Ostali članci

Električni ili roštilj na ćumur- koji izabrati

Meso sa roštilja sigurno vam mami slinu na usta. Ali izbor najboljeg roštilja može da bude pravi izazov. 

električni ili roštilj na ćumur

Ako niste sigurni koji roštilj da kupite i dvoumite se između kupovine električnog i roštilja na ćumur, u nastavku sledi nekoliko korisnih saveta koji roštilj izabrati.

Šta treba da znate pre kupovine najboljeg roštilja

  • koliko često nameravate da roštiljate
  • koju količinu mesa nameravate da pripremate
  • koliko prostora imate za roštilj
  • koliko vremena i truda želite da utrošite u pripremu

Roštilj na ćumur

Kada mislite o roštilju, prva stvar koja vam padne na pamet je sočno meso koje polagano cvrči na žaru i dimu?

To ćete dobiti na roštilju na ćumur.

Neki se grill majstori zaklinju da je jedino roštilj na ćumur pravi. To je zbog specifičnog ukusa i mirisa dima koje meso poprimi na roštilju na ćumur.

Roštilj na ćumur može da bude i praktičan. Prenosive roštilje na ćumur manjih dimenzija lako možete poneti sa sobom na letovanje ili na vikendicu.

Roštilji na ćumur većih dimenzija idealni su za pripremu većih količina mesa pa su zbog toga popularni kada se velike porodice i prijatelji okupljaju na druženjima. 

Jedna od specifičnosti roštilja na ćumur jeste ta da priprema može poprilično dugo trajati. Potrebno je zapaliti vatru, pustiti da izgori i napraviti žar optimalne temperature. Osim vremena, taj proces zahteva i određenu količinu znanja i spretnosti.

Takođe, meso se na roštilju na ćumur peče laganije i potrebno je sve vreme paziti da se vatra ne bi slučajno razgorela i zagorela meso.

Čišćenje isto zahteva malo više truda i vremena. 

Velika prednost roštilja na ćumur je njihova pristupačna cena. Jeftiniji modeli mogu da se pronađu za manje od 2 000 dinara.

Međutim, u obzir uzmite da za takav roštilj treba redovno kupovati ćumur. Bolje je da je što kvalitetniji kako biste mogli održavati optimalan žar.

Saznajte šta je osim ćumura potrebno za kvalitetan roštilj

Električni roštilj

Električni roštilj

Izvor: Flickr

Ako živite u stanu gde niste u prilici da zapalite tradicionalan roštilj na ćumur i tražite roštilj za balkon ili terasu, tada je električni roštilj za vas idealan izbor.

Lako prenosiv i jednostavan za korišćenje, prednost električnog roštilja je ta što on ne zavisi o pogodnim vremenskim prilikama i možete da ga koristite bilo kada i bilo gde, sve dok u blizini postoji utičnica za struju.

Kod električnog roštilja nema dugotrajnog procesa potpale vatre i pravljenja žara, a i meso se peče brzo i ravnomerno. Postoje električni roštilji s dve ploče koje istovremeno peku meso s obe strane, čime maksimalno možete skratiti vreme pečenja

Sa električnim roštiljima ne treba da podnosite dim i čišćenje je puno brže i jednostavnije

Nažalost, mesu nedostaje onaj specifičan ukus dima koje meso sa roštilja na ćumur čini toliko privlačnim. Takođe, električni roštilj je optimalan za manje količine mesa pa ćete na njemu teže pripremiti hranu za veća okupljanja.  

Koji roštilj izabrati?

Ako imate dovoljno mesta i vremena, tada uzmite roštilj na ćumur.

Ukus mesa pečenog na roštilju na ćumur ne može da se meri ni sa jednom vrstom roštilja, a vreme provedeno u pripremi roštilja možete provesti u druženju sa porodicom i prijateljima.

Ako živite u stanu i niste u mogućnosti da palite vatru i ako su vam jednostavnost i praktičnost najbitnije karakteristike, izaberite električni roštilj.

Lako je prenosiv, ne proizvodi puno dima i brzo ispeče meso. U mesu sa roštilja možete da uživate i zimi, a idealan je ako pripremate meso za manji broj ljudi. 

Povezani proizvodi