Ostali članci

Stigao je Android 12 - saznaj sve o novim karakteristikama i na kojim mobilnim telefonima je dostupa

Nakon što je mesecima bila dostupna samo u beta verziji, najnovija iteracija Android operativnog sistema za pametne telefone konačno je službeno predstavljena široj javnosti. Donosi nam najveću promenu dizajna koju je ovaj OS doživio u nazad nekoliko godina pa zato možeš očekivati prilagođene palete boja, ažurirana obaveštenja i brže performanse koje istovremeno štede bateriju. No, krenimo redom.

android 12

Naglasak na privatnost

Novi Android OS je u znaku čuvanja privatnosti korisnika. Tu je sada nova kontrolna tabla privatnosti koja prikazuje koje sve dozvole aplikacije imaju, poput dozvole za korišćenje lokacije uređaja, kamere, pristup kontaktima itd. Tu je i lepi pie chart koji pokazuje čemu su sve aplikacije na tvom uređaju pristupile u okviru posljednja 23 sata.

U centru za obaveštenja pronaći ćeš brzi pristup za onemogućavanje aplikacijama korišćenje određenih karakteristika uređaja. Npr. ako Facebook koristi mikrofon dok ti upotrebljavaš drugu aplikaciju, ovde ćeš jasno moći videti šta Facebook radi pa po želji isključiti tu dozvolu.

Od sada takođe postoji opcija da s određenim aplikacijama koje ne trebaju znati gde se tačno nalaziš, kao što su aplikacije za vremensku prognozu, podeliš samo svoju približnu lokaciju.

Tu su i nove karakteristike pod imenom Live Caption, Now Playing i Smart Reply zahvaljujući kojima se sva obrada zvuka i jezika odvija na tvom uređaju tako da se ti podaci ne šalju nigde drugde.

Tu su i zaključane mape, dostupne u svim aplikacijama, koje omogućavaju zaključavanje foldera otiskom prsta.

Redizajn

android 12 redizajn

Novi dizajn predstavljen je pod nazivom Material You, a zamišljen je tako da spaja više elemenata u jedinstven dizajn u celom OS-u.

Jedan od načina je ekstrakcija boje, a radi tako da OS sam izdvaja boje iz pozadine koju postaviš na svoj mobilni telefon i koristi ih za temu celog operativnog sistema. Ako ti se ne sviđaju, boje možeš ručno prilagoditi svom ukusu.

Widgeti su ponovo u fokusu pa je redizajniran selektor widgeta radi jednostavnijeg pomeranja i pregledavanja. Osim toga, widgeti su dobili nove API-je kako bi developeri widgeta mogli poboljšati njihove performanse, omogućiti rad s prethodno spomenutom karakteristikom ekstrakcije boje pa čak te sastaviti nove widgete originalno za Android 12.

Promene su uvedene i u brze postavke. Na mestu malih ikona sada se nalaze veći zaobljeni pravougaoni dugmici, ali rade na dosadašnjem principu uključivanja i isključivanja dodirom prsta. Uvedene su nove pločice za pristup kameri i mikrofonu, Google Payu, upozorenjima i opcijama za pametni dom.

Nove funkcionalnosti

Android 12 nove značajke

Android 12 konačno ima dostupan tzv. scrolling screenshot, a funkcioniše tako da napraviš klasičnu sliku ekrana i potom pritiskom na dugme odabereš da želiš celi ekran. Sliku ekrana potom možeš editovati i izrezati delove koji ti ne trebaju.

Spomenimo i pretraživanje u sklopu aplikacija, poboljšano automatsko rotiranje uređaja, prilagođavanje ekrana korišćenju uređaja jednom rukom, nove emotikone, poboljšano upravljanje gestom, automatsko oduzimanje dopuštenja aplikacijama koje duže vreme ne koristiš, bolju optimizacija prikaza na većim uređajima poput televizora, laptopa i tableta, podršku za AVIF formate slika i još puno manjih doterivanja sistema.

Android 12 takođe bi trebao značajno pozitivno uticati na trajanje baterije, prvenstveno zbog toga što manje opterećuje procesor kom je zatim potrebno manje vremena za obavljanje zadataka.

Podržani uređaji

Nakon što je sredinom oktobra predstavljen Google Pixel 6, Android 12 postao je dostupan za starije Pixel modele. Kasnije ove godine Android 12 trebao bi postati dostupan i za određene modele Samsung, OnePlus, Oppo, Realme i Xiaomi brendova. Proizvođačima mobilnih telefona često su potrebni meseci da prilagode OS svojim modelima mobilnih telefona pa se nemoj iznenaditi ako ažuriranje na tvoj mobilni telefon dođe tek iduće godine.

U međuvremenu, novi softver je trenutno u beta verziji za odabrane uređaje, uključujući Oppo, Nokia, OnePlus, Xiaomi, ZTE, Asus, TCL i iQOO pametne telefone.

Povezani proizvodi