problemi

Jedan od najvećih problema kod mašina za veš su naslage buđi, gljivica i bakterija koje se skupljaju na gumi i unutrašnjim zidovima mašine.  

Do toga dolazi iz nekoliko razloga. 

Jedan od njih je ekonomično pranje. Iako pranje veša hladnom vodom donosi znatnu uštedu na energiji, visoke temperature puno su bolje za mašinu za veš jer usporavaju nastanak buđi i štetnih organizama. 

Osim toga, ostaci deterdženta i omekšivača veša takođe mogu biti kobna kombinacija za mašinu za veš. Tu je i kamenac koji se nakuplja zbog tvrde vode.

Kako čistiti mašinu za veš

Ne preterujte s deterdžentom i omekšivačem veša. Držite se preporuke koje vam je dao proizvođač mašine, a ne šta piše na pakovanju deterdženta.

Previše sredstva za pranje neće ništa bolje oprati vaš veš, ali će se zato lakše nakupljati unutar mašine i štetiti njenom radu. Proizvođačima sredstava za pranje je u cilju da više trošite kako biste češće kupovati novi, zbog toga slobodno budite umereni.

Jako prljavoj odeći ni litar deterdženta neće pomoći. Umesto toga, koristite podešavanja mašine za takvu odeću ili kupite specijalno sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja. 

Jednom mesečno ubacite u bubanj dve čaše sirćeta, upalite mašinu i uključite ciklus pranja na najvećoj temperaturi.

Sirće će očistiti mašinu od svih štetnih materija, ukloniti sve neugodne mirise i smanjiti kamenac. 

U zavisnosti o tome koliko često perete veš, postupak možete ponoviti i svakih nekoliko nedelja, ali nikada manje od nekoliko puta godišnje. Umesto sirćeta možete koristiti i: 

  • koncentrat soka od limuna
  • pola šoljice soda bikarbone
  • šoljicu izbeljivača za veš

Sirće može zameniti i omekšivač veša. Nekoliko puta mesečno dodajte ga pranju umesto omekšivača. Iako miris sirćeta ne bi trebao da vas brine, možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

Uz prašak za pranje dodajte i malo sode bikarbone (osim kada perete vunu). Odlično uklanja mrlje s belog veša, a ujedno će očistiti i vašu mašinu.

Izvor: Andrew Kelsall/Flickr

Sirćetom čistite i unutrašnju stranu vrata mašine i zaštitnu gumu, a bubanj možete očistiti ili sirćetom ili sodom bikarbonom.

Nakon čišćenja obavezno ostavite vrata od mašine otvorena kako bi se sve temeljno osušilo.

Izbegavajte da ostavljate mokar veš da stoji u bubnju mašine jer tim još više pospešujete razvoj buđi i neugodnih mirisa. 

Obavezno čistite i ladicu za doziranje. Na njoj se deterdžent za pranje najviše taloži. Koristite toplu vodu i sirće, a za teže dostupna mesta upotrebite staru četkicu za zube. Otvor dozirne ladice možete očistiti Domestosom pa potom mašinu stavite na ispiranje.

Redovno treba da čistite i filter mašine. Filter se najčešće nalazi na donjem delu mašine ispod vrata, a na njemu se nakupljaju mehaničke nečistoće iz opranog veša.

Nakon što ga izvadite, rukom uklonite vidljive komade nečistoće, a potom ga isperite toplom vodom, osušite i vratite u mašinu.

Zašto čistimo mašinu?

Redovno čišćenje i održavanje mašine za veš osiguraće da je vaš veš uvek čist i očuvan, a vašoj mašini pružiće duži i srećniji životni vek.

Iako iziskuje malo više vremena, čišćenje mašine štedi novac koji biste inače potrošili na servisiranje, zamenu delova ili čak i kupovinu nove mašine.