Ostali članci

Od 1.3. nove oznake energetske efikasnosti za kućne aparate

Od 1.3. u EU na snagu stupaju novi propisi o oznakama energetske efikasnosti za kućne aparate.

Oznake energetske efikasnosti ocenjuju uređaje s obzirom na njihovu potrošnju energije sa oznakama od A do G. Pri tom A označava najvišu, a G najnižu energetsku efikasnost.

Kako su poslednjih godina uređaji postali energetski sve efikasniji, pojavila se potreba promene kategorizacije. Puno modernih uređaja nosi oznake veće od A, a to su A+, A++ i A+++, jer su po efikasnosti prošli okvire koje je lestvica od A do G do sada zadavala.

Zbog toga će se sada koristiti samo lestvica od A do G, bez dodatna tri razreda A+, A++ i A+++.

Očekuje se da će na najnovijoj energetskoj oznaci većina uređaja biti unutar C ili D kategorije, u nekim manjim slučajevima B. Na primer, uređaj koji trenutno ima klasifikaciju A+++, od ponedjeljka bi trebao imati ocenu B ili C. To ne znači da su uređaji sada manje energetski efikasni, već su samo promenjeni kriterijumi po kojima se oznake dobijaju.

Nova oznaka uvodi se za frižidere, zamrzivače, mašine za pranje veša i posuđa, kombinovane mašine za sušenje veša kao i za televizore i elektronske ekrane. Na novim oznakama će biti dostupan i QR kôd koji će skeniranjem dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu.

Od 1. septembra 2021. nove oznake pojaviće se i na izvorima svetlosti. Sve ostale grupe proizvoda dobiće novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Povezani proizvodi