pametno.rs

Xiaomi Mi M365 vs. Mi PRO 2 vs. Mi Essential - koji Xiaomi e-trotinet izabrati?

Kupuješ novi električni trotinet i ne znaš odakle krenuti. Važna ti je cena jer ne raspolažeš velikim budžetom, ali i dalje želiš kvalitetan e-trotinet sa dobrom autonomijom baterije i čvrste izrade. Zato ti donosimo pregled 3 najpopularnija Xiaomi električna trotineta na Pametno.rs stranicama i savetujemo koji izabrati.

Xiaomi Mi M365

xiaomi mi m365

Još od kako se pojavio 2017. ovaj električni trotinet ne samo da je najprodavaniji e-trotinet na svetu, nego je postao svojevrsni benchmark sa kojim se upoređuju svi ostali modeli.

Tri su razloga zašto je to tako: Xiaomi Mi M365 sadrži sve najvažnije specifikacije, lepo izgleda i nije skup.

M365 nalazi se na donjem kraju cenovnog spektra, a za to daje odličan domet, brzo ubrzanje i pristojnu sposobnost uspona na brdo, lagan je za nošenje i dovoljno kompaktan da ga je lako spremiti kada se sklopi, a takođe dolazi sa garancijom od čak 12 meseci.

Ima motor od 250 W, ventiliranu disk kočnicu, E-ABS protiv blokiranja i sprečavanja proklizivanja, LG bateriju koja se napuni za oko 5 sati i ima doseg od skoro 30 km po punjenju, a tu je i IP54 sertifikat otpornosti na prskanje.

Xiaomi Mi M365 električni trotinet najbolji je za vozača koji traži osnovni e-trotinet bez previše dodataka i kerefeka koje bi mu uvećale cenu. Odličan je izbor kao prvi e-trotinet.

Ovaj model ipak ti ne bismo preporučili ako težiš malo više (jasno, to su sve mišići) jer je maksimalna podržana masa 100 kg pa ako planiraš redovno voziti po brdovitim delovima jer se po usponima motor malo muči. Problem mogu predstavljati i gume koje su punjene vazduhom, zbog čega se lako probuše na oštri predmet ili rupu u asfaltu.

2020. godine Xiaomi je predstavio Mi S1 model, a zamišljen je kao zamena za M365 sa malo boljom baterijom.

Xiaomi Mi PRO 2

Xiaomi Mi PRO 2

Xiaomi je svoju Pro liniju e-trotineta zamislio kao premium izbor za vozače koji traže bolje iskustvo od klasičnog modela kao što je M365. Naprednija verzija naziva Mi PRO 2 izašla je 2020. godine.

Sa motorom od 300 W (sa maksimumom od 600 W), ovo je najsnažniji Xiaomi e-trotinet. Sa 14.2 kg i dalje je relativno jednostavan za prenošenje, a sklopiv je za samo 3 sekunde. Ovog puta korišćene su pneumatske gume veličine 8.5" za veću udobnost i sigurnost, a kupovinom čak dobiješ jednu rezervnu gumu. E-ABS protiv blokiranja točkova nalazi se i na ovom modelu, kao i IP54 sertifikat.

Baterija ima 12.800 mAh i puni se do 9 sati, ali zato s jednim punjenjem možeš preći čak 45 km. PRO 2 može postići maksimalnu brzinu od 25 km/h. Ima čak dva prednja LED svetla i jedno zadnje svetlo, a to znači sigurniju vožnju po mraku.

U suštini su M365 i PRO 2 vrlo slični električni trotineti, a PRO 2 je bolji izbor za vozače koji dnevno prelaze veću kilometražu i ne žele puniti bateriju nakon svake vožnje. Nekima će odgovarati i veće dimenzije PRO 2 modela.

Xiaomi Mi Essential

Xiaomi Mi Essential

Po nazivu možeš zaključiti da se radi o najosnovnijem modelu Xiaomijevih e-trotineta. Iako je po dizajnu gotovo identičan M365/Mi S1 modelu, postoji nekoliko važnih razlika.

Snaga motora je ista (250 W), ali maksimalna brzina koju Mi Essential može postići je 20 km/h. Ubrzanje je takođe slabije pa treba 7 sekundi da bi se od pokretanja dosegla maksimalna brzina. Baterija od 5.100 mAh daje autonomiju od 20 km.

Od ostalog ostaje E-ABS sastav, jednostavno sklapanje, IP54, pneumatske gume i LED svetla.

Xiaomi Mi Essential najviše će odgovarati vozačima koji na dnevnoj bazi prolaze vrlo kratke udaljenosti. Takođe je super izbor za klince.