pametno.rs

5 najvažnijih stvari za dobru kućnu kancelariju

Teška vremena prijatelju moj... Situacija sa korona virusom preselila je ljude sa radnih mesta u improvizovane kućne kancelarije, a mi (takođe iz kućnog office-a) donosimo 5 najvažnijih stvari za dobru kućnu kancelariju koje će ti pomoći u kvalitetnom obavljanju posla.

Rad od doma

1. Reorganizuj radnu okolinu

Glavna stvar u postavi kvalitetne kućne kancelarije je organizovanje radne okoline. Kada govorimo o kancelarijskim poslovima, svi smo navikli na jednu postavku našeg radnog stola. Tačno znamo gde se šta nalazi i način na koji radimo, a takve stvari treba pokušati što vernije postaviti i u svojoj kući.

Ako na poslu radiš na 2 monitora, ako je ikako moguće pokušaj i kući isto tako postaviti. Ako uz laptop imaš i tastaturu i miš, koristi ih i u svojoj kućnoj kancelariji. Ako si navikao na slušanje muzike sa slušalicama, nastavi sa time. Naravno, kako si kući možeš i raspaliti muziku na zvučnike, ali če verovatno tvoje komšije imati nešto reći o tome.

Uspeš li što vernije organizovati svoju radnu okolinu kao na poslu, produktivnost ti sigurno neće padati. U protivnom naći ćeš se u problemu. Barem prvih par dana dok se ne navikneš na novu verziju svoje kancelarije.

2. Pronađi svoj kutak za rad

Drugi je korak usko vezan za prvi. Kada radimo od kući dolazimo u situaciju da deo odradimo iz kreveta, deo na kauču, a deo za stolom. Naš je predlog da ipak pronađeš neki kutak u kojem ćeš zapravo raditi.

Idealna je opcija da za to imaš radni sto u kojem onda možeš napraviti radnu okolinu kako smo i naveli u prvom koraku. Ali to može biti i kuhinjski sto, dodatni stolčić, bilo što. Bitno je samo da znaš da se tamo nalazi tvoja kancelarija.

Daleko od toga da ne možeš sa vremena na vreme uzeti laptop u ruke i promeniti mesto rada. Mnogi to čak rade i u pravim kancelarija, pa zašto onda ne bi to radio i kući. Ali neka to ipak bude izuzetak, a ne pravilo.

3. Nabavi kvalitetnu kancelarijsku stolicu

Ovde definitivno ne bi trebali raditi ustupke. Nažalost, vreme koje će mnogi od nas provesti u kućnoj kancelariji će gotovo sigurno biti puno duže od predviđenih nedelju, dva dana. Sediti 8 sati na kuhinjskoj ili nekoj drugoj stolici može ostaviti dugoročno katastrofalne posledice za naše telo.

Ako se zaista spremaš za rad od kuće na duži period, kreni u kupovinu kancelarijske stolice. Znamo da nije vreme za velike kupovine, ali veruj nam, ovo će te spasiti. Čak i više od 72 pakovanja wc papira. 

Kvalitetne uredske stolice

Kancelarijsku stolicu uvek možeš kupiti online i pričekati dostavu, a poželjno je napraviti to čim pre jer je pitanje kako će i kurirske službe raditi u narednom periodu. Ako si u dilemi što i kako, možeš pročitati i naše savete za kupovinu kancelarijske stolice.

4. Dobro osvetljenje

Za rad na računarima i monitorima, dobro osvetljenje je važan faktor u očuvanju vida. Svi već znamo da kancelarijski posao i konstantno 'buljenje' u ekrane loše utiče na naše oči, a loše osvetljenje tome samo doprinosi.

Idealna je opcija da tvoja kućna kancelarija bude što više obasjana prirodnim, sunčevim svetlom. Telu upravo takvo svetlo najviše odgovara, ali naravno, to nije uvek moguće.

Za sve ostale situacije iskoristi stolne lampe za radni sto, a ako ni to nije opcija u tvom slučaju, poslužiće i rasveta koju imaš u svojoj kući. Ali onda se potrudi postaviti svoj radni kutak na poziciju koja ima dovoljno svetla.

5. Ostani u kontaktu sa kolegama

Ova stvar možda nije povezana sa fizičkim izgledom tvoje kućne kancelarije, ali mogla bi biti ključna za koliko toliko normalno funkcionisanje u doba rada od kuće. Činjenica da si kući ne znači da više nemaš kolege i da si prepušten sam sebi, na milost i nemilost.

Jasno sa kolegama se čuješ na redovnoj bazi zbog poslovnih zadataka, ali sigurni smo da u kancelariji često prokomentarišete i stvari koje nemaju baš veze sa poslom. Naš je savet - nastavite sa tim. Hoće li to biti na nekom internom chatu, hoćete li možda imati 30-minutni video poziv u kojem ćete pričati o vremenu i stanju u državi, nebitno. Bitno je da zadržite timski duh koji ste imali sve ovo vreme.

Dobra atmosfera u uredu

Ako ostaješ da radiš od kuće nadamo se kako će ti i ovih par saveta pomoći u tome. A iznad svega, nadamo se kako ovo stanje ipak neće potrajati predugo.