pametno.rs

Predstavljeni novi iPhone 11, Pro i Pro Max!

Novosti uključuju nove boje, poboljšanu autonomiju baterije, novi procesor A13 Bionic i ažurirane kamere. Više detalja čeka te u nastavku.

iphone 11

iPhone 11/Apple Official Website

iPhone 11

Radi se o nasledniku prošlogodišnjeg XR modela. iPhone 11 ima 6.1-inčni LCD "Liquid Retina" ekran sa dobro prepoznatljivim širokim notch-om. Dolazi u čak 6 različitih boja: crvenoj, crnoj, beloj, žutoj, zelenoj i ljubičastoj.

Od prethodnog modela najviše se razlikuju kamere. Na pozadini se sada uz glavnu kameru, veličine 12MP i sa opcijom optičke stabilizacije, nalazi i 12-megapikselna širokougaona kamera sa poljem vida od 12 stepeni. Sa ovim je modelom Apple konačno predstavio i noćni način rada, dok je na selfie kameru uvedena opcija snimanja slow-motion i 4K videa te nešto širi ugao snimanja u landscape orijentaciji.

Zaboravi na 3.5-mm ulaz za slušalice, ali zato ne moraš brinuti ako ti uređaj dođe u kontakt sa vodom jer dolazi sa IP68 certifikatom

Ispod haube nalazi se procesor A13 Bionic koji obećava 12% brže performanse u odnosu na prošlogodišnje modele iPhone-a. Procesor ima 8,5 milijardi tranzistora, 4 niskoenergetska jezgra i dva jezgra za snažnije performanse.

Tu je i baterija od 3115 mAh koja bi trebala trajati sat vremena duže nego na XR modelu. Od memorije dostupno je 4GB RAM-a te 64GB, 128GB i 256 GB unutrašnje memorije, zavisi od verzije.

Cena za iPhone 11 iznosit će $799.

iPhone 11 Pro i Pro Max

iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max/ Apple Official Website

Kod ova dva modela priča se vrti prvenstveno oko njihovih kamera. Iako mnoštvo Android pametnih telefona ima tri ili više zadnjih kamera, ovo su prvi iPhone modeli sa trostrukom zadnjom kamerom. Pro i Pro Max dolaze sa kombinacijom 12-megapikselne glavne kamere sa telefoto kamerom od 12MP i ultra širokom kamerom od 13MP.

U planu je i softverska nadogradnja nakon koje će kamere koristiti Neural Engine, veštačku inteligenciju za poboljšanje fotografija. Radi se o funkciji Deep Fusion, tj. spajanju najboljih elemenata devet različitih fotografija koje iPhone automatski uslika kako bi se dobila jedna savršena slika.

Tu je i Super Retina XDR OLED ekran (5.8" za Pro i 6.5" za Pro Max) sa podrškom za HDR10 i Dolby Vision, kućište sa okvirom od nerđajućeg čelika, te čak 4 sata duže trajanje baterije kod Pro modela (3190 mAh), odnosno 5 sati duže kod Pro Max modela (3500 mAh) u poređenju sa prošlogodišnjim modelima. Ovo je moguće zahvaljujući štedljivosti A13 čipseta, ali i štedljivijem ekranu.

 Od memorije tu je 6GB RAM-a te 64GB, 256GB i 512GB unutrašnje memorije na oba modela.

Cena za iPhone 11 Pro će iznositi $999, a za iPhone 11 Pro Max $1,099.