pametno.rs

ADAC TEST: Najbolje zimske gume u 2019

Naglim padom temperatura porasla je potražnja za zimskim gumama, a istovremeno su izašli i rezultati ADAC testa zimskih guma za ovu godinu. Donosimo ti kompletne rezultate i predstavljamo najbolje i najlošije zimske gume u 2019. godini.

Zimske gume adac test

ADAC već po pravilu zimske gume testira u 7 kategorija: ponašanje na suvom, mokrom, snegu, ledu, uticaj na potrošnju goriva, potrošnja samih guma i nivo buke. Svaki od kriterijuma donosi određeni procenat na ukupnu ocenu, a zbir ocena daje konačnog pobednika. Ove godine su zimske gume testirane u dve kategorije:

  • 185/65 R15 (mali lični automobili)
  • 205/65 R16 (kombiji i dostavna vozila)

Rezultate u dimenzijama 185/65 R15 donosimo u nastavku teksta, dok ćeš rezultate zimskih guma za kombije i dostavna vozila moći pogledati u našem sledećem članku.

Najbolje zimske gume 185/65 R15

Zimske gume dimenzija 185/65 R15 su jedne od najprodavanijih zbog činjenice da se obično stavljaju na manje gradske, kompaktne automobile poput Hyundai i20 i i30, Dacia Sandero, Opel Corse, Renault Clia i još mnogih drugih. U ovoj kategoriji je testirano 16 zimskih guma, od čega su 3 dobile oznaku preporučljivo ili dobro, 10 ih je zadovoljavajućih, 1 ima ocenu dovoljan, dok su 2 gume pale na testiranjima.

1. Dunlop Winter Response 2

Najbolja zimska guma u 2019. godini je Dunlop Winter Response 2. Već smo navikli da Dunlop sa svojim gumama uvek bude pri vrhu na testovima, a s time su nastavili i u 2019.

Dunlop Winter Response 2 pokazala se najboljom na snegu i sa najmanjom potrošnjom goriva, a odlične rezultate pokazala je i na suvom i na mokrom putu. U globalu Dunlop Winter Response 2 je zimska guma bez mana, a s obzirom da ni cenom nije preterano skupa, tražiš li novu zimsku gumu, Dunlop bi trebao biti tvoj favorit.

Dunlop Winter Response 2 cena: od 8.000 din.

Dunlop Winter Response 2

2. Kleber Krisalp HP 3

Još jedna zimska guma koja nije pokazala niti jednu manu na testiranju je Kleber Krisalp HP 3. Visoko drugo mesto zaslužila je zahvaljujući dobrim rezultatima u svim kriterijima, a oduševila je ponašanjem na suvom putu gde je ostvarila i najbolji rezultat od svih testiranih.

Upravo zato zimska guma Kleber Krisalp HP 3 dobar je izbor za sve one koji žive u područjima bez puno padavina i gde su zime ipak nešto toplije, a s obzirom na prikazano na testiranjima, njihova potrošnja je minimalna pa nećeš morati tražiti nove gume već za godinu dana.

Kleber Krisalp HP 3 cena: od 5.800 din.

Zimska guma Kleber Krisalp HP 3

3. Pirelli Cinturato Winter

I treća zimska guma koja je dobila ocenu zadovoljavajuće i nije pokazala niti jednu manu je Pirelli Cinturato Winter. Dobro poznati brend napravio je gumu koja odlično balansira između mokrog, suvog i snežnog puta pa nećeš imati problema sa upravljanjem bez obzira na vremenske uslove.

Iako je u svemu dobila ocenu dobar, nešto je bolje rezultate postigla na mokrom putu gde je pri samom vrhu od svih testiranih guma u ovoj kategoriji. Treba reći i kako je od ove tri zimske gume, Pirelli Cinturato Winter i najskuplja zimska guma.

Pirelli Cinturato Winter cena: od 9.400 din.

Pirelli Cinturato Winter

Najlošije zimske gume 185/65 R15

Kao i na svakom testiranju, neki osvajaju titule za najbolje, ali neki moraju biti i najgori. U ovoj su dimenzije dve gume u potpunosti podbacile i pale na testu zbog ponašanja na mokrom putu i na snegu.

Kako ipak pripadaju nešto manje poznatim brendovima, odlučili smo samo kratko predstaviti njih i njihove rezultate na testu. 2 najlošije zimske gume 185/65 R15 su:

  • Toyo Snowprox S943
  • Davanti Wintoura

Toyo je na testiranju pao zbog ponašanja na snegu iako je prema svim ostalim ocenama pripadao grupi zadovoljavajućih zimskih guma. Sa druge strane Davanti Wintoura je pokazala dosta loših stvari, a ocenu joj je srušilo ponašanje na mokrom putu. Ipak, jednu su stvar napravili dobro pa je tako Wintoura bila rame uz rame sa Dunlopom po pitanju potrošnje goriva, ali uvek birajte sigurnost nasprem uštede.

Sava Eskimo S3+ - rezultati testiranja

Kao i obično, odlučili smo vam predstaviti i rezultate testiranje zimske gume Sava Eskimo S3+ zbog njene popularnosti na srpskom tržištu. Nažalost, svi oni kojima je Sava u srcu, ovoga puta neće biti baš zadovoljni.

Sava Eskimo S3+ u kategoriji 185/65 R15 dobila je ocenu dovoljan, što je treći najgori rezultat od svih testiranih guma. Njen najveći 'greh' je izrazito loše ponašanje na suvom putu zbog čega je i dospela u ovu kategoriju. Osim na snegu, EskimoS3+ je nešto lošiji rezultat imala i na mokrom putu.

Ipak, u snežnim uslovima Sava EskimoS3+ pokazala se najboljom od svih testiranih zimskih guma, pa bi možda o njoj mogli razmisliti ako živite na planini.

Sava Eskimo S3+ cena: od 4.800 din.

Zimska guma Sava Eskimo S3+