pametno.rs

Laserski ili inkjet štampač - koji izabrati?

Kod izbora laserskog ili inkjet štampača morate se zapitati šta ćete štampati i u kojim količinama.

Štampač

Inkjet štampači koriste male mlaznice sa kojima izbacuju boju na papir u obliku sitnih kapljica. Laserski štampač, s druge strane, za štampanje koristi grejač i fini prah. 

I laserski i inkjet štampači imaju svoje prednosti i nedostatke. Izdvojili smo namene, funkcije i najbolji način korišćenja obe vrste štampača kako biste izabrali baš kakav vam treba.

Inkjet štampač

Inkjet štampači su najpopularniji. Tehnologija koju koriste je jednostavnija od laserskih štampača, a to omogućava tri stvari: manje dimenzije, nižu cenu i jednostavnije korišćenje.

Inkjet štampači takođe su popularan izbor za one koji žele da štampaju slike. To jest, pojedini inkjet štampači mogu da štampaju slike jednakog kvaliteta kao u profesionalnom studiju.

Iako postoje inkjet štampači od nekoliko desetina hiljada, u proseku se njihova cena kreće oko 7 000 - 10 000 dinara. Štaviše, neki modeli koštaju oko 5 000 dinara.

Međutim, s jeftinim inkjet štampačima treba biti pažljiv, jer što je sam uređaj jeftiniji, to je u pravilu boja za njega skuplja. Ali, većinom je jeftinija od tonera za laserski štampač.

Inkjet štampači mogu da štampaju na različitim površinama, uključujući sjajni papir, pa čak i tkaninu.

Ako ne štampate često, ako štampate različite stvari, ako ste kreativni i pogotovo ako želite da štampate slike, izaberite inkjet štampač.

Treba napomenuti da ako inkjet štampač ostavite predugo bez štampanja, boja se može osušiti pa je potrebno pustiti nekoliko minuta da se štampač očisti, a ponekad čak kupiti i novu boju. Na primer, ako štampate nekoliko stranica jednom mesečno ili ređe, više će vam se isplatiti da odštampate dokumente u fotokopirnici.

Štampač

Laserski štampač

Nekada su laserski štampači štampali isključivo crno-belo, ali danas su lako dostupni i laserski štampači u boji.

Štaviše, s vremenom je njihova proizvodnja postala jednostavnija i jeftinija, da su laserski štampači danas puno pristupačniji nego što je to bio slučaj pre nekoliko godina.

Iako najpopularniji u kancelarijskim prostorima, laserski štampači pronalaze svoje mesto u sve više domaćinstava. To jest, cena štampanja po jednom papiru iznosi nekoliko dinara manje u odnosu na inkjet štampač.

Najveća prednost laserskog štampača je brzina štampanja. Laserski štampač odštampaće jednu stranicu u svega par sekundi. Takođe, prah za laserski štampač trajaće vam puno duže od tonera na inkjet štampaču.

Ako štampate velike količine dokumenata, nema do laserskog štampača. Laserski štampač u proseku štampa oko 20 stranica u minuti - inkjet štampač štampa oko 6.

Laserski štampač će voleti studenti i svi koji vole da po odštampanim materijalima prelaze sa markerima u boji - za razliku kod materijala odštampanim na inkjet štampaču, ovde se boja neće razmrljati!

Ako tražite štampač za kancelariju u kojoj se štampač koristi svakodnevno, laserski štampač je cenovno najisplativiji. U startu ćete platiti malo više, ali dugoročno gledajući štampanje će ispasti jeftinije.

Na kraju je važno napomenuti da postoje modeli obe vrste štampača koji izlaze iz najčešćih okvira navedenih u članku. Tehnologija je omogućila stvaranje vrhunskih štampača pa iako takvi zahtevaju malo veći budžet od prosečnog štampača, ni on nije preterano veliki za većinu korisnika.