Ostali članci

Koliko ti RAM-a treba za laptop i mobilni telefon

Količina RAM-a jedna je od najvažnijih karakteristika laptopa i mobilnog telefona. No, da li znaš koliko ti zapravo RAM-a treba? Ako kupiš laptop ili mobilni telefon s premalo RAM-a, naći ćeš se u velikim problemima. Ako pak kupiš uređaj s previše RAM-a, nećeš osetiti nikakvo poboljšanje, samo ćeš baciti u vetar i do 15000 dinara. 

Izvor: Freepik

Koliko RAM-a treba imati moj laptop?

Priča o kapacitetu RAM-a najčešća je upravo kod kupovine laptopa. A koliko ti zapravo RAM-a treba, zavisi jedino od tvog rada sa prenosnim računarom. 

8 GB je postalo standard ispod kog ne bi trebao ići čak i ako ćeš svoj laptop koristiti samo za osnovne zadatke poput surfanja, gledanja filmova i slično.

Trenutno najpoželjnija i za većinu ljudi najkorisnija opcija je laptop sa 16 GB RAM-a. Osim svih standardnih mogućnosti, tu sada ulaziš i u svet gaminga i zahtevnijih programa. Posebno se to odnosi na igre jer one postaju sve zahtevnije i trebaće ti barem 16 GB za normalno funkcioniranje. 

Laptopi sa više od 16 GB za većinu korisnika uopšte nisu potrebni. Ovakvi uređaji su predviđeni za programere, profesionalce u svetu foto-video editovanja i hard-core gamere.

Sve više od toga spada u sferu specifičnih poslova i zahteva, a prosečan korisnik na to ne bi trebao ni pomišljati. 

laptop

Izvor: Freepik

Ukratko: 

  • Laptop 8 GB RAM: osnovne zadatke, surfovanje, Office programi, filmovi i serije, bez igranja novijih igara
  • Laptop 16 GB RAM: najbolja opcija za većinu korisnika. Svi osnovni zadaci + multitasking i igranje igara
  • Laptop s više od 16 GB RAM: profesionalci u pojedinim područjima, programeri, najzahtevnije igre

Koliko RAM-a treba imati moj mobilni telefon?

Kod pametnih telefona situacija sa privremenom memorijom ipak je nešto drugačija. Iako smartphone koristimo češće i više, od njega ipak ne očekujemo obavljanje najzahtevnijih zadataka. 

RAM kod mobilnog telefona (kao i kod svih drugih uređaja) najveću ulogu ima u multitaskingu ili obavljanju više zadataka istovremeno. Što više RAM-a, više ćeš toga moći odraditi istovremeno bez da se mobilni telefon počne zamrzavati.

Kod ulaznih modela pametnih telefona najčešće ćeš pronaći 4 GB RAM-a. Koristiš li pametni telefon isključivo za telefonske razgovore, slanje poruka i lagano surfovanje internetom, ovo će ti biti i više nego dovoljno.

Većini korisnika odgovaraće pametni telefon sa do 8 GB RAM-a. Sve možeš odraditi dovoljno brzo i jednostavno, baš onako kako i želiš od svog mobilnog telefona. Još bolje, pametne telefone s tolikom memorijom možeš pronaći već u donjem delu srednjeg cenovnog ranga. 

Koliko RAM treba imati mobitel

12 GB RAM-a postao je standard kod high-end smartphone-a. Realno, većini korisnika to nije potrebno. Međutim, moraš znati kako su takvi mobilni telefoni izrazito moćni, pa i troše puno više baterije. U svakom slučaju možeš očekivati razliku 10-15% u brzini potrošnje, zavisno od načina korišćenja uređaja.

Videćeš kako neki flagship mobilni telefoni imaju čak 16 GB RAM-a - za sada realne potrebe za toliko radne memorije zapravo nema.

Zaključak

Na kraju ćemo samo ponoviti ono najvažnije što se tiče radne memorije (RAM). Od nje pre svega zavisi brzina rada tvog uređaja, kao i mogućnost obavljanja više zadataka odjednom. Međutim, kupiš li uređaj sa previše RAM-a, tu prednost nećeš ni osetiti, samo ćeš platiti više, a baterija će se trošiti brže. Razmisli za šta ti treba laptop ili mobilni i na taj način ćeš već u startu doći do potrebne količine RAM-a.

Kod laptopa većina prosečnih korisnika biće zadovoljna sa 16 GB RAM-a, dok je kod mobilnog telefona 8 GB dovoljno za brz i uspešan rad. Odabereš li takav uređaj, sigurno nećeš pogrešiti.