pametno.rs

4 važna saveta kako preko interneta kupiti odeću koja ti stoji kao salivena

Nema lepše kupovine od one iz udobnosti sopstvenog doma, pogotovo kada naručuješ proizvode koje je nemoguće pronaći u mestu u kom živiš. No, jedno je preko interneta naručiti telefon, dok kupovina odeće koja, kada stigne, zaista izgleda kao na slici, sasvim je druga priča.

Online shopping odjeća

Izvor: Freepik 

Pomoću nekoliko saveta izbegni da ti haljina ili majica koju naručiš poštom izgleda kao krpa za pranje poda.

1. Sve je u merama!

Kada odeću kupuješ online, nemaš luksuz isprobavanja različitih veličina.

U fizičkoj trgovini možeš isprobati istu majicu u nekoliko veličina i potom izabrati onu koja ti najbolje stoji. Taj je proces malo komplikovaniji kada naručuješ sa interneta. Evo šta napraviti u takvoj situaciji...

Najvažnija stvar kod kupovine odeće s interneta je poznavanje svojih mera. Veličine S, M ili L ne govore ništa - važni su centimetri!

Idealno je da te izmeri profesionalni krojač jer će u tom slučaju mere biti najtačnije. Najteže ćeš se izmeriti sam pa, ako ne želiš ići kod krojačice, zamoli blisku osobu da ti pomogne pri merenju.

Mere će biti najtačnije ako ćeš se meriti u laganom donjem vešu. Osim standardnih mera poput mere prsa, struka (najužeg dela i kod pupka) te mere bokova, takođe izmeri širinu ramena kao i dužinu ruku i nogu. Što više mera imaš, to su veće šanse da će ti komad odeće koji kupuješ online zaista pristajati.

S obzirom na to da su veličine kod kupovine odeće online toliko važne, nemoj naručivati odeću od prodavnice koja na svojim stranicama nema detaljnu tablicu veličina. Ovo je prihvatljivo jedino ako si već upoznat s veličinom njihove odeće i tačno znaš šta ti najbolje stoji.

S druge strane, ozbiljnije prodavnice na tvoj zahtev će dodatno izmeriti odeću koju prodaju ako zatražiš neku od mera koje nisu navedene na njihovoj stranici.

Nemoj se ustručavati poslati pitanje i zatražiti dodatne specifikacije o artiklu koji te zanima. Za svoj novac imaš pravo dobiti tačno ono što želiš.

krojački metar

Izvor: Freepik 

2. Čitaj recenzije!

U nekim slučajevima recenzije će ti reći više od bilo čega što prodavnica stavi na svoju stranicu.

Naime, recenzije pišu kupci koju su već poručili odeću sa te stranice, isprobali veličine, pregledali materijal i stekli kompletan utisak o tome kako se prodavnica odnosi prema kupcima.

Recenzije će ti reći odgovara li veličina odeće podacima sa stranice, kakav je kvalitet materijala kao i da li je bilo problema s plaćanjem, dostavom ili vraćanjem odeće.

To je jednostavno kada naručuješ sa stranica kao što su Amazon ili eBay gde možeš proveriti ocenu prodavnice. Međutim, ako naručuješ direktno sa stranice prodavnice, ponekad nećeš biti u mogućnosti čitati recenzije jer prodavnica nije omogućila ostavljanje komentara na svojim stranicama.

U tom slučaju možeš napraviti dve stvari:

  1. Proveri ima li prodavnica profil na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži kao i kakve komentare kupci na njima ostavljaju.
  2. Pretraži šta kupci pišu o svojim iskustvima po forumima i sličnim internet stranicama.

3. Proveri uslove dostave

I najpažljivijoj osobi može se dogoditi da joj ne odgovara komad odeće koji je kupila preko interneta. U tom slučaju je ključno da se odeća može vratiti ili zameniti uz minimalne troškove. Svaka web trgovina na svojim stranicama ima navedene uslove i troškove dostave.

Povrat robe često je moguć samo u okviru određenog vremenskog roka, najčešće 14 dana, a u većini slučajeva mora ćeš platiti poštarinu.

U slučaju da online prodavnica u kojoj kupuješ posluje i na fizičkoj lokaciji, ponekad je povrat ili zamenu robe moguće obaviti i fizički u prodavnici.

Sve ovo proveri pre kupovine da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

U slučaju da prodavnica omogućuju besplatni povrat robe ili su troškovi povrata mali, a nisi siguran hoće li ti odgovarati komad odeće koji želiš naručiti, napravi ovo: naruči ga u većoj i manjoj veličini. Zadrži komad koji ti bolje stoji, a drugi vrati.

kupovina odjeće online

Izvor: Freepik

4. Ako ti je odeća prevelika, poseti krojačicu

Ovo nije isplativo kod kupovine jeftine odeće iz Kine. Međutim, ako odlučiš naručiti kvalitetniji komad odeće koji malo više košta, nemoj se ustručavati odneti ga krojačici koja će ga prilagoditi tvojim dimenzijama. To će te malo koštati, ali dobićeš komad odeće koji će ti stajati kao saliven.

Naravno, ako je odeća koju si naručio premala, teško da će ti bilo koja krojačica pomoći. Takođe, jednom kada prilagodiš odeću, nećeš za nju moći dobiti povrat novaca u prodavnici. Zbog toga pažljivo sa prepravkama!

 

Kakva su tvoja iskustva sa online kupovinom odeće? Ako imaš nilo kakav dobar savet, a da nije na našem spisku, podeli ga u komentarima!