pametno.rs

Službeno predstavljen Huawei Mate 30 Pro

Huawei je i službeno predstavio flagshipe Huawei Mate 30 i Huawei Mate 30 Pro, a posebna je pažnja posvećena činjenici kako ovi mobilni iako rade na Androidu dolaze bez Google servisa na njima. Da li je Mate 30 Pro najbolji pametni telefon koji nikada nećeš poželeti kupiti?

Huawei Mate 30 Pro službeno predstavljen

Huawei Mate 30 serija - može li se bez Google servisa

Najvažnija stvar pre nego što krenemo u predstavljanje ovog super pametnog telefona je činjenica da zbog američke blokade oni nemaju pristup Google servisima poput Google Play-a, YouTube-a ili Google Maps-a. To su aplikacije koje koristimo na dnevnoj bazi pa je njihovo nepostojanje na mobilnom uređaju zaista velik problem, a mnogi bi rekli i nepremostiv.

Postoje i različite izjave Huaweijevih čelnika koje ostavljaju mogućnost da se nakon dogovora sa Amerikancima, Google servisi vrate na Mate 30 seriju i potom krenu u osvajanje globalnog tržišta jer kako ćemo i videti u nastavku, svojim specifikacijama to bi mogli napraviti bez problema.

Huawei Mate 30 Pro - specifikacije

Huawei Mate 30 Pro prva je zvezda Mate 30 serije. Opremljen je Horizonovim ekranom koji štetnu plavu svetlost smanjuje za 25%. OLED zaslon ima 6,35-inča rezolucije 1176 x 2400, zaštićen je Corning Gorilla Glassom 6. generacije, a podržava DCI-P3 i HDR10.

Za performanse se brine 8-jezgarni Kirin 990 koji bi trebao pružiti i vrhunski kvalitet i biti jako štedljiv na bateriji. Za brzinu će se pobrinuti i 8 GB RAM-a te Android 10 koji dolazi odmah iz kutije (Mate 30 Pro postaje tako prvi mobilni na svetu koji dolazi sa predinstaliranim Android 10 OS-om). Baterija je izuzetno moćna sa 4500 mAh, a podržava i brzo (40 W) i bežično (27 W) punjenje pa bi po svim pravilima trebao dobiti jedan poprilično izdržljiv pametni telefon.

Ipak glavni highlight ovog mobilnog je vrhunska zadnja kamera zbog kojeg ćeš i zaboraviti na izostanak Google aplikacija (tako barem kažu). Četverostruka zadnja kamera opremljena je sa dva 40 MP senzora, od čega jedan ima i optičku stabilizaciju slike. Treća kamera je telefoto sa 8 MP i takođe OIS-om, dok je četvrta 3D sa dubinskim senzorom. Naravno kamera je pojačana svakojakim čudima i čudesima, a to bi trebalo proizvesti briljantne fotke, pogotovo u noćnom fotografiranju i u snimanju videa.

Kružna kamera Mate 30 Pro

Prednja kamera je takođe san snova u svetu mobilne fotografije. Dvostruka kamera sa 30 MP, otvorom blende od f/2.0 i 3D dubinskim senzorom trebala bi ti pružiti novi doživljaj selfija. Osim što podržava HDR, selfie kamera omogućava ti i snimanje full HD videa pri 30fps.

Huawei Mate 30 Pro ima i IP68 sertifikat ili prevedeno na srpski, otporan na prašinu i vodu do 2 metra i 30 minuta. Mate 30 Pro dolazi u nekoliko boja: crna, srebrna, ljubičasta, zelena i narandžasta.

Huawei Mate 30 Pro - cena

Za sada još nije potvrđeno u kojim će se zemljama Mate 30 Pro prodavati, ali očekuje se početna cena od cca 1000 evra za ovaj flagship. Vidimo da i po ceni Huawei jako dobro zna koliko je kvalitetan uređaj napravio, a iz kompanije su istakli kako planiraju prodati 20 miliona primeraka iz Mate 30 serije (Mate 30 i Mate 30 Pro).

Iako se čini puno, najveći deo te brojke odnosi se na kinesko tržište koje ionako ne zavisi o Google aplikacijama. A u slučaju da stvarno dođe do nekih promena i dogovora među svetskim liderima, sigurni smo da će Mate 30 serija preplaviti kako evropsko, tako i srpsko tržište pametnih telefona.

Do tada će se za njega kod nas odlučivati tek fanatici i napredni korisnici, dok će prosečan korisnik ipak želeti na svom mobilnom pristupiti Google kartama ili Google Play-u. Za većinu će Huawei Mate 30 Pro zaista biti najbolji mobilni koji nikad neće poželeti kupiti.