Ostali članci

5 stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine maske za mobilni telefon

Jedni ne mogu da zamisle svoj mobilni sa maskom, drugi ne mogu da žive bez nje. Ako pripadaš drugoj grupi, evo nekoliko saveta pre kupovine nove maske ili futrole za mobilni telefon.

Maske za mobilni

Neki su za, neki protiv

Maske i futrole se koriste prvenstveno kako bi zaštitile pametne telefone od ogrebotina i drugih oštećenja.

Svakome se pre ili kasnije dogodi da nam mobilni isklizne iz ruke, a u tom slučaju je korisno imati masku koja će sprečiti da se mobilni ogrebe ili da mu se razbije ekran. Osim što je oštećeni uređaj neprivlačan, njegova cena drastično pada ako jednog dana želiš da ga prodaš.

Međutim, danas kada nema drastične razlike među modelima pametnih telefona, atraktivan dizajn jedan je od odlučujućih kriterijuma prilikom kupovine. A maska za mobilni prekriće dizajn mobilnog.

Osim toga, sa maskom mobilni dobija na debljini i težini, čime zauzima puno više mesta u džepu ili torbi. Prvobitni uglađen, tanki dizajn mobilnog tako gotovo u potpunosti gubi svoju ulogu.

Izbor maski i futrola je ogroman i može se pronaći nešto za svakoga, pa čak i za one koji žele da fenomenalan dizajn njihovog pametnog ljubimca ostane vidljiv.

Pa hajde da vidimo na šta treba misliti kod kupovine maske za mobilni.

1.  Koliko često koristiš mobilni?

Ako pametni telefon stalno imaš u ruci, često kucaš i razgovaraš, maska treba da odgovara tvojim potrebama.

U tom slučaju izbegavaj maske u obliku malih torbica ili čarapica. Nepraktične su jer ćeš često morati da vadiš mobilni napolje.

Razmisli o kupovini silikonskih navlaka ili plastičnih maski koje će obgrliti zadnju stranu mobilnog telefona. Ekran je uvek vidljiv i mobilni možeš koristiti bez sekunde odlaganja.

Ako prođu sati a da ne pogledaš na mobilni, tada je torbica ili čarapica umesto klasične maske bolji izbor. Iako pruža slabiju zaštitu ako ti mobilni padne, bolje će zaštititi ekran od eventualnih ogrebotina. A i ako mobilni manje koristiš, manje su šanse da će ti ispasti i oštetiti se. 

Silikonske i plastične maske često su i najjeftinije, a dolaze u raznim bojama i oblicima pomoću kojih možeš personalizovati svoj mobilni i dati mu ličnost. Takve maske su tanke, ne narušavaju izgled mobilnog i omogućavaju bolji stisak.

Iako takve maske mogu da pruže relativno dobru zaštitu čak i kod manjih padova, ekran mobilnog nije zaštićen. Preporučujemo stavljanje zaštitne folije na ekran da se spreče ogrebotine.

Za one koji žele da izbegnu jeftin izgled postoje providne maske kroz koje je moguće videti originalni dizajn mobilnog. Takođe, maske mogu biti presvučene i drugim materijalima poput kože (prave ili eko).

2. Koliko ti je važan dizajn mobilnog i maske?

Ako nema maske koja bi mogla nadmašiti dizajn tvog mobilnog razmisli o kupovini prethodno spomenute providne maske

Ako ti je izgled maske važniji od dizajna mobilnog, imaš sreće jer ponuda je beskrajna. Od monohromatskih maski, do onih drečavih boja i u obliku životinja i likova iz crtaća, pronaći će se za svakog po nešto. Silikonske futrole, kožne torbice i plastične zaštite - sigurno ćeš naći to što ti treba.

3. Razmisli o alternativnom novčaniku!

Flip case

Za sve one koji su navikli da novac i dokumenta nose po džepovima, tzv. flip cases su vrhunac praktičnosti.

Osim što pružaju izvanrednu zaštitu za mobilni, uključujući i ekran, često dolaze sa manjim džepićima sa unutrašnje strane u koje možeš da staviš nekoliko kartica i novac. 

Iako takve futrole sakrivaju ekran mobilnog, praktičnije ih je otvarati nego vaditi mobilni iz čarapice. Takođe, postoje futrole koje na prednjoj strani imaju otvor kroz koji je moguće videti gornju polovinu ekrana gde se prikazuju vreme i notifikacije.

Obrati pažnju na mehanizam zatvaranja i otvaranja ovakvih futrola.

Najčešće se koristi magnet koji je ujedno i najjednostavnija opcija, ali može uništiti kartice sa magnetnom trakom ako ih držiš u futroli. 

4. Koliki stepen zaštite želiš?

Zaštitna maska za mobilni

Za prosečnog korisnika silikonske maske i flip futrole su dovoljan izbor. Međutim, za one koji vole da uživaju u malo ekstremnijim avanturama preporučljivo je da adekvatno zaštite svoje pametne ljubimce.

Postoje maske koje su u potpunosti otporne na udarce, vodu, vetar i ostale nepogode. Međutim, sa njima mobilni izgleda poput manje cigle, a to znači da su takve maske namenjene isključivo ekstremnim situacijama i nema smisla da na taj način štitiš mobilni dok sediš na kafi ili šetaš psa.

Očekuj da ćeš za masku koja pruža visoki stepen zaštite morati da izdvojiš malo više nego za klasičnu, ali to je bolja opcija od kupovine novog mobilnog telefona. 

5. Koliko želiš da potrošiš?

Cena maske zavisi od njenog kvaliteta, ali i dizajna modela mobilnog telefona za koji je namenjena.

Najjeftinije maske možeš naći i za 170 dinara od uličnih prodavača, ali tu svakako računaj na kol'ko para, tol'ko muzike

Što je maska jača, izdržljivija i kvalitetnija, to će više koštati. Ako naručuješ preko interneta, računaj na to da ćeš verovatno morati da platiš i dostavu. A to znači da se ne isplati naručivati samo masku od 500 dinara.

Naša preporuka je ova: ako naručuješ novi mobilni telefon, odmah sa njim kupi i odgovarajuću masku ili futrolu. Dve muve jednim udarcem.