Ostali članci

Microsoft predstavio novu seriju Surface proizvoda - preklopni mobilni, tableti i laptop računari

Microsoftovo godišnje predstavljanje popularnih Surface modela proizvoda ovaj put je bilo i više nego zanimljivo. Predstavljeno je skoro 10 novih proizvoda, od kojih se najviše priča o preklopnom mobilnom telefonu. Izdvojićemo one najzanimljivije.

1. Surface Laptop 3

Atraktivni dizajn popularnog Microsoftovog laptopa ove godine dolazi u dve veličine - osim standardne verzije od 13.5", od sada je dostupan i 15-inčni model. Verziju od 13.5" pokreće četverojezgarni Intelov procesor desete generacije, dok model od 15" inča u kućištu krije AMD-ovu grafičku te procesor koji je čak 2x brži od prošlogodišnje verzije Surface Laptopa te čak 3x brži od MacBook Air uređaja.

Trackpad je 20% veći, a tastatura skoro u potpunosti nečujna. Tu je i odvojivi čvrsti disk koji je moguće po potrebi zameniti, a baterija bi trebala da izdrži 11.5 sati rada. Microsoft je takođe odlučio da pređe na USB-C konektor, iako je i dalje moguće koristiti Surface Connector za brzo punjenje.

U prodaju kreću 22. oktobra sa cenom od $999, odnosno $1,199.

2. Surface Pro 7

Najnovije izdanje Microsoftovog popularnog 2-u-1 laptopa zadržava dimenzije od 12.3", kao i većinu ostalih spoljnih karakteristika. Prave promene skrivaju se "ispod haube", a uključuju Intel procesore desete generacije i3, i5 i i7 - zavisi od modela, kapacitet RAM-a od 4GB, 8GB i 16GB te SSD od 128GB, 256GB, 512GB ili 1TB. Memoriju je moguće proširiti memorijskom karticom.

3. Surface Pro X

Microsoft Surface Pro X

Reč je o naprednijoj verziji sedmice, što je prvo uočljivo u većem ekranu od 13", manjoj ivici oko ekrana, zaobljenim uglovima i uopšte tanjim izgledom. Dolazi sa dva USB-C ulaza te Surface Connect ulazom za punjenje, ali zato nema ulaz za slušalice. 

Pokreće ga procesor ARM Surface AQ1 koji je nastao u saradnji Microsofta i Qualcomma, a tu je i SSD kojeg korisnici mogu sami zameniti ako im zatreba više mesta za čuvanje podataka. Baterija obećava do 13 sati rada, a brzim punjenjem je moguće napuniti do 80% kapaciteta za manje od sat vremena.

4. Surface Neo

microsoft surface neo

A sada nešto skroz novo. Surface Neo Microsoftova verzija preklopnog tableta sa dva ekrana od 9 inča, a koji ujedno dolazi i sa novom verzijom Windowsa. Windows 10X dizajniran je upravo za uređaje ove vrste, a videćemo ga na Surface Neo uređaju kada bude pušten u prodaju iduće godine. Dell, HP, Lenovo i Asus takođe rade na uređajima koji će koristiti Windwos 10X, tako da se definitivno ne radi o nečemu prolaznom.

Informacija o njegovom hardveru još nema, a za sad je samo poznato da ga pokreće buduća serija procesora Intel Lakefield.

Što se tiče dizajna, razmak između dva ekrana jasno je vidljiv i to je napravljeno namerno. Ideja je da se ekrani mogu koristiti u različitim kombinacijama ili "držanjima" (postures). Moguće je imati otvoreno više aplikacija na svakom ekranu koje će se automatski presložiti ako se uređaj okrene, pa čak postoji i opcija korišćenja uređaja kao laptopa uz dodatnu tastaturu koja se magnetom pričvrsti za jedan od ekrana.

5. Surface Duo

microsoft surface duo

I konačno glavna zvezda predstavljanja je preklopni mobilmi telefon Surface Duo. Za sada se radi samo o prototipu koji, slično kao i Surface Neo, u prodaju dolazi tek krajem sledeće godine.

Ono što znamo jest to da se sastoji od dva zasebna ekrana debljine samo 4.8 mm, a zasniva se na Android operativnom sistemu. Iako su neki kritičari tražili da se i na Surface Duo implementira Windows 10X, čini se da su zaboravili kako su neslavno propali Windows mobilni telefoni, između ostalog zato što developeri nisu pravili dovoljno aplikacija. Android okruženje omogući će da ljudi nastave sa korišćenjem svojih omiljenih aplikacijama u obliku na koji su navikli.

Povezani proizvodi