pametno.rs

Plinska, električna, indukcijska - koju ploču za kuvanje kupiti

Kaže se da je kuhinja srce kuće. Zato je važno znati kako opremiti kuhinju. Najviše vremena provešćete kuvajući pa vam zbog toga treba kvalitetna ploča za kuvanje. Proverili smo koje vrste ploča za kuvanje postoje, koja je najbolja i kako odabrati ploču za kuvanje.

Indukcijska ploča za kuvanje

Prema načinu zagreavanja razlikujemo dve osnovne vrste ploča za kuvanje:

  • plinske
  • električne

Električne ploče za kuvanje još se mogu podeliti na klasične i indukcijske.

Plinske ploče za kuvanje

Najveća prednost plinske ploče za kuvanje je ekonomičnost. Ovakve ploče troše zemni plin koji je jeftiniji od struje i zato je plinska ploča za kuvanje idealna za domaćinstva koja imaju pristup gradskom plinu.

Budući da plinska ploča ne zavisi o električnoj energiji, na njoj možete kuvati bilo kada, sve dok imate pristup plinu. Takođe, kod plinskih ploča za kuvanje imate veliku kontrolu nad toplotom. Trenutno možete smanjiti ili povećati toplotu i tako jednostavno kontrolisati proces pripreme hrane. 

Nedostatak plinske ploče za kuvanje je to što se toplota ne raspoređuje ravnomerno. Zbog toga hrani treba duže da se skuva, a takođe lakše zagori. Problem može predstavljati i otvorena vatra na ploči. Ako ne pazite gde odlažete stvari, vatra lako može preći na njih i zapaliti ih. Plinske ploče za kuvanje mogu predstavljati opasnost ako u domaćinstvu imate decu ili starije osobe. 

Plinske ploče malo je teže čistiti, a takođe ih je potrebno redovno servisirati kako usled neodržavanja ne bi došlo do curenja plina. Radi lakšeg čišćenja, uzmite staklenu plinsku ploču ili od nekog drugog materijala koji se lakše čisti. 

Električne ploče za kuvanje

Pod električne ploče za kuvanje nekad su se podrazumevale isključivo klasične emajlirane ploče. Njima treba više vremena od plina da zagreju hranu, a takođe troše puno električne energije. S napretkom tehnologije pojavile su se nove vrste električnih ploča za kuvanje. Od njih se najviše ističe indukcijska ploča. O njoj ćemo malo kasnije.

Zašto kupiti električnu ploču za kuvanje? Najveća prednost električne ploče je to što je jednostavna za korišćenje.

Temperaturu kuvanja moguće je vrlo precizno odrediti. Na primer, savremene električne ploče za kuvanje dolaze s puno dodatnih mogućnosti, poput powerboosta koji super brzo zagreva tečnost i hranu, timera koji automatski gasi ploču nakon vremena koje mu zadate, zaštite od pregrevanja koja omogućuje automatsko smanjivanje temperature ili čak i gašenje kako bi se sprečilo da hrana zagori, i još mnogo drugih.

Savremene el. ploče za kuvanje vrlo su jednostavne za čišćenje, koje je gotovo u tren oka. 

Međutim, električne ploče za kuvanje koriste električnu energiju. Zbog toga su poprilično skupe za korišćenje. Tačnije, u domaćinstvima koja koriste električne ploče za kuvanje, 1/8 od sve potrošene energije odnosi se upravo na električnu ploču.

Savremene električne ploče za kuvanje imaju nešto manju potrošnju struje od klasičnih el. ploča, ali svejedno ćete dobijati veći račun nego s plinskom pločom. 

Takođe, na savremenim električnim pločama za kuvanje, kao što je indukcijska, mora se koristiti posebno posuđe. A to znači dodatan trošak. 

Indukcijske ploče za kuvanje

Indukcijske ploče su popularne jer im treba značajno manje vremena za zagrevanje od plinskih i klasičnih električnih ploča, od kojih takođe troše i manje struje

Indukcijska ploča ima staklo-keramičku površinu, a radi tako da zagreva isključivo ispod posude koristeći magnetno polje koje toplotu usmerava na dno posude. Zbog toga se sadržaj u posudi jako brzo zagreje. Čim sklonimo posudu, ploča prestaje da greje. Toplota se raspoređuje ravnomerno i nema bespotrebnog gubljenja energije.  

S obzirom na to da se ostatak ploče ne zagreva, nema problema ako nešto prospete i hrana vam se neće lepiti. Zato je čišćenje indukcijske ploče za kuvanje brzo i jednostavno. 

Indukcijske ploče najsigurnije su ploče za kuvanje. 

Kakve posude su dobre za indukcijske ploče za kuvanje? One s feromagnetnim dnom. Tu spadaju posude od livenog gvožđa ili čelika s emajlom, a postoje i posebne posude on nerđajućeg gvožđa s magnetnim dnom koje ih čini prikladnim za indukcijsko kuvanje. 

Ne morate brinuti da ćete pokvariti ploču pogrešnom posudom: ako koristite ispravne posude, indukcijska ploča će ih zagrevati. Neprikladno posuđe nije moguće zagrejati.

Veličina ploče za kuvanje

Nakon što odlučite kakvu ploču za kuvanje želite, treba odrediti njenu veličinu i broj polja kuvanja.

Veličinu ploče za kuvanje treba prilagoditi slobodnom prostoru na kuhinjskoj radnoj ploči. Takođe, treba uzeti u obzir koliko članova domaćinstva imate i koliko često i kakve obroke kuvate.

  • Ploče sa 1-2 polja za kuvanje u pravilu su velike između 30 i 36 cm
  • Za 3 ili 4 polja treba vam ploča veličine 60 cm. Ovo je ploča koja odgovara velikoj većini domaćinstava.
  • Ploče do 6 polja dolaze u 70, 75, 80 i 90 cm

Takođe postoje ploče koje kombinuju različite vrste ploča za kuvanje, pa su moguće kombinacije tri plinska polja s jednim električnim, dva plinska i dva indukcijska polja i sl. 

Koju ploču za kuvanje preporučiti?

Koju kuhinjsku ploču za kuvanje izabarti zavisi o vašim navikama i budžetom sa kojim raspolažete.

Kuhinjske ploče na plin jeftinije su u samom startu, ali i dugoročno gledajući.

Ako vas zanimaju električne ploče za kuvanje, tada se opredelite za indukcijsku jer ona troši manje od klasične, lakše se čisti i čini kuvanje najjednostavnijim. Indukcijske ploče za kuvanje su skuplje, ali se s vremenom razlika nadoknadi u uštedi struje.