Ostali članci

IPS, TN ili VA - koji monitor izabrati

Ukoliko kupuješ novi monitor, važno je definisati koji panel ti treba - IPS, TN ili VA. Svaki ima svojih prednosti i mana, a najvažnije je da unapred znaš za šta ćeš najviše koristiti svoj monitor.

Koji monitor izabrati

IPS monitori

IPS monitori, tj. paneli koriste se i u drugim ekranima osim na monitorima - npr. u pametnim telefonima. IPS monitore odlikuju odlične boje i slika, odličan kontrast i izvrstan ugao gledanja.

Poznato je da se kvalitet slike razlikuje sa obzirom na ugao iz kojeg se gleda u ekran, ali IPS monitori najbolje od svih rešavaju taj problem. Međutim, IPS monitori imaju nešto lošije performanse kada govorimo o brzini osvežavanja i vremenu odziva. IPS monitori super su izbor za kancelarijske monitore, a njih ćeš pronaći i na nešto skupljim laptopovima.

IPS monitore češće će birati profesionalci kojima je kvalitet slike jedan od najvažnijih kriterijuma. Ali na tragu toga monitori sa IPS panelom su ujedno najskuplji monitori.

Glavne prednosti IPS monitora: kvaliteta slika, izvrstan ugao gledanja

Glavne mane IPS monitora: veća cena, sporiji od TN-a, brzina osvežavanja nedovoljno dobra za ozbiljan gaming

TN monitori

TN monitori su sušta suprotnost od IPS monitora. Ako govorimo o kvalitetu slike i uglu gledanja, TN je ubedljivo najlošija opcija od svih ponuđenih. 

Međutim, TN monitori svoj kvalitet baziraju na brzini. Ovi su paneli najbrži, podržavaju najveću brzinu osvežavanja i najbolji su izbor za FPS igre u kojima je brzina odziva glavna komponenta. TN paneli su uz to i najjeftiniji pa se iz ta dva razloga najčešće nalaze na:

  • Budžet laptopovima i monitorima
  • Izuzetno brzim gaming monitorima

Na laptopovima na kojima u specifikacijama ne piše tačno koji je panel na ekranu, u većini slučajeva radi se upravo o TN panelima. Treba svakako reći da mnogi neće primetiti tako veliku razliku u kvalitetu slike između TN monitora i ostalih opcija. Pogotovo je to slučaj kod nešto skupljih monitora sa TN panelom u kojima se onda kvalitet slike drastično povećava.

TN monitor za gaming

Glavne prednosti TN monitora: najveća brzina, najveća brzina osvežavanja, jeftini

Glavne mane TN monitora: slab kvalitet slike, najlošiji ugao gledanja

VA monitori

VA monitori pokušavaju iskombinovati najbolje od IPS i TN panela, ali njih ćeš najređe pronaći na tržištu. VA monitori kvalitetom slike mogu parirati IPS monitorima, a kontrastom ih čak i nadmašuju. Ipak, zbog slabijeg ugla gledanja i crnih tačaka, za najbolju sliku treba odabrati IPS monitore. Međutim, VA paneli su u ovom pogledu značajno bolji od TN monitora za koje smo prethodno napisali da imaju najlošiju sliku.

Najveća mana VA monitora je njihova sporost, odnosno dugo vreme odziva. Nije retkost da se pojavi i ghosting efekat, posebno kod bržih igrica. VA monitori obično imaju response time od cca 8 ms, dok TN monitori prosečno brzinu odziva smanjuju na 2-3 ms, a ponekad i ispod toga. 

Glavne prednosti VA monitora: najbolji kontrast

Glavne mane VA monitora: najsporiji, ghosting effect, ređe na tržištu

Gaming monitor ili monitor za svaki dan?

Konačan izbor panela ovisit će o onome za šta tražiš monitor. Hoće li to biti gaming, kancelarijski posao, zamena za televizor ili monitor za sve po malo?

IPS monitor

Kada odgovoriš na ovo pitanje, izbor panela naziraće se sam po sebi. Naravno, osim samog načina korišćenja, veliku će ulogu u svemu odigrati i predviđeni budžet. To se nikada ne menja, kupovao hleb i meko u prodavnici, mobilni telefon, monitor ili hotel u Monopolu. Koliki budžet za to imaš, toliko možeš potrošiti.

IPS monitore trebali bi izabrati svi kojima je stalo do kvaliteta slike. Dakle, kupuješ li monitor kao zamenu za televizor, svakako je IPS najbolji izbor. I kod monitora za svaki dan, izbor bi trebao pasti na IPS panel ili na nešto jeftiniju VA verziju. TN monitori su najbolji izbor za gamere, posebno one koji uživaju u online igrama. Sa obzirom da su jeftiniji od ostalih, njih će izabrati i oni koji nisu pri prevelikom budžetu.

Važno je reći kako je izbor panela samo jedan od kriterijuma prilikom kupovine novog monitora. Ima tu još niz stvari na koje moraš obratiti pažnju: veličina ekrana, rezolucija, brzina odziva, brzina osvežavanja i sve ostalo što je objašnjeno u našem velikom vodiču za kupovinu monitora.