pametno.rs

Apple ukida iTunes + ostale Apple novosti s WWDC-a

Apple je u ponedeljak na Worldwide Developer konferenciji najavio novi MacBook Pro od 6.000 američkih dolara, nove softvere za Mac, iPhone i iPad te gašenje iTunesa.

Najveća vest je bila ta da iTunes odlazi u istoriju, a to će se dogoditi dolaskom novog operativnog sistema za Mac računare, naziva "Catalina". Catalina OS donosi nove aplikacije Apple Music, Apple Podcasts i Apple TV, koje će svaka posebno zameniti natrpani i spori iTunes. Sinhronizacija računara i mobilni telefona sada će se vršiti preko MacOS-a.

I iPad će dobiti svoj operativni sistem. iPad i iPhone do sada su koristili isti operativni sistem u drugačijim verzijama, ali od sada će iPad pokretati iPadOS sa novim funkcijama koje će koristiti prednosti velikog ekrana. Prva razlika jeste novi homescreen koji omogućava prikazivanje većeg broja aplikacija na početnom ekranu. Poboljšano je i multitasking iskustvo kao i kucanje i menjanje teksta. Apple olovka koja je i ovako bila precizna i responzivna je postala još brža. Vreme odziva je smanjeno sa 20ms na fantastičnih 9ms. Jedna od novih funkcija iPadOS i Catalina-e jeste da ćete moći da koristite iPad kao drugi ekran za vaš Mac. On može biti korišćen kao ekstenzija ekrana ili pak kao grafički tablet. 

iPadOS početni ekran

Novi iOS 13 za iPhone uređaje konačno uvodi tamnu temu i klizanje po tastaturi umesto tipkanja, 30% brže otključavanje uređaja pomoću Face ID-a, 50% brže pokretanje aplikacija i još mnoštvo drugih optimizacija i funkcija.

Nove funkcije donosi i novi Mac Pro, koji će biti najmoćniji do sada. Sa čak 1.5 TB memorije i napajanjem od 1.4 kW, namenjen je profesionalnom korišćenju za ljude koji redovno obrađuju velike datoteke poput videa. Na tržište dolazi na jesen, i to za sitnih $5.999 dolara. Uz novi Mac Pro predstavljen je i novi monitor Pro Display XDR. Monitor dolazi u dijagonali od 32 inča i 6K rezoluciji.

Mac Pro & Pro Display XDR

Na kraju spomenimo Appleove pametne satove, koji takođe dobijaju svoj operativni sistem te veći izbor aplikacija i funkcionalnosti.