pametno.rs

Aparat za vafle - sve što trebaš znati pre kupovine

Kaže se da je doručak najvažniji obrok u danu, pa zašto ne bi uveo malo raznolikosti i započeo jutro sa toplim i sočnim vaflima. Za njih ti treba aparat ili pekač za vafle, stoga ti donosimo nekoliko saveta za njegovu kupovinu.

Aparat za vafle

Izvor: Flickr

Vrste vafla

Postoji nekoliko vrsti vafla. Zavisno od toga kakve vafle želiš pripremati, u skladu sa time trebaš da kupiš odgovarajući aparat za izradu vafla.

  • Američki vafli - većina aparata za izradu vafla koji su dostupni kod nas namenjeni su izradi upravo ove vrste vafli. Rade se sa praškom za pecivo, te su tanji i hrskavi sa manjim urezima koji ih čine idealnim za prelive poput sirupa i umaka.
  • Briselski vafli - ova vrsta vafla radi se sa kvascem, četvrtastog su oblika, deblji i sunđerasti, sa dubljim urezima. Najčešće se poslužuju kao desert sa šećerom u prahu, pavlakom, sladoledom itd.
  • Belgijski vafli - radi se o kombinaciji američkih i briselskih. Takođe su veći i deblji od američkih, ali se umesto kvasca u izradi koristi prašak za pecivo.
  • Liege vafli - slični su briselskim vaflima, ali još slađi, testo je slično onom za hleb.

Vafli

Izvor: Valeria Aksakova/Freepik

Funkcije bez kojih se (ne)može

U pripremi vafla ključna je temperatura jer o njoj zavisi koliko će vafl biti hrskav. Svaka osoba ima svoje preference, stoga izaberi aparat za vafle na kojem precizno možeš odrediti temperaturu.

Ključna funkcija dobrog aparata za vafle je indikator kada je uređaj spreman za korišćenje, tj. kada se ugrejao do željene temperature. Ako testo za vafl staviš u nedovoljno zagrejan uređaj, vafl neće dobro ispasti. 

I na kraju, opredeli se za uređaj koji ima indikator kada je vafl ispečen. Budući da ne možeš znati ako je vafl pečen dok ne otvoriš aparat, a time možeš poremetiti proces pečenja, uređaj koji ti javi kada su vafli spremni za klopu značajno će ti olakšati pripremu, pogotovo ako se u izradu vafla upuštaš po prvi put.

Zanimljiva, iako ne i obavezna funkcija, jest mogućnost okretanja uređaja. Naime, često će zbog sile gravitacije uređaji bolje ispeći donju stranu vafla. Da bi tvoji vafli bili jednako pečeni sa svih strana, u tome će ti pomoći aparat koji je moguće okrenuti za 180 stepeni.

Imaš veliku porodicu i želiš odjednom pripremiti veće količine vafla? Pojedini modeli aparata za vafle imaju mogućnost izrade dve ili čak i više porcija vafla istovremeno. Većini porodica će standardni modeli sa jednom porcijom biti dovoljni, ali ako si spreman izdvojiti malo više da bi proces pečenja bio brži, ne ustručavaj se počastiti s većim uređajem.

Ono što bi trebao izbegavati su aparati za vafle koji obećavaju da sa njima možeš raditi više vrsti vafla. Vafl treba biti ili hrskav ili sočan, a uređaji koji obećavaju miks vrsti vafla obično daju vrlo osrednje rezultate.

Aparat za vafle

Izvor: Pixabay

Materijali

Većina aparata za vafle obložena je neprianjajućim slojem kako bi svoj vafl mogao bez problema izvaditi i poslužiti, a ujedno ti olakšavaju i njegovo čišćenje. Međutim, sa neprianjajućim slojem treba pažljivo rukovati jer ogrebotine i oštećenja umanjuju njegovu efikasnost i vafli će ti se lepiti za aparat na mestima gde je neprianjajući sloj oštećen.

Odličan izbor su i super izdržljivi aparati za vafle od livenog gvožđa, no njih ćeš morati platiti malo više.

Neki aparati za vafle imaju mogućnost uklanjanja ploča za grejanje. Ako pronađeš aparat sa tom opcijom, svakako ti ga preporučujemo. Takve je aparate super jednostavno čistiti - izvadiš ploče, opereš, osušiš i aparat je spreman za upotrebu.

POGLEDAJ PONUDU APARATA ZA VAFLE